Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2024

ΕΤΕ: Rebranding για… φουλ επίθεση - Η επανεμφάνιση του Γρηγόρη (Δημητριάδη) και το βιβλίο Τσιόδρα - Το «μυστικό» με την Ακρίτας

ΕΤΕ: Rebranding για… φουλ επίθεση - Η επανεμφάνιση του Γρηγόρη (Δημητριάδη) και το βιβλίο Τσιόδρα - Το «μυστικό» με την Ακρίτας

ΕΘΝΙΚΗ: Σε κλειστό κύκλο μεγάλων πελατών, συνεργατών και αρμόδιων πολιτικών προσώπων, έγινε χθες η πρώτη εκδήλωση για το rebranding της ιστορικής τράπεζας. Όχι, το όνομα δεν αλλάζει, ποιος τρελός άλλωστε θα το άλλαζε.

Παρότι η εντυπωσιακή εκδήλωση (που έγινε στο παλαιό κτίριο του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους 10) υπέστη μια κάποια ακούσια… παρενόχληση από πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών, προσήλθαν αρκετά μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού (και όχι μόνο) χώρου.

Δεν θα σας κουράσουμε όμως με αυτά, γιατί υπάρχουν σημαντικότερα «μαντάτα» από την εκδήλωση, για την αγορά αλλά και τους υπόλοιπους τραπεζίτες.

Το περιεχόμενο των ομιλιών, από τον πρόεδρο Γκίκα Χαρδούβελη και τον CEO Παύλο Μυλωνά (φωτ.), μέχρι τη Χαρά Νταλέκου, την καθ' ύλην αρμόδια γενική διευθύντρια Marketing του ομίλου, απέπνεε με σαφήνεια μια... επιθετική διάθεση, επαναφοράς της ΕΤΕ στην ιστορικά ξεχωριστή της θέση, απέναντι στον ανταγωνισμό.

Το ίδιο και τα promotional βίντεο που έντυσαν την εκδήλωση.

Το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο. Έχοντας προχωρήσει τον οργανωτικό και λειτουργικό μετασχηματισμό, κι έχοντας μειώσει δραστικά το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο μέσω ΤΧΣ, η ηγεσία της τράπεζας εμφανίστηκε χθες έτοιμη για «φουλ επίθεση» στην αγορά, διεκδικώντας τα σκήπτρα του παρελθόντος, αλλά με νέους, ανταγωνιστικούς όρους.

Οι ουρές μπροστά στα ταμεία μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς, δίνοντας το στίγμα του εκσυγχρονισμού, αλλά το «όπλο» της ευρύτατης καταθετικής βάσης και του παραδοσιακού «αποτυπώματος» στην ελληνική οικονομία συνεχίζει να υφίσταται, οπότε μένει να αξιοποιηθεί περισσότερο.

Βέβαια, επειδή από τα λόγια ως τα έργα υπάρχει απόσταση, το αποτέλεσμα θα κριθεί προσεχώς, στην πράξη.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πολλές και ενδιαφέρουσες παρουσίες ξεχώρισαν στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του επικεφαλής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα.

Εκπληξη προκάλεσε η επανεμφάνιση, μετά από καιρό, του πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Θυμίζουμε ότι είχε περίπου «εξαφανιστεί» μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, που οδήγησε στην αποπομπή του.

Το παρών έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (ο Δ. Τσιόδρας ήταν διευθυντής γραφείου τύπου επί πρωθυπουργίας του), ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, πιθανός συνυποψήφιος του συγγραφέα στις ευρωεκλογές.

«Οι υπουργοί και υφυπουργοί που βρίσκονται εδώ είναι σίγουρα περισσότεροι από όσοι είναι στις ομιλίες μου στη Βουλή», είπε χαριτολογώντας -κατά τον χαιρετισμό του- ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αλήθεια είναι ότι σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο τίμησε με την παρουσία του τον Δημήτρη Τσιόδρα.

Ανάμεσά τους, οι Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης, Γιάννης Μπρατάκος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Λευτέρης Αυγενάκης, Νίκη Κεραμέως, Κώστας Σκρέκας, Λίνα Μενδώνη, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δόμνα Μιχαηλίδου. Πολλοί ήταν επίσης οι υφυπουργοί και οι βουλευτές που έδωσαν το παρών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συγγραφέα.

Την υποψηφιότητα του Δημήτρη Τσιόδρα στις ευρωεκλογές «ευλόγησε» με τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός. «Καλοτάξιδο το βιβλίο. Καλοτάξιδη και η πορεία του συγγραφέα στους νέους στόχους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να μπορεί να γίνει περισσότερο σαφής, για να μην κατηγορηθεί ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των υπόλοιπων υποψηφίων.

 

ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Και από την ωραία ατμόσφαιρα να περάσουμε στα πιο δύσκολα. Μαθαίνουμε ότι συνεχίζονται οι ζυμώσεις εντός της Κ.Ο. ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αποχή από την ψηφοφορία φαίνεται να καταλήγει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, στον δρόμο που άνοιξε με τη στάση του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

 

ΚΑΡΦΙΑ: Διπλό εσωκομματικό χτύπημα έκρυβε η χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη (στα Παραπολιτικά) της βουλευτή Σερρών της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή.

Το πρώτο «καρφί» αφορά την πολιτική ηγεσία στο υπουργείο και δη τον Λευτέρη Αυγενάκη: «Θα ήθελα οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να έχουν τεταμένα τα αντανακλαστικά τους, να επιδείξουν τα αντανακλαστικά που δείχνει γενικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα δηλαδή και να μην παρατηρηθούν οι παλινωδίες όπως αυτές στις πληρωμές Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2023», τόνισε.

Το δεύτερο χτύπημα σχετίζεται με τη στάση της στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Δεν έχω καμία επιφύλαξη, θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο, γιατί θεωρώ ότι οι βουλευτές πρέπει να εκφραζόμαστε με ένα ‘ναι’ ή με ένα ‘όχι’, με σαφή και ορισμένη θέση. Είμαι αρνητική και θα το εκφράσω όπως επιβάλλει η συνείδησή μου».

Όπως θα έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος, «μια ωραία ατμόσφαιρα»…

 

ΑΚΡΙΤΑΣ: Με θετικό μάτι είδε η αγορά την κίνηση της εισηγμένης να μειώσει κατά 11,687 εκατ. το υπόλοιπο των συσσωρευμένων ζημιών της, περικόπτοντας την ονομαστική τιμή των μετοχών της από το 1 στο 0,65 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν σημαίνει πως η εταιρεία είναι πλέον σε θέση να διανέμει μερίσματα από τα όποια μελλοντικά κέρδη εμφανίσει, καθώς ο λογαριασμός «αποτελέσματα σε νέο» παραμένει βαθιά κόκκινος (-54,6 εκατ. ευρώ στις 30/6/2023).

Επιπλέον, διαφεύγει από αρκετούς επενδυτές το γεγονός ότι η εισηγμένη βιομηχανία ξύλου πέρα από τα 13.000.000 κοινές μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έχει εκδώσει και άλλες 20.393.914 προνομιούχες (χωρίς δικαίωμα ψήφου, μη διαπραγματεύσιμες στο ΧΑ), οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε κοινές με σχέση μία προς μία.

Άρα, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Ακρίτας δεν υπολογίζεται κοντά στα 13 εκατ. ευρώ όπως πολλοί νομίζουν, αλλά γύρω στα 33 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή της θέση (μετά το κούρεμα δανείων της) στις 30 Ιουνίου του 2023 ανερχόταν στα 12,3 εκατ. ευρώ.

Αυτά, για εκείνους που έσπευσαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο να τοποθετηθούν «χώσε-σπρώξε» στη μετοχή κοντά στα τρέχοντα ή και σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, λόγω της μετάταξης της εταιρείας από την κατηγορία της επιτήρησης σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης.

 

ΙΛΥΔΑ: Ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των 410.000 μετοχών που δόθηκαν ως stock options προς 185 χιλ. ευρώ (0,45 ευρώ ανά τεμάχιο), η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Ίλυδας υπολείπεται των 13 εκατ. ευρώ, όταν η εισηγμένη έχει θετικό καθαρό ταμείο και σημείωσε καθαρά κέρδη 653 χιλ. ευρώ κατά το πρώτο μισό του 2023.

Πρόκειται για μετοχή πληροφορικής με χαμηλό δείκτη P/E, πλην όμως το στοίχημα για την εταιρεία θα κερδηθεί από τη στιγμή που η εισηγμένη θα καταφέρει να κερδίσει συγκεκριμένες μεγάλες -για τα μεγέθη της- συμβάσεις που διεκδικεί με αξιώσεις.

Υ.Γ. Χθες η μετοχή αφυπνίστηκε με άνοδο 6,3%, στο 1,51 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v