Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης - JP Morgan: Το Road Show και οι πρωτιές - Τραπεζίτες vs αγοράς για τα επιτόκια

ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης - JP Morgan: Το Road Show και οι πρωτιές - Τραπεζίτες vs αγοράς για τα επιτόκια

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμη και στο θέμα του γάμου ομοφύλων, που είναι θεωρητικά βούτυρο στο ψωμί του προοδευτικού χώρου, κατάφεραν να μην μπορούν να... δέσουν τα κορδόνια τους, που λέει κι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με σοβαρή ευθύνη του νέου αρχηγού, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι κινδυνεύει να έρθει πλέον σε ρήξη, όχι με τους εσωκομματικούς αντιπάλους (αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχουν ήδη φύγει) αλλά με τους... υποστηρικτές του. Χλιαρούς και μη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης (φωτ.) αιφνιδίασε τους πάντες με τα όσα είπε περί κομματικής πειθαρχίας, πριν ακόμη κυκλοφορήσει έστω και ένα πρώτο κείμενο του νομοσχεδίου. Κι όταν η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη επιχείρησε (λόγω εύλογων αντιδράσεων) να «μαζέψει» το θέμα, εκείνος τη... διέψευσε ξεκάθαρα.

Δείχνοντας ότι ακόμη και σε θέσεις που θεωρητικά είναι στενά συνδεδεμένες (αρχηγός-εκπρόσωπος), δεν γνωρίζει η αριστερά τους τι ποιεί η... αριστερά τους, για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση.

Και πάνω στη βράση, όπου ως γνωστόν κολλάει το σίδερο, προέκυψε και το εξής καυτό ερώτημα: Γνώριζαν ή δεν γνώριζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι… συνυπέγραψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα τους την προηγούμενη Δευτέρα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με πλήρες δικαίωμα στην τεκνοθεσία;

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μας γυρίσει πίσω στο... 2022!

 

ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ: Διότι η εν λόγω πρόταση νόμου κατατέθηκε για πρώτη φορά το 2022 από την τότε κοινοβουλευτική ομάδα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλη Καλογήρου. Οι βουλευτές δεν είχαν ερωτηθεί, στη λογική ότι «πρόκειται για θέμα ταυτοτικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κ.λπ.

Οι… συνυπογράφοντες δεν αντέδρασαν, διότι δεν δόθηκε συνέχεια στο θέμα αφού η πρόταση νόμου απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και άρα, δεν έγινε καμία συζήτηση. Κοινώς, το θέμα «μπήκε κάτω από το χαλί».

Η ίδια πρόταση επανακατατέθηκε αυτούσια την προηγούμενη Δευτέρα. Πάλι χωρίς να ερωτηθούν οι βουλευτές. Σύμφωνα με αξιόπιστη κοινοβουλευτική πηγή, αυτό συνέβη με το επιχείρημα «μα, είναι παλιά πρόταση νόμου. Αφού την είχαν δεχτεί πρόπερσι δεν θα τη δέχονταν φέτος;».

Σωστό ίσως, αν δεν υπήρχε μία όχι και τόσο «λεπτομέρεια». Μεσολάβησαν εκλογές. Που σημαίνει ότι οι βουλευτές που εξελέγησαν πρώτη φορά πέρυσι τον Ιούνιο δεν δεσμεύονταν από τις προπέρσινες υπογραφές. Ιδίως για ένα αποδεδειγμένα ευαίσθητο θέμα.

Περιττό να σημειώσουμε ότι λίγο το ένα, λίγο το άλλο, το κόμμα είναι πάλι σε φάση νευρικής κρίσης, διότι ο νέος αρχηγός δεν ενημερώνει τα «όργανα» κι επιμένει στο... αδιαμεσολάβητο των ενεργειών του. Μαθαίνουμε δε ότι αυτή τη φορά υπήρξε σαφής προειδοποίηση από αρκετές πλευρές, ότι με τέτοια καμώματα η ρήξη θα είναι αναπόφευκτη.

Ρητορικό ερώτημα: Τι θα γίνει εάν το Μαξίμου παρουσιάσει το νομοσχέδιο στα τέλη Φεβρουαρίου… δηλαδή πάνω στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

Η στήλη αφήνει τη φαντασία σας... ελεύθερη.

 

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Δεν θέλει και πολύ να τρελαθείς προσπαθώντας να βγάλεις άκρη. Οι traders στοιχηματίζουν ότι θα έχουμε φέτος έξι μειώσεις κατά 0,25 μονάδες από την ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν σε δημοσκόπηση στο Bloomberg ότι θα γίνουν τέσσερις, με την πρώτη τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, όμως, από το Νταβός οι κεντρικοί τραπεζίτες σπεύδουν να «μαζέψουν» τις προσδοκίες. Ο Γερμανός Χοακίμ Νάγκελ είπε περίπου «καλοκαιράκι και βλέπουμε». Ο Αυστριακός ομόλογός του υπερθεμάτισε: μην το έχετε και σίγουρο ότι θα κάνουμε μείωση φέτος.

Τι θα γίνει, μένει να φανεί. Σίγουρο όμως είναι ότι προσδοκίες των αγορών και πραγματικότητα κάποια στιγμή θα συναντηθούν. Ή από την καλή ή από την ανάποδη…

  

CVC: Ομολογιακό δάνειο, ποσού ως 7 εκατ. ευρώ, εκδίδει η Creta Interclinic, εταιρεία του ομίλου CVC, το οποίο θα καλυφθεί από τη Hellenic Health Group 1 (HHG 1).

H Creta Interclinic ελέγχεται κατά 100% από την Περσεύς Υγειονομικής Μέριμνας (Metropolitan), που ανήκει στην CVC και αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με την HHG 1.

  

JP MORGAN: Αντίστροφη μέτρηση για το Road Show που διοργανώνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, που έχει τις δικές του «πρωτιές».

Είναι το πρώτο που διοργανώνει ο όμιλος αποκλειστικά και μόνο για ελληνικές επιχειρήσεις και στο οποίο ο Jamie Dimon θα έχει ενεργότατη παρουσία. Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της ισχυρότερης αμερικανικής τράπεζας θα πραγματοποιήσει δημόσια συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Τόσο η ισχύς του ιδίου του (ελληνικής καταγωγής) Jamie Dimon όσο το μέγεθος της JP Morgan καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης, που σκοπό έχει να παρουσιάσει ελληνικά assets -το παρόν και τις προοπτικές τους- σε ένα επενδυτικό κοινό που μέχρι τώρα δεν είχε το ΧΑ στο μόνιτορ, λόγω «ρηχότητας» (στα 92 δισ. η συνολική αποτίμηση) και των μικρών για τα συγκεκριμένα «βαλάντια» μεγεθών (μόλις 20 εισηγμένες με αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ. και μόλις μία -Cοca Cola HBC- οριακά πάνω από το όριο των 10 δισ.)

Σε αυτό το «μέγα κοινό» έρχεται η JP Morgan να απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην ελληνική αγορά, που προοπτικά έχει σημαντικά περιθώρια.

Η στήλη μαθαίνει πως επικεφαλής -επιτελείς πανίσχυρων οίκων- ακόμη και από τη Δυτική Ακτή- έχουν δηλώσει παρουσία στην εκδήλωση, προκειμένου να έρθουν -για πρώτη φορά- σε επαφή με τους ισχυρούς της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Προς τούτο η όλη προετοιμασία γίνεται μεθοδικά, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, πάντως, η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας στην Αθήνα αναβάλλεται για κάποιον από τους επόμενους μήνες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v