Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 27 2023

O Ινδός, οι υπουργοί και τα... γλυκά - Το «γεμάτο» μπόνους στα στελέχη της Grivalia - Tips για Lamda, Intrakat, Eurobank

O Ινδός, οι υπουργοί και τα... γλυκά - Το «γεμάτο» μπόνους στα στελέχη της Grivalia - Tips για Lamda, Intrakat, Eurobank

ΕΔΕΣΜΑΤΑ: Ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά εδέσματα φαίνεται πως έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης που έδωσαν μαζικά το παρών σε χριστουγεννιάτικο πάρτι που διοργάνωσε πρόσφατα ο Ινδός επενδυτής Taizoon Khorakiwala (φωτ.), το οποίο και θυμηθήκαμε αυτές τις εορταστικές μέρες.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στο πάρτι προσήλθαν τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, επιπλέον δε αυτών και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλάμε για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και τους Μάκη Βορίδη (Επικρατείας, αρμόδιος για το κοινοβουλευτικό έργο), Γιώργο Γεραπετρίτη (Εξωτερικών) και Σοφία Ζαχαράκη (Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας).

Ο κ. Khorakiwala (γόνος επιχειρηματικά ισχυρής μουσουλμανικής οικογένειας της Βομβάης) από το 2015 και μετά έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των τροφίμων και της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής στη χώρα μας, μπαίνοντας σε διάφορες εταιρείες.

Από την Κρητών Άρτος και τους Κουλουράδες, έως την Οlympic Foods και την Αrtizan, ακόμη και στο «trendy» καφε-ζαχαροπλαστείο της βορειο-προαστιακής Δροσιάς, την Τρούφα. Όλες μαζί οι εταιρείες αυτές λέγεται ότι κάνουν τζίρο περίπου 200 εκατ. ευρώ -και κέρδη περίπου 20 εκατομμύρια.

Η διεθνής εταιρεία του, που ονομάζεται Switz Group, επενδύει σε διάφορες χώρες (εννέα τον αριθμό), κυρίως στην Ινδία, την Αραβική Χερσόνησο, την Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με το site της, κάνει συνολικό τζίρο περίπου 450 εκατ. δολάρια ετησίως.

 

ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΙΙ: Το ερώτημα είναι γιατί παρελαύνει από τις εκδηλώσεις του σεβαστό μέρος του υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και πρόσωπα που καμία σχέση δεν έχουν με τις ξένες επενδύσεις, τη βιομηχανία ή το εμπόριο.

Υποθέτουμε ότι είτε οι υπουργοί μας είναι… γλυκατζήδες και έλκονται ιδιαίτερα από τη ζαχαροπλαστική, είτε για κάποιους λόγους ο Ινδός επενδυτής (που κατέχει και το 2% της εισηγμένης Οptima Bank, του ομίλου Βαρδινογιάννη), πέρα από τις επιχειρήσεις, έχει αποκτήσει πολύ καλές διασυνδέσεις με το «γκουβέρνο», τις οποίες μάλιστα επιλέγει να προβάλλει.

Γιατί όμως; Εξ όσων γνωρίζουμε, οι επενδύσεις του είδους που κάνει, ούτε στρατηγικές θεωρούνται ούτε…ευαίσθητες.

 

GRIVALIA HOSPITALITY: Σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 24 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Ναυσικά Τουριστικές Επαύλεις (One&Only Aesthesis), θυγατρική της Grivalia Hospitality.

H αύξηση αποφασίστηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση της 19ης Δεκεμβρίου και το ποσό πιστώθηκε πριν τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι η Grivalia Hospitality, μόνο μέσα στη φετινή χρονιά (2023), έβαλε στη θυγατρική της Ναυσικά το ποσό των 82,4 εκατ. ευρώ, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

 

GRIVALIA HOSPITALITY II: Η ολοκλήρωση της επένδυσης για το One&Only Aesthesis σηματοδότησε και την έναρξη επιβράβευσης των στελεχών. Το Δ.Σ. της εταιρείας κίνησε τη διαδικασία για τη σύναψη συμβάσεων μεταβίβασης δωρεάν μετοχών σε τέσσερα -εκτελεστικά- μέλη του. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Υπενθυμίζεται ότι η Grivalia Hospitality έχει αποφασίσει πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ως 12.507.738 μετοχών (σ.σ. ως 4,32% του μετοχικού της κεφαλαίου). Οι μετοχές μπορούν να επαναγοραστούν από την εταιρεία, έναντι τιμήματος 1,60 ευρώ ανά μετοχή, ως τον Νοέμβριο του 2025.

Ήτοι, οι δικαιούχοι θα εισπράξουν ως 20 εκατ. ευρώ.

 

LAMDA: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 25,15 εκατ. ευρώ, προχωρά η Lamda Vouliagmenis Malls, που πρόκειται να αναπτύξει το ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό. Η αύξηση κεφαλαίου αποφασίστηκε κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της 19ης Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, η Lamda Energy αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 17,6 εκατ. ευρώ, μετά την κερδοφόρο αποεπένδυσή της από Ρόκα (R Energy 1 Holdings). 

 

ΜΟΤΟ: «Ετρεξε» η μετοχή την Παρασκευή μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, εν μέσω πληροφοριών που την έφεραν να αποτελεί στόχο εξαγοράς από την Ideal, για να χάσει τα κέρδη της στη συνέχεια, με τη διάψευση των σεναρίων.

Το «χαρτί» κινήθηκε ενδοσυνεδριακά έως και 7% υψηλότερα στα 3,37 ευρώ, ωστόσο στη συνέχεια η Ideal προχώρησε σε διάψευση, σημειώνοντας ότι ουδέποτε διενήργησε συζητήσεις με την εν λόγω εταιρεία.

Η «εξαέρωση» που ακολούθησε αφαίρεσε μεγάλο μέρος των κερδών της ΜΟΤΟ, που έκλεισε ωστόσο 1,59% υψηλότερα στα 3,2 ευρώ, σε συνεδρίαση που οι -λιγοστοί- ενεργοί traders κλείδωναν κέρδη ενόψει τετραημέρου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Μοτοδυναμική περιλαμβάνεται στα top picks της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ για το 2024, με τη χρηματιστηριακή να δίνει στόχο τα 4,8 ευρώ, 50% υψηλότερα.

 

PERFORMANCE: Αντίδραση μετά… τζίρου για τη μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο τίτλος κατέγραψε την καλύτερη απόδοση στο ταμπλό, με άνοδο 7,95% στα 4,75 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 63.688 κομμάτια ή το 0,46% της εταιρείας, με τον τζίρο να αγγίζει επίπεδα… κύριας αγοράς στα 300.000 ευρώ.

Αλλωστε, στις 31 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη και η έκτακτη συνέλευση που θα εγκρίνει τη μετάταξη της μετοχής ακριβώς εκεί, στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου.

 

EUROBANK: Ο όμιλος μετέφερε, πρόσφατα, το ποσό των 410 εκατ. ευρώ από την τράπεζα στη μητρική του ομίλου και εισηγμένη στο ΧΑ, Eurobank Υπηρεσιών και Συμμετοχών. Η καταβολή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2023 αποτελεί τον βασικό λόγο της μεταφοράς, εφόσον βεβαίως το επιτρέψει ο SSM.

Επιπρόσθετα, με την παραπάνω ρευστότητα, η Eurobank Υπηρεσιών και Συμμετοχών μπορεί να αποπληρώσει/συμψηφίσει υποχρέωση προς τη θυγατρική της Eurobank για το ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

Υποχρέωση που προέκυψε από το δάνειο-γέφυρα που χορήγησε η «κόρη» στην εισηγμένη μητρική, για να χρηματοδοτήσει μέρος του τιμήματος επαναγοράς του 1,4% από το ΤΧΣ.

 

INTRAKAT: Διατηρείται το momentum για τη μετοχή της κατασκευαστικής, στον απόηχο του mega deal με τον όμιλο της ΔΕH στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ετσι, την Παρασκευή, η μετοχή έκλεισε σε νέα υψηλά 14 ετών στα 4,48 ευρώ, με ευρεία άνοδο 3,46%.

Συμπλήρωσε δε εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και πάει για το… δέκα το καλό!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v