Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 3 2024

Κυβέρνηση: Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι βουλευτές και το... μήνυμα-Ελβετικό φράγκο: Η κίνηση Paribas και το Βιλαμπάχο!

Κυβέρνηση: Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι βουλευτές και το... μήνυμα-Ελβετικό φράγκο: Η κίνηση Paribas και το Βιλαμπάχο!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η χρονιά άλλαξε, ο «πονοκέφαλος», όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφύλων ζευγαριών παραμένει.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει πιθανότατα από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή, βάσει της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αρκετοί, όμως, είναι οι γαλάζιοι βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσουν, πιεζόμενοι από τις… συνειδήσεις τους, τις τοπικές κοινωνίες και την Εκκλησία.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύει ότι «σέβεται την Εκκλησία, αλλά δεν νομοθετεί αυτή». Ταυτόχρονα, όμως, αναζητά τρόπους ώστε οι εσωκομματικές «παρενέργειες» να είναι όσο πιο… αναίμακτες γίνεται.

Ένα από τα χαρτιά που ακούμε πως θα παίξει, είναι να στείλει μήνυμα ότι η στάση των βουλευτών θα «μετρήσει» στις πιθανότητες που θα έχουν να αναλάβουν υπουργικό χαρτοφυλάκιο στον επόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ακούμε, μάλιστα, ότι οι σχετικές διαρροές άρχισαν ήδη να καταφτάνουν στους… ενδιαφερομένους με διαφόρους τρόπους. Το αν θα αποδώσει η συγκεκριμένη μέθοδος, μένει να το διαπιστώσουμε όταν έρθει «η ώρα της κρίσης».

 

ΒΝP PARIBAS: Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ήλθε σε συμβιβασμό, συμφωνώντας να καταβάλλει έως και 600 εκατ. ευρώ σε δανειολήπτες που την κατηγόρησαν ότι παραπλανήθηκαν και συμφώνησαν να συνάψουν ενυπόθηκα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Ο καταναλωτικός όμιλος CLCV δήλωσε εχθές ότι ήλθε σε συμφωνία με την τράπεζα εξ ονόματος 4.400 πελατών που επλήγησαν όταν η ισοτιμία του φράγκου άρχισε να ενισχύεται έναντι του ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Οι Γάλλοι δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν προειδοποιήθηκαν επαρκώς για τα νομισματικά ρίσκα των δανείων.

Την ίδια στιγμή, στο… Βιλαμπάχο (σ.σ. όπου κατά την γνωστή διαφήμιση ακόμη… τρίβουν), οι εγχωριοι πληγέντες από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν φτάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο, έπεσαν, όμως, θύμα της αποχής των δικηγόρων.

Η αίτηση αναίρεσης επί συλλογικής αγωγής κατά τράπεζας για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχε οριστεί να συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, λόγω των κινητοποιήσεων των δικηγόρων, η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου του… 2025, δύο χρόνια μετά.

Με αυτά τα δεδομένα θα μεσολαβήσουν 10 χρόνια από την κατάθεση της αγωγής μέχρι να λάβει την -όποια- απόφαση η Δικαιοσύνη για το θέμα.  

 

IBERDROLA: Την ακύρωση προγραμματισμένης εξαγοράς ύψους 8 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο όμιλος, που πήρε «κόκκινη κάρτα» από τη ρυθμιστική αρχή στο Νέο Μεξικό.

Ο ισπανικός όμιλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καλείται να επανεξετάσει την στρατηγική επέκτασης στις ΗΠΑ μετά το ρυθμιστικό μπλόκο στην εξαγορά της PNM Resources, μια κίνηση που θα καθιστούσε την θυγατρική του Avangrit ως την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ στις ΗΠΑ.

Για την ιστορία, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές που μπλόκαραν τη συναλλαγή, επικαλέστηκαν ανησυχίες για την «ποιότητα υπηρεσιών» της Avangrid, αλλά και την εμπλοκή του προέδρου της Iberdrola Ignacio Galan σε έρευνες για οικονομικά σκάνδαλα.

 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Στην Ελλάδα ο περίφημος φορέας που θα αγοράζει την πρώτη κατοικία ευάλωτων  πηγαίνει πίσω, από εξάμηνο σε εξάμηνο. Η νεότερη εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι θα ξεκινήσει μετά τον Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς.

Στην Κύπρο, αντίθετα, οι αρχές κινήθηκαν πιο γρήγορα. Ηδη βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα «Ενοίκιο αντί Δόσης» με τις τράπεζες στο νησί να καλούν τους ευάλωτους δανειολήπτες, που πληρούν τα κριτήρια, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Ο ειδικός φορέας (ΚΕΔΙΠΕΣ) θα αποκτήσει τις κατοικίες από τα συμμετέχοντα ιδρύματα στο 65% της αγοραίας αξίας και τα τελευταία θα διαγράψουν το υπόλοιπο του δανείου που απομένει μετά την αφαίρεση της τιμής του ακινήτου.

Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μετατρέπεται σε ενοικιαστή για 14 χρόνια ή εφ' όρου ζωής αν πρόκειται για πρόσωπο άνω των 65 ετών. Εχει δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας μετά από πέντε χρόνια και πριν τη λήξη των 14 ετών σε «ιδιαίτερα ελκυστική τιμή», η οποία θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως μεταβολές στις τιμές των ακινήτων, έξοδα και πληρωμές ενοικίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v