Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2024

Χτυπούν… limit up οι μετοχές του «άγγιχτου» Μάκη (Βορίδη)-Tips για ΓΕΚ Τέρνα, Κρι Κρι, Αλουμύλ, Λάμψα και πακέτα

Χτυπούν… limit up οι μετοχές του «άγγιχτου» Μάκη (Βορίδη)-Tips για ΓΕΚ Τέρνα, Κρι Κρι, Αλουμύλ, Λάμψα και πακέτα

ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι κοινό μυστικό, εντός και εκτός ΝΔ, ότι αν υπάρχει ένας πολιτικός που έχει αυτό που λέμε «όλο το πακέτο» για να συγκροτήσει δεξιότερο κόμμα, απειλώντας και τη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης, αυτός είναι ο Μάκης Βορίδης.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, συμφωνούν ότι δεν εμφανίζει τέτοιες φιλοδοξίες, δείχνοντας ικανοποιημένος από τις υπουργικές θέσεις που αναλαμβάνει.

Σε αυτό το πολιτικό «στόρι» εντάσσεται και η πεποίθηση πολιτικών κύκλων, προσκείμενων παρακαλώ στην κυβέρνηση, ότι παρά το ξεκάθαρο «όχι» που έχει εκφράσει για τον γάμο ομοφύλων, ως βουλευτής αλλά και υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το κοινοβουλευτικό έργο, ουδόλως κινδυνεύει να χάσει τη θέση του, είτε τώρα είτε αργότερα.

Υπό τον φόβο ότι αν τη χάσει θα αποκτήσει άλλα… κίνητρα, ενώ τώρα λειτουργεί και ως «αντίβαρο» για τους πιο δεξιούς ψηφοφόρους της ΝΔ, στο πλαίσιο της «all inclusive» τακτικής, που την έχει καταστήσει ως τώρα πολιτικά κυρίαρχη.

Είναι με λίγα λόγια «άγγιχτος», αντίθετα με άλλους συναδέλφους του, στους οποίους απευθυνόταν η χθεσινή προειδοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Ηταν σαφής η αναφορά του πρωθυπουργού ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εφόσον συμμετέχουν σε αυτό, έχουν μία αυξημένη θεσμική υποχρέωση στη συνέχεια για την ψήφιση των νομοσχεδίων».

Κι επειδή δύσκολα μπορεί κάποιος να ξηλώσει φανερά υφυπουργούς, επειδή είπαν όχι στον γάμο ομοφύλων, όταν το ίδιο έχει κάνει αρμόδιος υπουργός (ο Μάκης μας), η κεκαλυμμένη απειλή μάλλον αφορά σε μελλοντικό ανασχηματισμό.

 

ΒΟΡΙΔΗΣ ΙΙ: Είτε το επιδίωξε πάντως ο ίδιος είτε όχι, τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την κομματική πειθαρχία επί του θέματος, αφενός αναδεικνύουν την «κρυφή» ισχύ του, αφετέρου τον μετατρέπουν σε «πόλο» των ομοϊδεατών, που βρίσκουν περισσότερο χώρο να εκφραστούν. Οι πολιτικές μετοχές του, θα λέγαμε στη γλώσσα της αγοράς, χτυπάνε… limit up.

Ιδίως όταν από την άλλη υπάρχει και ο Αντώνης Σαμαράς, που όπως λένε οι πληροφορίες θα ψηφίσει «όχι» τηρώντας καθαρή στάση, όπως έπραξε και στην τροπολογία για τους μετανάστες. Μόνο που αυτή τη φορά θα έχει κι άλλους μαζί του.

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι ο Σαμαράς δύσκολα θα πρωτοστατούσε σε οποιαδήποτε διασπαστική κίνηση. Υπάρχει στη μέση το «δις εξαμαρτείν» απέναντι στην παράταξη, η θέση του πρώην πρωθυπουργού, όπως και η ηλικία. Παράγοντες που δεν ισχύουν στην περίπτωση Βορίδη, εάν και εφόσον το θελήσει.

Θα έχει μεγάλη σημασία λοιπόν αν ο Μάκης Βορίδης το πάει ως το τέλος με το «όχι» επί του νομοσχεδίου για τον γάμο, ή θα βάλει νερό στο κρασί του, περιοριζόμενος στην απουσία.

ΥΓ: Το γράψαμε και χθες, αλλά θα το επαναλάβουμε. Η εντυπωσιακή άνοδος της πιο ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη, η ατζέντα ελληνοτουρκικά-μεταναστευτικό-δικαιωματισμός στην Ελλάδα, αλλά και ο κατακερματισμός της εγχώριας πολιτικής σκηνής, με μόνη προς το παρόν εξαίρεση τη ΝΔ, δημιουργούν ελκυστικό τοπίο για την εκδήλωση… αρχηγικών πολιτικών φιλοδοξιών.

Κι όσο η θέση είναι εκ των πολιτικών πραγμάτων ανοικτή και… περιμένει, τόσο (θα) μεγαλώνει η έλξη της.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Η Παγκρήτια αγόρασε, όπως είναι γνωστό, το περασμένο φθινόπωρο τιτλοποιημένες απαιτήσεις δανείων Aλουμύλ από SPVs που διαχειρίζεται η doValue (Cairo, Frontier II) σε περίπου 93% της ονομαστικής τους αξίας.

Ακολούθησε διαπραγμάτευση της έτερης τράπεζας του υπό κυοφορία πέμπτου πόλου (Attica Bank) με τη Cepal για τις απαιτήσεις έναντι δανείου Αλουμύλ, που τιτλοποίησε η Alpha Bank και διαχειρίζεται ο servicer, η οποία δεν ευοδώθηκε.

Η Πειραιώς είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που κράτησε πάνω της τα δάνεια της Aλουμύλ και δεν τιτλοποίησε τις απαιτήσεις τους.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Με ένα ακόμα υψηλό φλέρταρε η μετοχή ενδοσυνεδριακά, ανερχόμενη στα 10,25 ευρώ (+2,5%), ωστόσο εντέλει παραδόθηκε στα χέρια των πωλητών. Κλείσιμο με πτώση 3,8%, στα 9,62 ευρώ για τη μετοχή που περιλαμβάνεται στα top picks της Beta Securities.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι πρόκειται για mid cap που εμφανίζει συνεχόμενη ανάπτυξη, χωρίς να αυξάνει το χρέος της. Η τιμή-στόχος είναι στα 10,8 ευρώ.

Σημειώστε ότι η εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει φέτος καθαρά κέρδη-ρεκόρ, στα 32 εκατ. ευρώ.

 

ΠΑΚΕΤΑ: Ποικιλία πακέτων χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση. Εγιναν συνολικά 29, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 16,1 εκατ. ευρώ.

Η πρωτιά ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Εγιναν έξι πακέτα συνολικής αξίας 3,7 εκατ. ευρώ σε τιμές μεταξύ 6,82 ευρώ και 6,9 ευρώ (κλείσιμο στα 6,94 ευρώ). Από κοντά η Πειραιώς με πέντε πακέτα, τέσσερα εκ των οποίων στα 3,48 ευρώ και ένα στα 3,5 ευρώ (κλείσιμο στα 3,49 ευρώ). Η αξία 3,4 εκατ. ευρώ.

Πέντε συναλλαγές αφορούσαν τη Cenergy. Μετοχές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια σε τιμές 7,51 και 7,53 ευρώ (κλείσιμο 7,48 ευρώ). Σχεδόν τρία εκατομμύρια ήταν η αξία τεσσάρων συναλλαγών στον τίτλο της Eurobank, με το αντίτιμο να διαμορφώνεται στα 2,97 εκατ. ευρώ. Οι τιμές 1,71 και 1,72 ευρώ. Το κλείσιμο στο 1,71 ευρώ.

Τη λίστα των εισηγμένων συμπληρώνουν Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intrakat, ΟΠΑΠ και Autohellas.

 

ΛΑΜΨΑ: Πέρασε την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς κολλημένη στα 30 ευρώ με ανύπαρκτες συναλλαγές. Χθες και προχθές, όμως, αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά, στα 32,2 ευρώ.

Μην πάει, όμως, ο νους σε κίνηση με… βάθος. Χθες χρειάστηκαν συναλλαγές αξίας 7,5 χιλιάδων ευρώ (235 τεμάχια) για να κερδίσει 1,26%.

Στην πλειονότητα των συνεδριάσεων της περσινής χρονιάς, άλλωστε, ο τίτλος δεν άνοιξε καν. Οι περισσότερες συναλλαγές που εντοπίσαμε ήταν στις 5 Οκτωβρίου, όταν άλλαξαν χέρια 3.850 τίτλοι.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Από τις 3 Ιανουαρίου έχει να «δει» αρνητικό κλείσιμο η μετοχή. Ανερχόμενη στα 14,2 ευρώ χθες βρέθηκε σε υψηλά 6μήνου. Η τεχνική ανάλυση δείχνει ως επόμενη αντίσταση στα 14,62 - 15 ευρώ.

Πρώτη σημαντική στήριξη στη ζώνη 13,1 - 12,8 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v