Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 1 2023

Το Μαξίμου, ο Σταϊκούρας και ο… τραχανάς των εργολάβων - Δεύτερο «εύγε» στον Γιώργο (Κατρούγκαλο) - Τips για Avax, Mytilineos

Το Μαξίμου, ο Σταϊκούρας και ο… τραχανάς των εργολάβων - Δεύτερο «εύγε» στον Γιώργο (Κατρούγκαλο) - Τips για Avax, Mytilineos

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο πρώην υπουργός Εργασίας βρίσκει ακόμα και σήμερα χώρο στις οικονομικές εκθέσεις που αφορούν τη χώρα μας. 

Πάρτε για παράδειγμα την έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο οργανισμός καταγράφει το δημοσιονομικό κόστος από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2024 και τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις σε μισθούς δημοσίου και συντάξεις αλλά σημειώνει ότι «προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες».

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε η S&P στην έκθεση με την οποία μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα. Σχολιάζοντας τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% το 2024, επεσήμανε ότι «μεγάλο μέρος της σύσφιξης είναι αποτέλεσμα προηγούμενων μέτρων, περιλαμβανομένης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου), κάτι που σημαίνει ότι και σε ένα σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικών, η δημοσιονομική τροχιά θα συνεχίσει να βελτιώνεται».

Επτά χρόνια και ακόμα μαθαίνουμε την πραγματική δημοσιονομική σημασία του νόμου!

 

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ: Οι συναντήσεις των μεγάλων του κατασκευαστικού κλάδου με τον πρωθυπουργό δεν οφείλονται μόνο στο προσωπικό ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, ενδιαφέρον που δικαιολογείται και λόγο εντοπιότητας.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι τους οποίους μεταφέρουν οι πληροφοριοδότες της στήλης. Πρώτον, στο Υπουργείο Υποδομών διαπιστώνονται «δυσχερείς» σχέσεις ανάμεσα στον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταχιάο. Οι κακές γλώσσες λένε μάλιστα ότι οι συνομιλίες μεταξύ τους περιορίζονται πλέον στα απολύτως τυπικά, γεγονός που δυσκολεύει τον «συντονισμό» έργων και εργολάβων.

Οπότε, δεδομένου και του μεγέθους των παικτών (εδώ μιλάμε μόνο για βουβάλια, βατράχια δεν υπάρχουν), είναι αναγκαίες κάποιες παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο. Μήπως και επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης να μειωθούν οι ενστάσεις και να επιταχυνθούν -εν ειρήνη- τα μεγάλα έργα, κι όχι μόνο ο ΒΟΑΚ, χωρίς περιττές… στεναχώριες.

Κοινώς, υπάρχει πολύς «τραχανάς» απλωμένος.

Φευ, μέχρι στιγμής, μας λένε κάτι… μύγες στους τοίχους του Μεγάρου Μαξίμου, αποτέλεσμα δεν προκύπτει. Κι όταν λέει «ναι» ο ένας, λέει «όχι» ο άλλος ( ή οι άλλοι, κατά περίπτωση), με αποτέλεσμα οι προσπάθειες συντονισμού και… αλληλοκατανόησης να μη βγάζουν αποτέλεσμα.

Η ελπίδα βεβαίως πεθαίνει πάντα τελευταία.

 

REBALANCING: Στις δημοπρασίες, όπου κυριάρχησαν οι μεταβιβάσεις μετοχών λόγω MSCI, μάζεψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών η Motor Oil. Ο τίτλος έφτασε ενδοσυνεδριακά να χάνει έως και 3,12% αλλά εντέλει έκλεισε στα 24,8 ευρώ, με την πτώση να περιορίζεται στο 0,8%.

Στους ευνοημένους της τελευταίας στιγμής και ο ΟΤΕ, καθώς το κλείσιμο έγινε στα 13,47 ευρώ (+2,2%), που συνιστά και το υψηλό ημέρας. Αντίστοιχη η εικόνα και για την Εθνική (κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 6,28 ευρώ), με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 59 εκατ. ευρώ.

Ανοδος για την Πειραιώς (3,26 ευρώ, +1,62%), με τζίρο 22,7 εκατ. ευρώ και οριακά κέρδη για Alpha Bank στο 1,56 ευρώ (+0,39%) και Eurobank (1,69 ευρώ +0,21%)

Υπενθυμίζεται ότι την ομάδα του MSCI Standard συμπληρώνουν Μυτιληναίος (36,74 ευρώ +1,55%), ΟΠΑΠ (14,7 ευρώ, -0,54%), Jumbo (24,04 ευρώ +0,17%) και ΔΕΗ (10,8 ευρώ, +1,03).

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Σε νέες επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια προχώρησαν οι εγχώριες ασφαλιστικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, με τις συνολικές επενδύσεις τους σε μερίδια Α/Κ να προσεγγίζουν πλέον τα 5 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, το τελευταίο τρίμηνο οι ασφαλιστικές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων, βγαίνοντας αγοραστές σε ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης…

 

AUTOHELLAS-SAMELET MOTORS: Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ πήραν πίσω, με το… καλημέρα της επένδυσης στη FCA Greece, οι Autohellas και Samelet Motors. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η FCA διενήργησε επιστροφή κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω χρήματα εισέπραξε η ΟΡΝΟΣ ΑΕ, μεικτή εταιρεία μέσω της οποίας Autohellas και Samelet ελέγχουν κατά 100% την FCA Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε Italian Motion.

Εν συνεχεία, η ΟΡΝΟΣ έδωσε 15,3 εκατ. ευρώ στην Autohellas με μείωση κεφαλαίου δια της ακύρωσης προνομιούχων μετοχών που κατείχε η εισηγμένη και 14,7 εκατ. ευρώ στην ισραηλινή Samelet, μέσω προπληρωμής ομολογιών έκδοσής της, που είχε καλύψει η τελευταία.

Η FCA αποτελεί τον αποκλειστικό εισαγωγέα για τις μάρκες Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional και Jeep στην ελληνική αγορά.

 

ΑΕΕΑΠ: Βαθιά είναι τα discount με τα οποία τελούν υπό διαπραγμάτευση οι μετοχές του κλάδου στο χρηματιστήριο. Η συγκυρία άλλωστε, λόγω κυρίως των επιτοκίων, έχει ως αποτέλεσμα η διαχείριση ακινήτων να μη θεωρείται «σέξι» επενδυτικός τομέας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά.

Για παράδειγμα, με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, Trastor και Briq τελούν υπό διαπραγμάτευση με «έκπτωση» έναντι της εσωτερικής τους αξίας 31%, ενώ λίγο πιο κάτω (29%) είναι η Premia. Στο 21% είναι το discount στην περίπτωση της Prodea, με τη μετοχή να μετρά 15% πτώση σε διάστημα 12μήνου. 

Την επόμενη εβδομάδα η δημόσια εγγραφή της Orilina, που έχει διασφαλίσει τη συμμετοχή σχήματος θεσμικών χαρτοφυλακίων και μεγάλων θεσμικών. Το discount -με βάση το ανώτατο εύρος τιμής- υπολογίζεται στο 20%.

 

ERGO HELLAS-ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ: Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η συνεργασία μεταξύ της ERGO Hellas και του Ερρίκος Ντυνάν.

Παράγοντες του κλάδου θεωρούν τη συγκεκριμένη κίνηση ως «απόλυτα λογική», καθώς γίνεται σε μια χρονιά όπου -όπως ακούγεται- οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τα πήγαν καθόλου καλά στον κλάδο της υγείας. Και αυτό γιατί παρά την πολύ σημαντική αύξηση που κατέγραψε η παραγωγή, τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης προβλημάτισαν έντονα, λόγω των υψηλών αποζημιώσεων.

Πέραν αυτού, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές φοβούνται ότι τυχόν νέες σημαντικές αυξήσεις τιμολογίων στα συμβόλαια υγείας το 2024 είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν την έντονη δυσφορία των πελατών τους, σε μια περίοδο που ήδη δέχονται τις επιπτώσεις του πληθωρισμού σε ένα σωρό άλλα μέτωπα.

 

AVAX: Με ώθηση από την Optima Bank ο τίτλος εκτινάχθηκε 10% υψηλότερα, στο 1,528 ευρώ, και μάλιστα με τις συναλλαγές να ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ, επίπεδο που είχαμε να δούμε από τα μέσα Ιουλίου. Τότε που έγινε και το υψηλό έτους στο 1,75 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Optima ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής και με την έκθεσή της έδωσε τιμή-στόχο τα 2,79 ευρώ. Προβλέπει ανοδική πορεία εσόδων, EBITDA αλλά και… μερίσματος έως και το 2026.

 

MYTILINEOS: Με διπλό «καπέλο» είχε παρουσία η εισηγμένη στο φετινό enlit, το μεγαλύτερο συνέδριο για την ενέργεια, που έγινε, αυτή τη φορά, στο Παρίσι.

Το ένα ήταν αυτό του εκθέτη, με δύο μάλιστα περίπτερα, ένα για τη Mytilineos και ένα για την Avocado. Όπως ακούμε, η παρουσία ανταμείφθηκε με πολλά ραντεβού για νέα έργα, σε σημείο που υπήρξαν στιγμές που στο περίπτερο γινόταν το αδιαχώρητο από εταιρείες όπως οι GE, Siemens, RWE, Shneider.

Το δεύτερο «καπέλο» ήταν αυτό του διοργανωτή μιας δεξίωσης που έχει γίνει σημείο αναφοράς. Φέτος συμμετείχαν περισσότερα από 150 στελέχη από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες. Ακούμε, μάλιστα, ότι ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον για το event, που δυο στελέχη μεγάλων εταιρειών βρέθηκαν στο Παρίσι μόνο γι’ αυτό.

Στην έκθεση δεν πάτησαν!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v