Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2023

JP Μorgan-Viva: Η ένταση και η Viva Bank *Motor Oil: Βαρδινογιάννης πουλά, Βαρδινογιάννηδες αγοράζουν

JP Μorgan-Viva: Η ένταση και η Viva Bank *Motor Oil: Βαρδινογιάννης πουλά, Βαρδινογιάννηδες αγοράζουν

VIVA: Επιμένουν στην αγορά οι πληροφορίες ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων μετόχων και της JP Μorgan είναι τεταμένες. Κατά ένα μέρος, η κατάσταση αποδίδεται στην ηφαιστειώδη ιδιοσυγκρασία του Χάρη Καρώνη (φωτό), ο οποίος ήταν ανέκαθεν πολύ «sui generis» για τα γούστα των περισσοτέρων με τους οποίους έτυχε να συνεργαστεί.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχουν κι άλλα. Όταν έγινε το deal, πριν περίπου ένα χρόνο, η αποτίμηση έφτασε τα 1,6-1.7 δισ. ευρώ, χωρίς η εταιρεία να βγάζει κέρδη ή έστω… θετικά EBITDA. Που σημαίνει ότι η JP Μorgan πλήρωσε περίπου 800 εκατ. ευρώ για να πάρει το 48,5%, με βάση μελλοντικές προσδοκίες. Πόσο μελλοντικές, μάλλον μόνο εκείνη και ο Καρώνης ξέρουν.

Τότε βέβαια (η καταρχήν συμφωνία έγινε τον Μάρτιο του 2022) τα επιτόκια ήταν σε πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ διάφορες εταιρείες χωρίς κέρδη που δραστηριοποιούντο σε «σέξι» τεχνολογικούς τομείς, όπως οι ψηφιακές πληρωμές, έβλεπαν τις αποτιμήσεις τους να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη. Ο τομέας ήταν «μοδάτος» διεθνώς.

Ίσως για αυτόν τον λόγο η JP Morgan, παρότι η μεγαλύτερη σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα, δεν επέλεξε κάποια από τις μεγάλες ανερχόμενες του χώρου (με αποτιμήσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ τότε), αλλά ένα «αουτσάιντερ».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σήμερα η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Oι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί και οι επενδυτές ψάχνουν να βρουν αποτελέσματα. Ωστόσο, στην περίπτωση της Viva δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ταξίδι προς την κερδοφορία γίνεται με γρήγορους ρυθμούς.

 

VIVA BANK: Από περιέργεια κοιτάξαμε λίγο τη θυγατρική Viva Bank (πρώην Praxia ή Α-Praxia για τους… φίλους), η οποία εξαγοράστηκε για να ενισχύσει τις δραστηριότητες του ομίλου Viva, μέσω της παροχής τραπεζικών προϊόντων.

Το site παραμένει σήμερα απαράλλακτο και εντελώς «άδειο» από περιεχόμενο και υπηρεσίες, ενώ ανατρέχοντας στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 -τα τελευταία διαθέσιμα- διαπιστώνουμε μηδαμινή κίνηση στην παροχή τραπεζικών προϊόντων.

Δάνεια μόλις 4,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα βεβαίως κατά πάνω από 100% σε σχέση με τα 2 εκατ. ευρώ του 2021. Στη πράξη όμως… peanuts, που λένε και οι Αμερικάνοι! Τα έσοδα από προμήθειες, ούτε μισό εκατ. ευρώ!

Θα περίμενε κάποιος ότι η Viva Bank, ειδικά με τις πλάτες της JP Μorgan, θα αναδυόταν μέσα στο 2023 ως «NeoBank» διεκδικώντας μερίδιο σε μια τραπεζική αγορά που διακρίνεται από πολύ χαμηλό ανταγωνισμό, μεταξύ παραδοσιακών… δεινοσαύρων. Τίποτα τέτοιο όμως δεν φαίνεται να έχει συμβεί.

ΥΓ: Ψάξαμε (όχι πολύ συστηματικά, το ομολογούμε) να βρούμε άρθρα στο Google που να μας εμφανίζουν τoν όμιλο Viva ανάμεσα στις κορυφαίες ή έστω στις ταχύτερα ανερχόμενες διεθνείς εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών, των πληρωμών από κινητό, ανάμεσα στις Neobanks, αλλά δεν καταφέραμε κάτι.

Μπορεί να μην ψάξαμε όσο έπρεπε. Klarna και Revolute και πολλές άλλες, τις «ανιχνεύσαμε» πάντως με πολύ μεγάλη ευκολία.

 

EUROMEDICA-FARALLON: Με την πρώτη συμφωνία αποεπένδυσης private equity fund από τον κλάδο κλινικών κλείνει το 2023, καθώς η Farallon ανακοίνωσε συμφωνία με την Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν), βάσει της οποίας της πουλά το σύνολο των δραστηριοτήτων Euromedica στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. 

Η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά από την Ημιθέα του 70,65% της Euromedica, που κατέχει σήμερα η Farallon. Πριν την εξαγορά, θα αποσχιστούν τα διαγνωστικά κέντρα και θα εισφερθούν σε εταιρεία που θα ελέγχεται από Farallon και Πειραιώς. Σημειώνεται ότι ο μέτοχος της Ημιθέα, Strix Holdings, κατέχει απευθείας το 29,35% της Euromedica. Επομένως, το σχήμα Strix-Ημιθέα θα βρεθεί, μετά τη συναλλαγή, να κατέχει το 100% της Euromedica. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για deal της τάξης των 100 εκατ. ευρώ (σ.σ. τίμημα μαζί με ανάληψη δανεισμού). Έτσι, η Farallon δρομολογεί τη δεύτερη επιτυχή αποεπένδυσή της από την Ελλάδα (σ.σ. είχε προηγηθεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Θα διατηρήσει το 70,65% της εταιρείας, στην οποία θα εισφερθούν, πριν τη μεταβίβαση της Euromedica, τα διαγνωστικά κέντρα της τελευταίας, με σκοπό σε δεύτερο χρόνο να τα πουλήσει και να καρπωθεί το κύριο μέρος της απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων της. 

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής ο Peter William James Rutland, managing partner και global head των οικονομικών υπηρεσιών της CVC Capital Partners.

Το Δ.Σ είναι πλέον 10μελές.

 

MOH: Σε τακτική (σ.σ. εξαμηνιαία) βάση στον τίτλο της Motor Oil συμβαίνει η εξής συναλλαγή: Βαρδινογιάννης πουλά και Βαρδινογιάννηδες αγοράζουν.

Το τριήμερο 20 με 22 Δεκεμβρίου η Doson Investments, συμφερόντων Νίκου Βαρδινογιάννη, πούλησε, αθροιστικά, 181.986 μετοχές Mοtor Oil, εισπράττοντας 4,38 εκατ. ευρώ (σ.σ. μέση τιμή πώλησης 24,085 ευρώ). Μέρος των παραπάνω μετοχών (50.000) αγόρασε η Mοtor Oil Holdings, κυπριακή εταιρεία, μέσω της οποίας η οικογένεια Βαρδινογιάννη ελέγχει το 41,52% της Mοtor Oil. 

Αντίστοιχες συναλλαγές διενεργήθηκαν τόσο τον περασμένο Ιούνιο όσο και τον Φεβρουάριο. Τον Ιούνιο, η Doson πούλησε 110 χιλ. μετοχές Mοtor Oil και τις αγόρασε εξωχρηματιστηριακά η Mοtor Oil Holdings. Τον Φεβρουάριο, η Doson πώλησε 220 χιλ. μετοχές MOH. Εξ αυτών τα 200 χιλ. τεμάχια αγοράστηκαν από τη Mοtor Oil Holdings. 

Η Doson Investments, ως μέτοχος της AVE, υπέγραψε προ μερικών ετών με την Πειραιώς δύο συμβάσεις, βάσει των οποίων διαγράφηκαν δάνεια του ομίλου AVE ύψους 15,8 εκατ. ευρώ και διενεργήθηκε αναδοχή ισόποσων οφειλών από την Doson Investments. 

Προφανώς, αποπληρώνει… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v