Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 28 2023

Το «ρεσιτάλ» Κυριάκου στο Λονδίνο και οι εντολές - O «άλλος» Τσίπρας και οι... μαχαιριές για τα ελληνοτουρκικά

Το «ρεσιτάλ» Κυριάκου στο Λονδίνο και οι εντολές - O «άλλος» Τσίπρας και οι... μαχαιριές για τα ελληνοτουρκικά

ROAD SHOW: Πολύ καλύτερο από πέρυσι, με περισσότερους και καλύτερης ποιότητας επενδυτές, αλλά και περισσότερες ελληνικές εταιρείες, το φετινό event της Morgan Stanley και του ΧΑ στο Λονδίνο. Σημαντικό, εν ολίγοις, το ενδιαφέρον. Ιδιαιτέρως πολυπρόσωπες, μας είπαν, οι τραπεζικές αποστολές, καθώς η συμφωνία Alpha-UniCredit και το επιτυχημένο placement της Εθνικής έχουν ανοίξει την... όρεξη.

Μιλήσαμε με αρκετό κόσμο και όλοι συμφώνησαν ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε «ρεσιτάλ» ως προς την προβολή της χώρας, της οικονομίας και των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται. Δεν είναι η πρώτη φορά βεβαίως, αλλά είναι εντυπωσιακή η… ομοφωνία.

Πολύ σημαντικός επιχειρηματικός παράγοντας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο (επίσης παρών και στα πάνελ) διευθυντής του οικονομικού του γραφείου, ο Άλεξ Πατέλης, «μιλούν τη γλώσσα της αγοράς και έχουν αναδειχθεί σε σημαντικότατο στοιχείο της επενδυτικής εικόνας που δίνει η χώρα».

Αποτελούν «μεγάλο plus», όπως μας είπε.

Ισχυρό ήταν το ενδιαφέρον για τα πάνελ που έγιναν με τη συμμετοχή γνωστών επιχειρηματιών και στελεχών, εισηγμένων και μη (Ευάγγελος Mυτιληναίος, Αλέξανδρος Εξάρχου, Μαθιός Ρήγας, Πέτρος Τζαννετάκης, Κωνσταντίνος Μαύρος, Γιώργος Κούβαρης, Ιωάννης Καράμπελας) ενώ σήμερα στο επίκεντρο θα βρεθεί ο τραπεζικός τομέας και τα private equity.

 

ROADSHOW ΙΙ: Σημαίνουν τα παραπάνω ότι θα... πλημμυρίσουμε στις ξένες εντολές από σήμερα ή αύριο; Κάποιες εντολές θα βγουν, λένε οι γνωρίζοντες, αλλά ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων δεν εκπληρώνεται ακαριαία. Ιδίως όταν βρισκόμαστε τόσο κοντά στο τέλος του χρόνου, περίοδο που κλείνουν βιβλία και φιξάρονται αποδόσεις.

Ορισμένοι επενδυτές πήγαν για να δουν ή να ξαναδούν τις ηγεσίες εταιρειών στις οποίες έχουν ήδη επενδύσει, άλλοι για να γνωρίσουν από πιο κοντά και να μιλήσουν με εταιρείες στις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση.

Και βέβαια για να γίνει το απαραίτητο «networking», πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τα events.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ROADSHOW: «Για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια το κλίμα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες ήταν εντελώς διαφορετικό. Έχουμε γυρίσει σχεδόν στον ιδιωτικό τομέα, έχουμε κερδοφορία…».

Η φράση ανήκει σε Έλληνα manager του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει η Morgan Stanley για λογαριασμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Είναι γεγονός ότι το κλίμα στη βρετανική πρωτεύουσα για τις ελληνικές τράπεζες είναι θετικό.

Βέβαια, οι ξένοι αναμένεται να εστιάσουν σήμερα (που πραγματοποιούνται τα τραπεζικά πάνελ) στα περιθώρια αύξησης της πιστωτικής επέκτασης το 2024 -με δεδομένη την «παγωμάρα» του 2023- και κατ’ επέκταση στη διατήρηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) σε υψηλά επίπεδα.

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Ως γνωστόν στην πολιτική εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει και ο εξάδελφός του Γιώργος, με σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξε από την αρχή δυναμικά τον Στέφανο Κασσελάκη. Το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε ένα άρθρο με το οποίο περνάει γενεές δεκατέσσερις τους αποχωρήσαντες -κι αυτό δεν είναι περίεργο, διάσπαση έγινε.

Το περίεργο είναι ότι κάνει σαφείς υπαινιγμούς για τα ελληνοτουρκικά, εμπλέκοντας όσους αποχώρησαν και μάλιστα σε δύο διαφορετικά σημεία, τα οποία και απομονώσαμε παρακάτω:

«Εντός της διάσπασης κινείται η Αριστερά της υπερφορολόγησης των μικρομεσαίων, που ταυτόχρονα θεωρεί λαϊκισμό τις αναφορές στη διαπλοκή της πολύ μεγάλης επιχειρηματικότητας, η "τραπεζική Αριστερά" που ταυτόχρονα αποστρέφεται τις αναφορές στην υγιή επιχειρηματικότητα, η βούληση για "Πρέσπες του Αιγαίου"Η τελευταία δεν έχει καμιά σχέση με το δούναι και λαβείν της ορίτζιναλ Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν διαφέρει από όσα προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά με άλλο όνομα».

Και συνεχίζει προς το τέλος του άρθρου:

«Η επόμενη χρονιά, το 2024, ίσως είναι χρονιά εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά. Ταυτόχρονα, δεδομένη είναι η επιθυμία του Μαξίμου να ολοκληρώσει τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις τελευταίες εκλογές, με στόχο έναν ελεγχόμενο δικομματισμό. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ματαιοπονεί, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει αναγκαιότητες να πράξει τα στοιχειώδη καλύτερα από πριν. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δεν θα σωθεί από δεκανίκια. Η τύχη του τυχοδιωκτικού εγχειρήματος Μητσοτάκη - Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου θα κριθεί από τη στάση της προοδευτικής παράταξης και πολιτικών δυνάμεων που διατρέχουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα, εφόσον δεν θεωρούν ότι η ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι κάτι άσχετο με τα συμφέροντα των υποτελών τάξεων».

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΙΙ: Τα παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι απλώς αιχμές, κανονικότατες μαχαιριές είναι! Σημειώστε σχετικά ότι στον προ διάσπασης ΣΥΡΙΖΑ χρέωναν κατά καιρούς στους «Τσακαλώτους» μία πιο ήπια γραμμή στα ελληνοτουρκικά και, γενικώς, μία αποστροφή στον όρο «πατριωτική Αριστερά». Φυσικά ο Νίκος Κοτζιάς δεν ανήκε στους… αγαπημένους συνομιλητές.

Κι επειδή τίποτα στον κόσμο αυτό δεν είναι τυχαίο, συμπεραίνουμε ότι ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, παίρνουμε, μέσω Γιώργου Τσίπρα, μια πρώτη... γεύση από τον «πατριωτικό» ΣΥΡΙΖΑ που μας εξήγγειλε εξαρχής ο αρχηγός Στέφανος, στο πλαίσιο και της επικείμενης συνεργασίας με τον Νίκο Κοτζιά.

Προσπαθήσαμε μέσα από κάποιες πηγές να μάθουμε περισσότερα, αλλά οι απαντήσεις ήταν λίγο... σιβυλλικές. Ακούσαμε κάτι για παλαιότερες (αλλά γνωστές μόνο εντός ΣΥΡΙΖΑ) απόψεις ορισμένων από τους αποχωρήσαντες, όπως και για φόβους ότι ο τρέχων διάλογος με την Τουρκία θα καταλήξει σε «παραχωρήσεις χωρίς αντίκρισμα».

ΥΓ: Μιας και ο λόγος για τον Νίκο Κοτζιά, να σας ενημερώσουμε ότι μετά την ανταλλαγή επιστολών, η συνεργασία επισφραγίστηκε χθες με ένα γεύμα Κοτζιά-Κασσελάκη, κάπου στην Καστέλλα.

Κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο συνδαιτημόνες απόλαυσαν άφθονα κεράσματα από διπλανές παρέες, μεταξύ αυτών κρασί και… ρακές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v