Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2024

Κρήτη: Η ηλεκτρική διασύνδεση & τα deals - Τέμπη: Αμέρικαν μπαρ η Εξεταστική - Το προσπέρασμα ΜΥΤΙΛ στον ΟΤΕ

Κρήτη: Η ηλεκτρική διασύνδεση & τα deals - Τέμπη: Αμέρικαν μπαρ η Εξεταστική - Το προσπέρασμα ΜΥΤΙΛ στον ΟΤΕ

ΚΡΗΤΗ: Κάτι γκρίνιες που καταγράφηκαν για την ολιγόμηνη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του έργου διασύνδεσης της Μεγαλονήσου δεν φαίνεται να ευσταθούν. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα, όπου όλοι ξέρουμε πόσο καθυστερούν διάφορα έργα, ενώ το συγκεκριμένο, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός 5ετίας από την έναρξή του, (2020) παρότι μεσολάβησαν και τα lockdown της πανδημίας. Δηλαδή σε χρόνους αντίστοιχους με άλλα ευρωπαϊκά projects αυτής της μορφής.

Η υπόθεση «σήκωσε σκόνη» τις τελευταίες ημέρες, από… σπόντα. Διότι έπρεπε να βρεθεί λύση για την κάλυψη επειγόντων αναγκών στην Κρήτη, οι οποίες θα λυθούν τώρα με την αγορά της μονάδας ΗΡΩΝ 1 από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά της στην Κρήτη.

Η αρχική πρόταση προ πολλών μηνών, μαθαίνουμε, ήταν να κινηθεί μόνη της η ΔEΗ (φωτ. ο CEO Γιώργος Στάσσης) για τη λύση του θέματος, ώστε να τελειώσει γρήγορα η όλη υπόθεση. Ομως, από την πλευρά της ΡΑΕ τέθηκε θέμα διεθνούς διαγωνισμού. Μεσολάβησαν βεβαίως και οι εκλογές, οπότε τελικά επιλέχθηκε από την κυβέρνηση η μέση λύση της «πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος» από τους τρεις εγχώριους ομίλους που διέθεταν ήδη τις απαραίτητες άδειες. Δηλαδή τη ΔEΗ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Motor Oil.

Η κατάληξη κατόπιν αυτής της διαδικασίας, που πήρε όπως αντιλαμβάνεστε κάποιο χρόνο, είναι το deal μεταξύ ΔEΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΗΡΩΝ 1, έναντι περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Αυτό που όντως έχει ενδιαφέρον στο προσεχές μέλλον, διότι θα είναι project σημαντικής αξίας, είναι το back up, η εφεδρεία που θα πρέπει να υπάρχει για τη διασφάλιση επάρκειας στην ηλεκτρική ενέργεια της Κρήτης, σε περίπτωση που διακοπεί η ηλεκτροδότηση από Πελοπόννησο λόγω ανωτέρας βίας, μετά τη λειτουργία της διασύνδεσης.

Κι εκεί, είναι βέβαιο ότι θα γίνει διαγωνισμός και… διαγκωνισμός ενδιαφερόμενων.

 

MYTILINEOS: Μικρή πτώση για τη μετοχή εχθές στη συνεδρίαση, αλλά και μια μεγάλη… προσπέραση καθώς ξεπέρασε τον ΟΤΕ σε όρους κεφαλαιοποίησης και πλέον βρίσκεται στην 5η θέση των ακριβότερων εταιρειών στο ΧΑ, με αξία 5,386 δισ. ευρώ έναντι 5,375 δισ. ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Coca Cola με αξία άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ για τη δεύτερη θέση ερίζουν Eurobank (6,36 δισ. ευρώ) και Εθνική Τράπεζα (6,265 δισ. ευρώ). Στην τέταρτη θέση ο ΟΠΑΠ, με κεφαλαιοποίηση 5,9 δισ. ευρώ. 

 

ΤΕΜΠΗ: Την ατάκα του Διονύση Παπαγιαννόπουλου στη «Βίλα των οργίων» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου «δεν είμαστε αμέρικαν μπαρ εδώ» θύμισε χθες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την τραγωδία των Τεμπών.

Το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα μετά το εξώδικο που έστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής, τον «γαλάζιο» Δημήτρη Μαρκόπουλο και στα μέλη της, η οικογένεια του θανόντος μηχανοδηγού στη μοιραία αμαξοστοιχία. Κι αυτό διότι έτερος κυβερνητικός βουλευτής, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, είχε αναφερθεί σε ιατρικά προβλήματα του μηχανοδηγού, υπονοώντας ότι εξαιτίας τους προκλήθηκε η τραγωδία. Ολα τα υπόλοιπα δούλευαν... ρολόι.

Κατόπιν αυτών, η κατάσταση... εκτροχιάστηκε, με πρωταγωνιστές τον Μαρκόπουλο και τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, όταν ο δεύτερος, απευθυνόμενος στον πρώτο, είπε: «Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Το εξώδικο στρέφεται κατά αυτών που σκύλευσαν τον νεκρό και αυτό το έκαναν η πλειοψηφία και ο πρόεδρος της Επιτροπής».

Στην αντίδραση του προέδρου, ο βουλευτής συνέχισε: «Είσαι αισχρός, ντροπή σου», με τον πρόεδρο να ξεσπαθώνει: «Δεν σας φοβάμαι, θα πάρω μέτρα».

«Κόφ' το» συνέχισε ο εισηγητής του ΚΚΕ. «Το κόφ' το όχι σε μένα. Έχετε ξεφύγει, κ. Καραθανασόπουλε. Τι αγοραίο ύφος είναι αυτό; Θα έπρεπε να ντρέπεστε».

Δυστυχώς μόνο για κάτι τέτοια κωμικοτραγικά ξεχωρίζει η συγκεκριμένη Επιτροπή. Από ουσία ελάχιστα καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση εγκαλεί τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι μόνος στόχος τους είναι να θολώσουν τα νερά και να συγκαλύψουν, ώστε να μην προκύψουν κυβερνητικές ευθύνες.

 

JUMBO: Έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσε η εισηγμένη, με μοναδικό θέμα τη διανομή ποσού 81,6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε (μικτό) ποσό 0,60 ευρώ ανά μετοχή (0,57 ευρώ ανά μετοχή το καθαρό ποσό).

Για την καταβολή της έκτακτης χρηματικής διανομής θα χρησιμοποιηθούν έκτακτα αποθεματικά από φορολογημένα κέρδη παρελθουσών χρήσεων. Στο τέλος του 2023, η συγκεκριμένη «δεξαμενή» είχε 109 εκατ. ευρώ. Το δικαίωμα προτείνεται να αποκοπεί στις 19 Μαρτίου και η καταβολή να ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου.

Οι πωλήσεις του ομίλου κατά την περσινή χρήση αυξήθηκαν κατά 14%, υπερβαίνοντας την καθοδήγηση της διοίκησης (σ.σ. αύξηση τζίρου 12%). Στις 31/12/2023 ο όμιλος είχε ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 431 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Έσοδα της τάξης των 75 εκατ. ευρώ είχε πέρσι ο όμιλος από πωλήσεις ακινήτων, χωρίς να συνυπολογίζεται το έσοδο από τη μεταβίβαση στο υπουργείο Πολιτισμού ακινήτων στην Οδό Πειραιώς (πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου) και στην Ελευσίνα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο σκέλος της συναλλαγής αγοράς ακινήτων από την Prodea. Ειδικότερα, η Εθνική πρόκειται να αγοράσει άλλα 20 ακίνητα, έναντι τιμήματος 43,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έχει αγοράσει τους προηγούμενους μήνες από την ΑΕΕΑΠ 21 ακίνητα, καταβάλλοντας αθροιστικά 193,75 εκατ. ευρώ.

 

IDEAL HOLDINGS: Σε τρεις κύκλους, με τον πρώτο να ξεκινά άμεσα και τον τελευταίο στις αρχές του 2025, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους του ομίλου.

Κατ’ ανώτατο θα διατεθούν 400.000 τίτλοι, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 0,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Η υποχρέωση διακράτησης σε όλους τους κύκλους φτάνει τον ένα χρόνο.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μετά τη Νέα Υόρκη και το συνέδριο της JP Morgan που θα πραγματοποιηθεί την 24η Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Σικάγο, όπου θα έχει επαφές με τους CEO αμερικανικών τραπεζών και funds αλλά και με παράγοντες της ομογένειας. 

Μαθαίνουμε ότι οι επενδυτικές επαφές του πρωθυπουργού θα έχουν και έμπρακτο ενδιαφέρον.  Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη μεγάλη πράξη αποεπένδυσης στο τραπεζικό σύστημα που αφορά την Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v