Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2024

Χρηματιστήριο: Γιατί το έξυπνο χρήμα… ανησυχεί - Autohellas: Ντεσού για το ομόλογο - Υποστολή «σημαίας» στην ΕΥΠΙΚ

Χρηματιστήριο: Γιατί το έξυπνο χρήμα… ανησυχεί - Autohellas: Ντεσού για το ομόλογο - Υποστολή «σημαίας» στην ΕΥΠΙΚ

AUTOHELLAS: Την περασμένη Παρασκευή διενεργήθηκαν οι πρώτες παρουσιάσεις για το ομόλογο της Autohellas (φωτ. ο CEO Ευτύχιος Βασιλάκης), της τάξης των 150 ως 200 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες θα διατεθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό και τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να κατευθυνθούν για αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού (100 εκατ. ευρώ), δαπάνες ανανέωσης/επέκτασης στόλου και κεφάλαιο κίνησης.

Από τα 100 εκατ. ευρώ των καθαρών εσόδων του retail bond, τα οποία θα οδεύσουν για αποπληρωμή δανείων, ως 65 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην Alpha Bank για την αποπληρωμή οφειλής από το κοινό ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε στις 17/1/2022. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο του εν λόγω δανείου, στο τέλος του 2023, ανερχόταν σε 110 εκατ. ευρώ.

Διαβάζοντας το ενημερωτικό για το retail bond γίνεται αντιληπτό ότι η Αutohellas δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από το ομολογιακό δάνειο των ως 104 εκατ. ευρώ, που σύναψε προ έτους με Ταμείο Ανάκαμψης και Eurobank, για ανανέωση στόλου με αγορές υβριδικών/ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το εν λόγω δάνειο καλύφθηκε κατά 50% από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και ως εκ τούτου έχει χαμηλό, συγκριτικά, κόστος. Οι όροι του προβλέπουν ότι η Αutohellas δεν μπορεί να εγγράφει οποιοδήποτε εμπράγματο ή άλλο βάρος/δικαίωμα, παρά μόνο υπό συγκεκριμένους όρους. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να παρέχει εγγυήσεις ή ασφάλεια σε τρίτους, παρά μόνο υπό συγκεκριμένους όρους.

Το μέσο σταθμικό επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων του ομίλου Αutohellas το α' εξάμηνο του 2023 κυμάνθηκε μεταξύ 4,22% με 5,25%. Το α' εξάμηνο του 2022 είχε κυμανθεί μεταξύ 2% με 2,3%.

 

AUTOHELLAS II: Η σύμβαση δικαιόχρησης με τη Hertz International, βάσει της οποίας η Αutohellas έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης στην Ελλάδα του συστήματος Hertz, καθώς και των δικαιωμάτων επί των εμπορικών σημάτων της, λήγει στις 31/12/2025.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν το προηγούμενο έτος και συνεχίστηκαν μέχρι τώρα, διεθνώς αλλά και στην Αθήνα, φαίνεται να μην πείθουν ως προς τη διατηρησιμότητά τους, ορισμένους παράγοντες της αγοράς.

Οι οποίοι φοβούνται ότι υπάρχει σημαντικό disconnect ανάμεσα στις πραγματικές οικονομίες και τις αγορές, (κάτι που παραδέχτηκε και η Morningstar σε πρόσφατη ανάλυσή της) αλλά και παραγνώριση των γεωπολιτικών κινδύνων. Παράγοντες που μπορούν εξ αντανακλάσεως να επηρεάσουν σημαντικά και την πορεία της δικής μας αγοράς.

Στη χώρα μας, οι απόψεις αυτές εκφράζονται το τελευταίο διάστημα ιδιωτικά, από πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, που όμως δεν έχουν λόγους να «εκτεθούν» σε τέτοιου είδους δημοσιότητα. Κάποιοι ανάμεσά τους παρακολουθούν επαγγελματικά τις αγορές στην Ελλάδα και στον κόσμο, επί δεκαετίες.

Σημειώνουν λοιπόν μεταξύ άλλων:

  • Την άνοδο του γερμανικού δείκτη DAX κατά 20,3% σε μια περίοδο που είναι εμφανές ότι η γερμανική οικονομία ασθενεί.
  • Την αύξηση του ευρωπαϊκού Stoxx 600 κατά σχεδόν 13% στο ίδιο διάστημα, παρότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη είναι στην καλύτερη περίπτωση αναιμικές.
  • Την εντυπωσιακή πορεία των αμερικανικών αγορών, που, όμως, στηρίχθηκε υπερβολικά στις προσδοκίες για τις «magnificent seven». Δηλαδή τους επτά κολοσσούς της τεχνολογίας (Apple, Microsoft, Amazon, Αlphabet, Meta, Tesla, Nvidia).
  • Τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο εξάπλωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μ. Ανατολή, που μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις, ιδίως στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δεν ξεχνάμε βεβαίως το παλαιό ρητό «bull markets climb a wall of worry», θεωρούμε όμως καλό να σας μεταφέρουμε την ανησυχία αυτού που λέμε «έξυπνο χρήμα»…

 

EBRD-ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Στο σχήμα χρηματοδότησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την παραχώρηση εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού, θα συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η EBRD προτίθεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να παράσχει χρηματοδότηση της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ (συν την πιστωτική γραμμή για την αντιστάθμιση επιτοκίου) θα τα χορηγήσουν εγχώριες τράπεζες, με επικεφαλής τις τέσσερις συστημικές.

 

EUROLIFE: Αύξηση κεφαλαίου αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurolife Γενικών Ασφαλίσεων, που συνήλθε στις 22 Δεκεμβρίου.

Εκδίδονται 162.522 μετοχές, που θα διατεθούν σε τιμή 61,53 ευρώ ανά μετοχή. Σύνολο 9,9 εκατ. ευρώ.

 

SMART PARK: Πριν την πώληση της Γυαλού Εμπορική (σ.σ. Smart Park) στη Trade Estates, η REDS εισέπραξε, μέσω μείωσης κεφαλαίου και επιστροφής, το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.

 

ΕΙΔΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ: Το άλμα του πληθωρισμού, τα υψηλά επιτόκια και οι πιέσεις στα εισοδήματα έχουν δημιουργήσει «κακό φεγγάρι» διεθνώς για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας.   

Οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι αντιμέτωπες με πτώση στις πωλήσεις, μετά τη «ζώνη ευφορίας» που προκάλεσε το μπαράζ αγορών από τους καταναλωτές την περίοδο της πανδημίας.

Η αδύναμη ζήτηση για πολυτέλεια επικράτησε ακόμη και εν μέσω Χριστουγέννων, με τον γνωστό οίκο Burberry να εκδίδει προειδοποίηση κερδοφορίας, προκαλώντας μεγάλη βουτιά στη μετοχή του.

Προειδοποιήσεις κερδοφορίας έχουν ήδη εκδώσει μεγάλες εταιρείες όπως η Richemont και η Louis Vuitton (LVMH). Η τελευταία, δε, ανακοίνωσε ότι συζητά συνεργασία με το Tiktok, με στόχο να μπει ένα «φρένο» στις χιλιάδες αναρτήσεις με προϊόντα απομίμησης Louis Vuitton που κατακλύζουν τη δημοφιλή πλατφόρμα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη «αιμορραγία» στις πωλήσεις της.

Δεν είναι εποχές για «μαϊμούδες» κατά πώς φαίνεται… 

 

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στην ασφαλιστική αγορά η ουσιαστική αποχώρηση του Χρήστου Γεωργακόπουλου από την ενεργό δράση, μετά από τόσες δεκαετίες δημιουργικής παρουσίας (θα παραμείνει αντιπρόεδρος στο ενιαίο σχήμα της Allianz-Ευρωπαϊκής Πίστης).

Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Πίστη «από το τίποτε» και όχι μόνο κατάφερε να τη διατηρήσει εν ζωή επί σειρά δεκαετιών, όταν οι περισσότερες άλλες έβαλαν λουκέτο, αλλά την έφερε και στην πρώτη πεντάδα των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, επίδοση που συνοδευόταν από ισχυρή κερδοφορία, διψήφια αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων και άνετους εποπτικούς δείκτες.

Όσο για την πώληση της Ευρωπαϊκής Πίστης -λόγω έλλειψης διάδοχης κατάστασης- έγινε έναντι αλμυρότατου τιμήματος, ικανοποιώντας τους μακροπρόθεσμους μετόχους της μέχρι τότε εισηγμένης εταιρείας και προκαλώντας τη ζήλια πολλών άλλων στην εγχώρια «πιάτσα».

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Χρήστος Γεωργακόπουλος και οι συνεργάτες του «έβαλαν τα γυαλιά» ακόμη και στους ισχυρότερους εγχώριους ασφαλιστικούς ομίλους. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν το 2012, με το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ενώ τότε οι θυγατρικές των τραπεζών και των ξένων πολυεθνικών είχαν υποχρεωθεί σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν από τις ελάχιστες εταιρείες του κλάδου που δεν χρειάστηκε να ζητήσει τη στήριξη των μετόχων της.

Το κυριότερο είναι ότι μετά από τόσες δεκαετίες παρουσίας, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος άφησε την εταιρεία του στο υψηλότερο ιστορικά σημείο της, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό των συνεργατών αλλά και των ανταγωνιστών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v