Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2024

Στο μυαλό του Αλέξη (Τσίπρα) - «Κουρεμένη» επιδότηση για Σπ. Θεοδωρόπουλο - Βρέχει καταγγελίες στην ΑΑΔΕ

Στο μυαλό του Αλέξη (Τσίπρα) - «Κουρεμένη» επιδότηση για Σπ. Θεοδωρόπουλο - Βρέχει καταγγελίες στην ΑΑΔΕ

ΑΛΕΞΗΣ: Ασυγκίνητος από τις «προτροπές» διαφόρων να επιστρέψει το ταχύτερο, οι οποίες εκφράζονται με άρθρα αλλά και συνεχή φημολογία, εμφανίζεται προσώρας ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η στήλη επιχείρησε να μπει λίγο στο... μυαλό του, μιλώντας με πρόσωπα εμπιστοσύνης και αποκόμισε τα εξής:

Πρώτον, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψει πριν τις Ευρωεκλογές. Εαν άλλωστε έπραττε κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να δικαίωνε όσους αποχώρησαν διχοτομώντας το κόμμα (Ομπρελίστες και Νέα Αριστερά), χωρίς να δώσουν καμία πίστωση χρόνου στον Στέφανο Κασσελάκη. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει σε αυτές τις εκλογές ένα αξιοπρεπές ποσοστό, παρά τα όσα προηγήθηκαν, τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψει.

Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι βγήκε σε αποστρατεία, δεν προτίθεται όμως να επιστρέψει ηγετικά, εφόσον δεν αισθανθεί ότι υπάρχει ξεκάθαρη κοινωνική (και πολιτική) απαίτηση. Εν ολίγοις δεν φαίνεται πρόθυμος να επανεμφανιστεί ως αρχηγός κόμματος σε κατακερματισμένο χώρο. Τα όποια μελλοντικά του σχέδια περισσότερο αφορούν την κεντροαριστερή προοδευτική παράταξη στο σύνολό της.

Τι θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με την αίσθηση που αποκομίσαμε, μια απογοητευτική επίδοση του «προοδευτικού χώρου» στις Ευρωεκλογές, που να προσδίδει χαρακτηριστικά επικίνδυνης μονιμότητας, στο έλλειμα αντιπολίτευσης.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι λίγες οι φορές που ο γνωστός επιχειρηματίας έχει δηλώσει ότι οι αναπτυξιακοί νόμοι είναι για τους μικρούς και πολύ μικρούς παίκτες. Όπως μάλιστα φαίνεται από την περίπτωση της Ελληνικοί Χυμοί στην οποία έχει επενδύσει, έχει τα… δίκια του.

Στην εκπνοή του 2023, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, τροποποιήθηκε η απόφαση υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι λόγω αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης του φορέα της επένδυσης (σ.σ. εταιρεία) και του μεγέθους της (από μεσαία σε μεγάλη), το ποσό της εγκρινόμενης ενίσχυσης μειώθηκε από τα 2,604 εκατ. ευρώ σε 2,025 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για «κούρεμα» 22,23% στην ενίσχυση που έχει τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Η επένδυση αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής χυμών και τη διασύνδεση δύο γραμμών παραγωγής, προϋπολογισμού 5,787 εκατ. ευρώ.

 

ΑΑΔΕ: Μήνας και χιλιάρικο. Σε καταγγελίες. Δυο μήνες και λίγες μέρες λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα και ήδη οι αρμόδιοι μετράνε 2.075 καταγγελίες. Οι περισσότερες ανώνυμες, αλλά υπάρχουν και 394 επώνυμες. Στην πλειονότητα (1.807) αφορούν φορολογικές παραβάσεις. Το πακέτο συμπληρώνουν τελωνειακές υποθέσεις (72) και θέματα «ακεραιότητας» (196).

Σημειώστε ότι σε αντιδιαστολή με το «κάρφωμα» μέσω της εφαρμογής Appodixi που έχει και οικονομικό «αντίδωρο» (έως 2.000 ευρώ σε όσους συμβάλλουν επώνυμα στην αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής), η καταγγελία μέσω της πλατφόρμας δεν δίνει τίποτα πέραν της ικανοποίησης (ενδεχομένως) ότι υπάρχει περίπτωση απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι υποβληθείσες μέσω της εφαρμογής καταγγελίες/πληροφορίες διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.

 

POS: Με σκοπό τη διευκόλυνση των Παρόχων Πληρωμών (Acquirers) και των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs) η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε χθες ότι μετέθεσε για τις 31 Ιανουαρίου την προθεσμία που έληγε χθες για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών

Με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν το project της διασύνδεσης ταμειακών και POS οδεύει μία ακόμα φορά στην παράταση. Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως η προθεσμία διασύνδεσης της 29ης Φεβρουαρίου είναι αμετακίνητη και ο έξτρα χρόνος ενδιαμέσως κρίθηκε μεν απαραίτητος, αλλά δεν μεταβάλλει στο ελάχιστο το χρονοδιάγραμμα.

Περιμένουμε την επιβεβαίωση των… διαβεβαιώσεων, πολύ περισσότερο δε όταν ο Κωστής Χατζηδάκης έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση κατηγορηματικά ότι βρέξει χιονίσει η διασύνδεση θα γίνει στην ώρα της.

 

ΕΜΠΟΡΙΟ: Το όνομα ενός επιχειρηματία έγινε ευρέως γνωστό πριν από λίγους μήνες. Ηταν μεταξύ των 19 ατόμων που κατηγορήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι ως μέλη κυκλώματος που φέρεται να δρούσε στη Θεσσαλονίκη. Κατά τις κατηγορίες, εξαπατούσε επιχειρηματίες αγοράζοντας προϊόντα με ακάλυπτες επιταγές και πλαστά τραπεζικά εμβάσματα μέσω εταιρειών-βιτρινών. Τότε η ζημιά για τα θύματα είχε υπολογιστεί σε πάνω από 2,6 εκατ. ευρώ.

Θα αναρωτηθείτε προς τι τα παραπάνω. Ο λόγος είναι ότι εντοπίσαμε την ίδρυση μιας νέας εταιρείας, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, το χονδρικό εμπόριο φρούτων, λαχανικών, επεξεργασμένων τροφίμων κ.λπ. Η νέα αυτή εταιρεία συστήθηκε με 5.000 ευρώ από έναν από τα φερόμενα ως βασικά πρόσωπα της οργάνωσης των «19».

Το ερώτημα είναι τι έχει γίνει με την έρευνα της ΕΛΑΣ και ποια η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Και επειδή βρισκόμαστε στον Βορρά και στον χώρο της Δικαιοσύνης, θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως ο Αρειος Πάγος απέρριψε ως αβάσιμη, απαράδεκτη και αόριστη την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βορείου Ελλάδας, για την απόφαση που την υποχρέωνε να καταβάλει στην Procter & Gamble Company το ποσό των 297.000 ευρώ.

Για όσους δεν θυμούνται, το 2013 μετά από έφοδο της Αστυνομίας σε δύο αποθήκες, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, είχε αποκαλυφθεί παρασκευαστήριο απομιμητικών προϊόντων και είχαν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, μεγάλες ποσότητες από «μαϊμού» φιάλες Ariel.

Δέκα χρόνια μετά η αλυσίδα δεν υπάρχει (σ.σ. πτώχευσε με πάταγο αφήνοντας αρκετά φέσια στην αγορά), ενώ τα «ασημικά» της (ακίνητα) έχουν πουληθεί μέσω πλειστηριασμών.

Οι βασικοί της μέτοχοι, πάντως, φέρονται να επανέκαμψαν στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, μέσω δύο εταιρειών, όπως αναφέρουν στη στήλη πηγές με γνώση.

Φυσικά στη ζωή δίδονται δεύτερες ευκαιρίες.

 

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσει πλέον ο όμιλος. Ετσι, εκτός από τον τουρισμό, τη βιομηχανία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις υπηρεσίες αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς επιβατών, βρέθηκε και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα στον όμιλο έχει ενταχθεί το cretaone.gr, ένα ενημερωτικό site, ιδιοκτήτρια του οποίου είναι η εταιρεία New Vision Media, με έδρα τα γραφεία του ομίλου Καράτζη.

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Τα αντανακλαστικά αναγνωστών προκάλεσε το χθεσινό θέμα του Euro2day.gr για τους συνταξιούχους που αντί να δουν αυξήσεις βρέθηκαν και χαμένοι.

Ενας εξ αυτών μάς περιγράφει τα δεδομένα: «Έχω στα χέρια μου τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής κύριας και επικουρικής σύνταξης των μηνών Δεκεμβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, ενός πολύ καλού μου φίλου.

Τον Δεκέμβριο του 2023 έλαβε καθαρά από κύρια σύνταξη €1.834,15 και από επικουρική σύνταξη, €616,08. Σύνολο: €2.450,23.

Τον Ιανουάριο του 2024 έλαβε από κύρια σύνταξη €1.868,74 (δηλαδή €34,59 περισσότερα, λόγω της αύξησης του 3% και από επικουρική σύνταξη €531,93, δηλαδή €84,15 λιγότερα). Σύνολο: €2.400,67.

Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος συνταξιούχος αντί αύξησης 3%, είχε μείωση στις απολαβές του 2%...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v