Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2024

Οι ανάποδες μπαλιές Σαμαρά και Βορίδη - Πωλητές στον χρυσό οι Ελληνες παρά τα ρεκόρ - Tips για Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΟΛΘ

Οι ανάποδες μπαλιές Σαμαρά και Βορίδη - Πωλητές στον χρυσό οι Ελληνες παρά τα ρεκόρ - Tips για Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΟΛΘ

ΒΟΡΙΔΗΣ: Γλυκά γλυκά, με το… βαμβάκι θα λέγαμε, συνεχίζει την προσπάθεια συστηματικής αποδόμησης των πρωθυπουργικών επιχειρημάτων για τις ρυθμίσεις περί γάμου ομοφύλων, αντιπαραθέτοντας τα δικά του.

Τελευταίο κρούσμα η συνέντευξη του Μάκη στο ΒΗΜΑ χθες, με την οποία, πέραν των ανωτέρω, δηλώνει ότι έχει έτοιμη τη παραίτησή του κι ότι και να φύγει, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. 

Α, δηλώνει επίσης ότι δεν προτίθεται να γίνει αρχηγός «των εθνικοπαραφρόνων», δείχνοντας τα τρία μικρά κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Μόνο που ουδείς τον κατηγόρησε για κάτι τέτοιο. Για... «σοβαρό» δεξιό κόμμα τον προορίζουν όσοι τον εμπλέκουν σε σχετικά σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση, τα διαρκή εγκώμια στον Μητσοτάκη, την ίδια στιγμή που δυναμιτίζει τα επιχειρήματά του περί γάμου, πέρα από ότι θυμίζουν τη γνωστή παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι», δημιουργούν την αίσθηση ότι αν συμβεί κάτι -και μάλλον το πάει φιρί φιρί για να συμβεί-, θέλει να μην κατηγορηθεί για τίποτα περισσότερο από το θάρρος της… γνώμης του.

 

ΣΑΜΑΡΑΣ: Στο ίδιο κλίμα, της… ανάποδης μπαλιάς του πινγκ πονγκ, απέναντι στα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κινήθηκε ως γνωστόν την περασμένη Παρασκευή και ο Αντώνης, ο πρώην πρωθυπουργός, καλώντας πρακτικά βουλευτές και υπουργούς, αν διαφωνούν με τον γάμο, να μην απέχουν, όπως ζήτησε... ευγενικά ο πρωθυπουργός, αλλά να ψηφίσουν «όχι»!

Δεν θα σας παραμυθιάσουμε ότι ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνουν όλα αυτά, ιδίως σε ό,τι αφορά τον «συνδυασμό» ενεργειών Σαμαρά και Βορίδη, αλλά το σούσουρο, μέσα κι έξω από τη Νέα Δημοκρατία, είναι μεγάλο.

 

ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ: Συνεχόμενα ιστορικά υψηλά σε κλείσιμο κατέγραψε η τιμή του χρυσού τον τελευταίο μήνα του 2023, εν μέσω νέων γεωπολιτικών ανησυχιών, αλλά και εκτιμήσεων που θέλουν οι κεντρικές τράπεζες να έχουν αρχίσει να σκέφτονται κάποιες πρώτες μειώσεις επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι το πολύτιμο μέταλλο είχε υποχωρήσει σε χαμηλά επταμήνου τον Σεπτέμβριο-αρχές Οκτωβρίου, πιεζόμενο από τις υψηλές αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, καθώς ο χρυσός δεν έχει κουπόνι και δεν καταβάλλει μερίσματα και, στον αντίποδα, η διακράτηση και αποθήκευσή του στοιχίζει.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν άλλαξε την τιμολογιακή της πολιτική, διατηρώντας τη χαώδη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας και συντηρώντας την επιφυλακτικότητα μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών που θα ήθελαν να αγοράσουν χρυσό σε φυσική μορφή.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ημερήσιο Δελτίο Τιμών της 12/1/2024, η κεντρική τράπεζα αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 421,3 ευρώ και την πούλαγε στα 507,67 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, στο τέταρτο τρίμηνο 2023, οι ιδιώτες αγόρασαν από την κεντρική τράπεζα μόλις 2.336 χρυσές λίρες, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ του χρυσού, ενώ πούλησαν προς την TτΕ 10.046 χρυσές λίρες.

Στο σύνολο του 2023, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ σε ιδιώτες έφθασαν τις 10.798 και οι αγορές της TτΕ από ιδιώτες τις 39.435 χρυσές λίρες.

Καθαροί πωλητές κατά σχεδόν 30.000 λίρες δηλαδή οι Ελληνες, παρά τα συνεχόμενα υψηλά!

Είδες το… spread;

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Άλλη μια Κυριακή «φωτιά» στα γήπεδα, με τις καταγγελίες να πέφτουν σωρηδόν και τα «αίματα» να ανάβουν.

Ο Ολυμπιακός άστραψε και βρόντηξε, μεταξύ άλλων, για μια κόκκινη κάρτα και ένα γκολ που δεν μέτρησε, με τον Αλέξη Κούγια να ζητά κράτηση των διαιτητών, δηλώνοντας ότι η ΠΑΕ θα υποβάλει προφορική μήνυση. Επανέλαβε δε τις κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης».

Λίγη ώρα αργότερα ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για μια φάση πέναλτι υπέρ του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. «Ο διαιτητής και ο VAR δεν υπέδειξαν καταφανέστατο πέναλτι σε καθαρή ανατροπή του Βέρμπιτς στο 56ο λεπτό», κατήγγειλε η ΠΑΕ.

Κάπως έτσι, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι με τα κεκλεισμένων των θυρών μάλλον δεν ευοδώνονται. Και καθώς μετράμε λιγότερο από ένα μήνα για την (προγραμματισμένη) επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, ερώτημα είναι ποια θα είναι η εικόνα.

Πόσο μάλλον που ακολουθεί νέο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός την Τετάρτη...

 

ΤΙΤΑΝ: Στα υψηλότερα επίπεδα της νέας εποχής που σηματοδότησε η αλλαγή έδρας και η εισαγωγή σε Βρυξέλλες και Παρίσι το 2019, αναρριχήθηκε η μετοχή. Την Παρασκευή ανέβηκε πάνω από 1,5% και βρέθηκε στα 22,3 ευρώ

Το «χαρτί» γράφει κέρδη άνω του 30% τους τελευταίους τρεις μήνες, με τη Eurobank Equities να το ξεδιαλέγει ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της, δίνοντας στόχο στα 25,3 ευρώ

Τη μετοχή είχε «ξεδιαλέξει» και το Euro2day.gr από τον Νοέμβριο του 2023, καταγράφοντας ότι η εισηγμένη θα πιάσει από την προηγούμενη χρήση τον στόχο κερδών του 2026. Προφανώς θα αναπροσαρμόσει υψηλότερα τον στόχο που είχε θέσει για βασικά κέρδη ανά μετοχή ύψους 3 ευρώ το 2026 (235 εκατ. ευρώ). 

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε διανομή υψηλότερου μερίσματος σε σχέση με πέρυσι, όταν και είχε «μοιράσει» 0,6 ευρώ ανά μετοχή.   

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αρνητικός πρωταγωνιστής στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή, που ξάφνιασε εμφανίζοντας τις υψηλότερες απώλειες μεταξύ των blue chips, με πτώση 4% στα 2,52 ευρώ που προστίθεται στις απώλειες 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση για το 2024 «γυρίζει» αρνητική, έναντι θετικής εικόνας στο ευρύτερο ταμπλό, με την πτώση του τίτλου στις τελευταίες συνεδριάσεις να πραγματοποιείται με υψηλούς όγκους συναλλαγών. 

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση της εισηγμένης άναψε το πράσινο φως στην πώληση του εναπομείναντος 25% της Ανεμος στη Motor Oil, με την Ελλάκτωρ να «κάθεται» σε διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ, μετά και την πώληση της Ακτωρ και του Smart Park. 

Ως εκ τούτου, η εισηγμένη καλείται να «απαντήσει» στην αγορά πώς θα αξιοποιήσει «αναπτυξιακά» τα πλεονάζοντα κεφάλαια, αλλά και τι θα «μοιράσει» στους μετόχους της…  

 

ΟΛΘ: Τον περασμένο Οκτώβριο ο ΟΛΘ ανακοίνωσε την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου (CEO) από τον κ. Arie Koppelaar. Στις 21 Δεκεμβρίου, το Δ.Σ του ΟΛΘ ενέκρινε την κατάρτιση τροποποιημένης σύμβασης εργασίας με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

Οι μικτές ετήσιες σταθερές αποδοχές του Arie Koppelaar ανέρχονται σε 224 χιλ. ευρώ και προσαυξάνονται κατά 65.000 ευρώ με το ετήσιο bonus απόδοσης. Επιπρόσθετα, ο ΟΛΘ καλύπτει τη δαπάνη διαμονής του στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς για μέγιστο διάστημα 295 ημερών ετησίως και μέγιστο ποσό ανά ημέρα τα 115 ευρώ.

Σύνολο 34 χιλιάδες ευρώ.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ JP MORGAN: Βαλίτσες για τη Νέα Υόρκη ετοιμάζουν ο πρωθυπουργός, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών.

Το event διοργανώνει ο αμερικανικός οίκος στις 24 Ιανουαρίου. Είναι σημαντικό τόσο λόγω εύρους όσο και χρονισμού, καθώς έρχεται λίγο πριν τρέξει η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Πειραιώς.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Εκτός από τους αριθμούς, πρόοδος καταγράφεται και σε κάποια ποιοτικά στοιχεία του τουρισμού. Πάρτε για παράδειγμα τα εγκαίνια νέων ξενοδοχείων. Σύμφωνα με το Bloomberg, από τα επτά «πιο αναμενόμενα» λανσαρίσματα του 2024 σε όλη την Ευρώπη -περιλαμβανομένων resorts και ξενοδοχείων πόλης- ένα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Είναι το One&Only Kea Island που εκτιμάται ότι θα ανοίξει τις πόρτες τον Μάιο στην Τζιά. Το πρακτορείο γράφει ότι μπορεί να αμφισβητήσει το Amanzoe και το Four Seasons Astir Palace ως το πιο κομψό ξενοδοχείο στην Ελλάδα.

Οι τιμές για τις βίλες θα ξεκινήσουν από τα 1.750 ευρώ την ημέρα, φτάνοντας στη βασική τιμή των 2.750 ευρώ το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v