Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2023

Jamie Dimon: Οι τρεις μεγάλες απειλές - Helleniq Energy: Η ομάδα που τρέχει το placement - Tips για Εθνική, ΤΕΝΕΡΓ

Jamie Dimon: Οι τρεις μεγάλες απειλές - Helleniq Energy: Η ομάδα που τρέχει το placement - Tips για Εθνική, ΤΕΝΕΡΓ

HELLENIQ ENERGY: Το τριήμερο 6 με 7 Δεκεμβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να διενεργηθεί η διάθεση 10%+2% υφιστάμενων μετοχών HelleniQ Energy από ΤΑΙΠΕΔ και όμιλο Λάτση (σ.σ. σε αναλογία 60%-40%), με στόχο την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας του τίτλου.

Θα ανοίξει επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών (accelerated book building) για την ιδιωτική τοποθέτηση. Book runners οι JP Morgan και Goldman Sachs, ενώ στο σχήμα συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και οι Euroxx, Axia, Pantelakis.

Ο όμιλος υπό τον Ανδρέα Σιάμισιη (φωτ.), όπως συνολικά ο κλάδος, τελεί υπό διαπραγμάτευση με χαμηλό, συγκριτικά, EV/EBITDA, λόγω έντασης κυκλικότητας, αλλά το 2024 αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να συντηρηθούν ικανά περιθώρια διύλισης, εξαιτίας των καθυστερήσεων, που καταγράφονται σε επενδύσεις αύξησης δυναμικότητας διυλιστηρίων στην περιοχή.

 

JAMIE DIMON: Βαριές κουβέντες ειπώθηκαν από τον επικεφαλής της JP Morgan σε επιχειρηματικό συνέδριο των NYT που διοργανώνει η ομάδα "Deal Book" της εφημερίδας.

Αρχικά έβαλε κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι «άσκοπες» κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ισοδυναμούσαν με «ναρκωτικά που εγχέονται απευθείας στο σύστημά μας».

Υποστήριξε ότι η παρούσα συγκυρία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες των τελευταίων δεκαετιών. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα, είπε, είναι «η διάδοση των πυρηνικών όπλων, η κλιματική αλλαγή και μια άλλη πανδημία».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, θα προκαλούσε «μείζονα ύφεση».

Πολλοί οι «μαύροι κύκνοι». Διαλέγετε και παίρνετε...

 

ΤΕΝEΡΓ: Την κατάργηση χρηματοοικονομικών δεικτών καθώς και την επέκταση γεγονότων που συνιστούν λόγο καταγγελίας και επομένως πρόωρης εξόφλησης του ΚΟΔ εισηγείται το ΔΣ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Χρηματοδοτήσεων στους κατόχους του κοινού ομολογιακού δανείου έκδοσης 2019 και λήξης 2026. 

Οι ομολογιούχοι καλούνται στις 12 Δεκεμβρίου να εγκρίνουν την κατάργηση δεικτών καθαρού χρέους/EBITDA και καθαρού χρέους/ίδια κεφάλαια. Σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΣ, τα παραπάνω covenants έχουν «οριακή μόνο συμβολή στην προστασία των συμφερόντων των Ομολογιούχων του ΚΟΔ, ενώ περιορίζουν σημαντικά την ευελιξία χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου και την αποτελεσματική εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου του».

Επιπρόσθετα, προτείνεται η επέκταση του ορισμού ουσιώδους μεταβολής των όρων του ΚΟΔ, με την προσθήκη στις ρήτρες αλλαγής ελέγχου της εξής περίπτωσης: απώλεια άσκησης (άμεσα και έμμεσα), εκ μέρους του Γεωργίου Περιστέρη, των δικαιωμάτων ψήφου, που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 33,3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. 

Υπενθυμίζεται ότι στις ρήτρες αλλαγής ελέγχου συμπεριλαμβάνεται από την έκδοση του retail bond η με οποιονδήποτε τρόπο απόσυρση, αντικατάσταση, απομάκρυνση, παραίτηση του Γ. Περιστέρη από τη θέση προέδρου και εκτελεστικού μέλους ΔΣ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ή παύση/τροποποίηση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του, κατόπιν απόφασης Δ.Σ.

Το ΚΟΔ εκδόθηκε από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ, τα κεφάλαια, όμως, κατευθύνθηκαν στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που αποτελεί και την εγγυήτρια του ομολογιακού.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Λήγει σήμερα το πρόγραμμα εθελουσίας της τράπεζας, με ικανοποιητική, όπως πληροφορείται η στήλη, ανταπόκριση. Ο άτυπος στόχος είναι η αποχώρηση περίπου 500 υπαλλήλων από το δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα καθίσταται «γαλαντόμο» (μισθοί και αποζημίωση ως 300 χιλ. ευρώ) για όσους είναι σε ώριμη συνταξιοδοτικά ηλικία, εφόσον πάρουν τη επιλογή της μακροχρόνιας άδειας (2ετία ως 5ετία).

 

LAVIPHARM: Καταγράψαμε την Πέμπτη τις φήμες για εξαγορά νέων φαρμάκων, με την εταιρεία να μας επιβεβαιώνει την επόμενη μέρα, ανακοινώνοντας την εξαγορά -με ίδια κεφάλαια- των δικαιωμάτων των γνωστών αναλγητικών Lonarid και Lonalgal.

Η υποχώρηση του τίτλου την Παρασκευή κατά 1,6% στο 0,712 ευρώ αντιμετωπίζεται στη λογική του «sell the news», με τη μετοχή να κινείται πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου, ενώ από τις αρχές του χρόνου καταγράφει άνοδο άνω του 80%.

Τα ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου αλλά και η διοίκηση έχουν στείλει σήμα για μέρισμα από την επόμενη χρήση…

 

ΕΤΑΔ: Κάθε μέρα κι από ένα Ξενία βγάζει στο σφυρί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αξιοποιήσει, επιτέλους, το «χρυσό» χαρτοφυλάκιό της. Ετσι, μετά τις πρόσφατες προκηρύξεις διαγωνισμών για την εκμίσθωση των δύο Ξενία σε Καστανιά και Καλτέτζι, σειρά πήρε το Ξενία Κοζάνης.

Η εκμίσθωση του εν λόγω ακινήτου θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού (e-auction), στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.e-publicrealestate.gr. Στην έκταση βρίσκεται ένα ξενοδοχείο και στόχος είναι η μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου για 40 έτη, με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον χρόνια, με σκοπό τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας.

 

ΟΥΙΣΚΙ: Πέρυσι είχαμε πρόβλημα με τη σαμπάνια και τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στη διεθνή αγορά. Εφέτος δεν αποκλείεται να αδειάσουν τα ποτήρια από... ουίσκι.

Πριν από λίγες μέρες, 800 μέλη της GMB Scotland and Unite που εργάζονται για τη Chivas Brothers έκαναν γνωστό ότι θα απεργήσουν διότι η εταιρεία αρνήθηκε να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθού κατά 6,4%.

Η GMB Scotland έχει προειδοποιήσει ότι η απεργία θα μπορούσε να διαταράξει τις παραγγελίες σε λιανοπωλητές και HORECA κατά τη διάρκεια των εορτών.

Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η Chivas Brothers είναι ένα από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς παγκόσμιων εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Chivas Regal, Glenlivet, Ballantine's και Royal Salute.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Μετά την Αθήνα και τη Σαντορίνη, δύο προορισμούς στους οποίους έχει «χτίσει» ισχυρή παρουσία ο όμιλος Andronis επεκτείνεται σε δύο κυκλαδονήσια. Αφού επεκτάθηκε στη Μήλο, ο όμιλος απέκτησε το ξενοδοχείο Minois Hotel Paros σε έναν από τους προορισμούς που αναρριχώνται σταδιακά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, την Πάρο.

Το πολυτελές ξενοδοχείο θα επανασυστηθεί στους επισκέπτες ως Andronis Minois τον προσεχή Μάιο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v