Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2024

Ο Μπάρμπα Στάθης και ο κακός ο… λύκος-ΣΥΡΙΖΑ: Το δάνειο του Στέφανου (Κασσελάκη) και η ώρα για αποφάσεις

Ο Μπάρμπα Στάθης και ο κακός ο… λύκος-ΣΥΡΙΖΑ: Το δάνειο του Στέφανου (Κασσελάκη) και η ώρα για αποφάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ηρεμία και αξιωματική αντιπολίτευση δεν πάνε μαζί, όπως φάνηκε (και) τις τελευταίες… ώρες του απελθόντος έτους. Αυτή τη φορά, η ταραχή δεν προκλήθηκε από τα εσωκομματικά του (που μετά τη διάσπαση δείχνουν να πλέουν σε ήρεμα νερά) αλλά από… τα εσωοικονομικά του.

Την αφορμή έδωσε το δάνειο των περίπου 200.000 ευρώ που αποφάσισε να δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης για να πληρωθούν τα δώρα Χριστουγέννων και οι μισθοί των εργαζόμενων στις δύο εταιρείες media του κόμματος, στην «Αυγή» και τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Η επισήμανση δεν γίνεται τυχαία, καθώς όλα τα αρμόδια στελέχη έσπευσαν να διευκρινίσουν (σε υπερθετικό βαθμό) πως το δάνειο δεν είχε αποδέκτη το κόμμα, αλλά αυστηρά τις δύο εταιρείες media. «Μην ψάχνετε δράκους, ο πρόεδρος είναι ο ίδιος επιχειρηματίας και έχει νομικούς συμβούλους, δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη βγάζοντας λεφτά χωρίς την αναγκαία κάλυψη», λένε οι συνεργάτες του.

Τα ίδια στελέχη διευκρινίζουν νυχθημερόν ότι το κόμμα «δεν χρωστάει ούτε ευρώ» στις τράπεζες και πως η οικονομική δυσπραγία οφείλεται στην επιλογή της κυβέρνησης να καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης από την κρατική επιχορήγηση του 2023. Μάλιστα, επειδή η καθυστέρηση («που παρατηρείται από το 2019 και μετά») αφορά όλα τα κόμματα, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των οικονομικών υπευθύνων του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιου Γεωργόπουλου, και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Σαλαγιάννη, για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της τακτικής του Μαξίμου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η εν λόγω δόση μεταφράζεται σε 1,8 εκατ. ευρώ, καθώς ο υπολογισμός της για όλο το 2023 έγινε με βάση τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις εκλογές του 2019. Τα ποσά από τις προηγούμενες δόσεις «ίσα που έφτασαν» για τις τρεις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2023: εθνικές εκλογές, εσωκομματικές για νέο πρόεδρο και αυτοδιοικητικές.

Από χθες, ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα εκλογικά ποσοστά του Ιουνίου, όπερ σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του 17,8% που έλαβε, δικαιούται την επόμενη τετραετία μειωμένη χρηματοδότηση, από περίπου επτά σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Κι εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για την Κουμουνδούρου: δεδομένου ότι το κόστος για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης είναι της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ, προκύπτει σαφώς ότι το ένα επιπλέον εκατομμύριο που αναμένεται να πάρει σ' αυτή τη θητεία δεν αρκεί να καλύψει τις υπόλοιπες ανάγκες. Όλες οι συζητήσεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι «έφτασε η ώρα των αποφάσεων».

Παρένθεση: Το μεγάλο κόστος λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης είχε απασχολήσει έντονα και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μαζί με τους επιτελείς, αποφάσισε στα τέλη του 2021 το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής», ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Μετά τον… κακό εσωκομματικό χαμό που ξεσηκώθηκε, ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε, καθώς, συν τοις άλλοι, ήθελε ήρεμο κλίμα εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (τον Απρίλιο του 2022) και της δικής του επανεκλογής απευθείας από τα μέλη.

Ένα «νοικοκύρεμα» έγινε βέβαια, κυρίως στο μισθολόγιο της «Αυγής» (μέσω και της διαδικασίας εθελουσίας εξόδου) ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα μπήκε κάτω από το χαλί «για αργότερα».

Το… «αργότερα» έφτασε. Στο αμέσως επόμενο διάστημα η νέα ηγεσία πρέπει να αποφασίσει ποια κομματικά μέσα ενημέρωσης θα διατηρηθούν, καθώς, πέραν από ασύμφορη, κρίνεται «μικρομέγαλη» η συντήρηση του καθημερινού φύλλου της Αυγής, της κυριακάτικης έκδοσης, της διαδικτυακής avgi.gr και του έτερου site, left.gr.

«Το ταμείον είναι μείον και ο πρόεδρος δεν θα δανείζει κάθε τρεις και λίγο τα media για να συνεχίσουν ως έχουν», η επωδός.

Εν αναμονή.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Στο Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ), όπως έμαθε η στήλη, εντάχθηκε η επένδυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Χυμών Κ. ΔΕΔΕΣ ΑΣΠΙΣ. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 5,884 εκατ. ευρώ, η δημόσια δαπάνη 2,353 εκατ. ευρώ και η ιδιωτική συμμετοχή 3,530 εκατ. ευρώ. Ποσό 1,045 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για ΑΠΕ.

Η υποβολή του αιτήματος ένταξης στο ΤΑΑ έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται τον Ιούνιο του 2025.

Η βιομηχανία χυμών πέτυχε πέρυσι πωλήσεις 61,577 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 26,43%. Τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 5,8 εκατ. ευρώ, από ζημιές 547 χιλ. ευρώ.

 

ΤΡΟΦΙΜΑ: Το 2023 μπορεί να έφυγε, αλλά για κάποιες επιχειρήσεις τα προβλήματα μόλις ξεκινάνε. Μια εξ αυτών, από τις πλέον γνωστές του κλάδου των τροφίμων που ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια με πολυσχιδείς δραστηριότητες, όπως έμαθε η στήλη, έχασε μια σημαντική δικαστική διαμάχη με πρώην μετόχους εταιρείας που είχε εξαγοράσει πριν από κάποιες δεκαετίες.

Ο λογαριασμός που έχει να πληρώσει μεγάλος. Και όταν λέμε μεγάλος… το εννοούμε.

 

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: Στο γνωστό παραμύθι ο «Πέτρος και ο λύκος», ο Πέτρος αστειεύονταν διαρκώς φωνάζοντας «ο λύκος, ο λύκος». Ετσι όταν ο λύκος ήρθε, κανείς δεν τον πίστεψε. Κάπως έτσι, ίσως συμβαίνει στην περίπτωση της πώλησης της γνωστής βιομηχανίας. Κατά το παρελθόν έχει «βγει» προς πώληση ουκ ολίγες φορές, οπότε τώρα που πληροφορίες μιλούν για mandate με στόχο την πώλησή της, ουδείς μοιάζει να το πιστεύει.

Οπως, όμως, λέει πηγή της στήλης, το teaser της πώλησης έχει φύγει προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, για το πετράδι του στέμματος του ομίλου Vivartia, με το equity value να κινείται στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί εμπόδιο στα επενδυτικά σχέδια της εκ Βορείου Ελλάδος βιομηχανίας που πρόσφατα εξαγόρασε την εταιρεία «Χαλβατζής Μακεδονική».

Υ.Γ. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα εγκρίθηκε επένδυση της Μπάρμπα Στάθης που έχει στόχο την αύξηση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μονάδας κατάψυξης και επεξεργασίας οπωροκηπευτικών. Εχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και είναι συνολικού προϋπολογισμού 6,333 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτική συμμετοχή φτάνει τα 3,799 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μέρος της επένδυσης και συγκεκριμένα το 1,225 εκατ. ευρώ αυτής θα κατευθυνθεί για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v