Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 3 2024

Νέα υψηλά: Οι συνήθεις μετοχές και οι... εκπλήξεις-Ανοίγει το παιχνίδι για τα offsite ATMs-Tips για Attica Bank, JD Sports

Νέα υψηλά: Οι συνήθεις μετοχές και οι... εκπλήξεις-Ανοίγει το παιχνίδι για τα offsite ATMs-Tips για Attica Bank, JD Sports

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Χωρίς… θεαματικές κινήσεις, σειρά από τίτλους που πρωταγωνίστησαν το 2023 έκαναν το ντεμπούτο τους σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

Εν αρχή το δίδυμο Intracom – Intralot. Για την πρώτη, κλείσιμο στα 3,47 ευρώ με κέρδη σχεδόν 2% και τις συναλλαγές να ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες τεμάχια. Η απόδοση σε βάθος έτους προσεγγίζει το 90%.

Αντίστοιχη κίνηση, χθες, για την Intralot (κλείσιμο στο 1,078 ευρώ ή 2,08% υψηλότερα) και τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας του λάθους που έγινε με το πακέτο του 1,47 εκατομμυρίων μετοχών.

Νέο υψηλό, όμως, πέτυχε και η Intrakat (κλείσιμο στα 4,69 ευρώ, με κέρδη 2,74%). Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης βρίσκεται πλέον πάνω από τα 750 εκατ. ευρώ και η απόδοση 12μηνου ξεπερνά το 220%.

Χθες έγινε ένα πακέτο για 467 χιλιάδες τεμάχια στα 4,39 ευρώ, με την αξία της συναλλαγής να ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

 

ΕΚΤΕΡ: Στις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και η κατασκευαστική. Κλείσιμο στα 4,39 εκατ. ευρώ με άνοδο σχεδόν 9%, έβαλε τέλος σε μια «πλάγια» κίνηση που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

ΔΕH: Σε αντίθεση με τις παραπάνω μετοχές, ο τίτλος της Επιχείρησης πραγματοποίησε μόλις το δεύτερο υψηλό του το τελευταίο τετράμηνο και η εύρωστη άνοδο χθες (κλείσιμο στα 11,71 ευρώ με κέρδη σχεδόν 5%), ίσως αιφνιδίασε κάποιους επενδυτές.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ωστόσο τα δυο «δυνατά» ντιλ στο χώρο των ΑΠΕ με τα οποία έκλεισε την περσινή χρονιά. Ένα με τον όμιλο Κοπελούζου και ένα με τον όμιλο της Intrakat.

Βάλτε στην εξίσωση ότι η διοίκηση του Γιώργου Στάσση (φωτ.) έδωσε τη χαμηλότερη τιμή στο περιβόητο πλέον «πράσινο τιμολόγιο», με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα μερίδια αγοράς.

 

INTERLIFE: Δυναμικό ξεκίνημα για τον τίτλο της ασφαλιστικής που κατέγραψε νέο υψηλό 52 εβδομάδων, στα 5,1 ευρώ με κέρδη 6,25% στη χθεσινή συνεδρίαση. Η αργή, αλλά σταθερή, ανοδική πορεία ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου και τα 3,87 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο εξάμηνο τα κέρδη προ φόρων της ασφαλιστικής ήταν 13,54 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 10,93 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2022. Σε επίπεδο εννεαμήνου η παραγωγή ασφαλίστρων ξεπέρασε τα 69 εκατ. ευρώ με αύξηση σχεδόν 13%.

 

FTSE 100: Η BAE Systems είναι σύμφωνα με ειδική έρευνα η μετοχή του βρετανικού δείκτη που προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο διαδίκτυο την περασμένη χρονιά, με σχεδόν ένα εκατομμύριο κινήσεις το μήνα.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κερδίσει πάνω από 30% τον τελευταίο χρόνο, γεγονός όχι άσχετο με το ότι εμπλέκεται στις προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία. Με αυτό το δεδομένο η πρωτιά της BAE Systems δεν συνιστά έκπληξη. Το ότι η JD Sports, όμως, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, προσπερνώντας ονόματα όπως οι BP, Barclays και Lloyds Banking Group, σίγουρα προκαλεί εντύπωση.

Η βρετανική αλυσίδα αθλητικών ειδών είναι γνωστή και στην Ελλάδα καθώς από το 2021 εξαγόρασε το 80% της Cosmos Sport.

 

ATTICA BANK: Η τελευταία πράξη στο διαζύγιο της τράπεζας με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων «Θεά Άρτεμις» γνωστοποιήθηκε χθες.

Η διοίκηση της τράπεζας διέκοψε την συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο τιτλοποιημένων δανείων «Omega» ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2021 και η τότε ανακοίνωση ανέφερε ότι η τράπεζα «έχει έρθει σε νομικά δεσμευτική συμφωνία αναφορικά με τη συναλλαγή τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με την ονομασία “Omega” λογιστικής αξίας 1,285 δισ. ευρώ».

Χθες ωστόσο ανακοίνωσε ότι «θα προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την μετάπτωση του χαρτοφυλακίου εντός του Φεβρουαρίου 2024 και θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη που αφορά τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων NPEs».

Στο ενδιάμεσο μεσολάβησαν πολλά...

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Από την 1η Ιανουαρίου μείωσαν τις προμήθειες για χρήση των ATMs τους από πελάτες άλλων ομίλων, κατόπιν σχετικής οδηγίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι ξεδιπλώνεται -σε κάποιες τράπεζες με γοργούς ρυθμούς και σε άλλες με πιο αργούς- η νέα στρατηγική για τα «offsite» ATMs, δηλαδή όσα βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων.

Μια εκ των τραπεζών έχει γίνει ήδη αποδέκτης ενδιαφέροντος για την αγορά τους από εταιρεία που ασχολείται με το αντικείμενο.

Το 2024 θα φέρει εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v