Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2024

Τι έψαχνε ο Βακάκης στο Παρίσι - Ο Στέφανος, ο Παύλος (Πολάκης) και το… μπαρούτι - Το ΤΜΕΔΕ και τα μπισκότα!

Τι έψαχνε ο Βακάκης στο Παρίσι - Ο Στέφανος, ο Παύλος (Πολάκης) και το… μπαρούτι - Το ΤΜΕΔΕ και τα μπισκότα!
ΣΥΡΙΖΑ: Λίγο κλισέ η φράση «μυρίζει μπαρούτι», αλλά μάλλον ισχύει στην περίπτωση. Σιγά σιγά αρχίζει να φαίνεται ότι ο Στέφανος δεν σηκώνει πολλά, από κανέναν. Περιλαμβανομένου και του Παύλου Πολάκη. Το «Παύλο, άμα δεν σου αρέσει, φύγε», μπορεί να διαψεύδεται επισήμως, οι σμπίροι της στήλης όμως επιμένουν ότι ειπώθηκε. Οχι φύγε από το κόμμα, αλλά φύγε από τη συνεδρίαση (του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας).

Η ατάκα όμως… μέτρησε.

Σε κάποιους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, η κάπως αγέρωχη στάση του δεν πολυαρέσει, κι όχι λόγω ιδιαίτερης αδυναμίας στον Πολάκη. Το θέμα είναι γενικότερο. Τους θυμίζει λίγο αυτό το αμερικάνικο «my way or the highway», που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμογή στο κόμμα. Κάποιοι μάλιστα τον κατηγορούν ότι συμπεριφέρεται ως «ιδρυτής» κόμματος (υποθέτουμε έχοντας στο νου τους παλαιότερες μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες του τόπου, ο λόγος των οποίων ήταν… νόμος για την παράταξή τους), χωρίς όμως να είναι.

Το εύκολο αντεπιχείρημα είναι ότι εκλέχθηκε πανηγυρικά από τα μέλη του κόμματος, κερδίζοντας καθαρά όλους τους διεκδικητές, ενώ οι μετέπειτα αμφισβητίες συγκρούστηκαν και έφυγαν. Το σίγουρο είναι ότι όσοι στήριξαν, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, τουλάχιστον σε τούτη τη φάση, ακόμη κι αν διαφωνούν με τα… χούγια του νέου ηγέτη. Τη ζαριά την έπαιξαν.

Οι πιο ψύχραιμοι «παρατηρητές» πάντως δείχνουν προς τα δύο επόμενα κρίσιμα σημεία: Τις εσωκομματικές ισορροπίες που θα προκύψουν από το Συνέδριο και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το δεύτερο θα αποτελέσει πραγματικό «κρας τεστ». Κι όχι μόνο για τον Στέφανο.

 

ΒΑΚΑΚΗΣ: Αυξημένες εσχάτως οι συναλλαγές στη μετοχή της Jumbo, με χρηματιστηριακές πηγές να αποδίδουν την εικόνα σε πωλήσεις από μεγάλα «σπίτια».

Σύμφωνα με πηγές, η Fidelity μειώνει τη συμμετοχή της -η πρώτη κίνηση είχε γίνει τέλη Ιανουαρίου περιορίζοντας τη θέση στο 8,99% από 9,99%- ενώ φέρεται να ακολούθησαν σταδιακές πωλήσεις και από την Capital.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να κινητοποίησαν τον Απόστολο Βακάκη και η Jumbo -παρεκκλίνοντας των συνηθειών του- συμμετείχε χθες στην επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς Securities που έγινε στο Παρίσι.

Δεδομένου ότι ο sui generis επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της Jumbo δεν είναι και ιδιαίτερα «κοινωνικός» επενδυτικά, κάποιοι βλέπουν πίσω από την κίνηση προσπάθειες να φρεσκαριστεί η παρουσία ξένων επενδυτών, πιθανώς και να ενισχυθεί. 

Το γεγονός πως στη χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν μεγάλα πακέτα στη μετοχή ενισχύει την εκτίμησή τους. Εχουμε και λέμε: στις 12:47 και 12:49 έγιναν 2 συναλλαγές για 40 και 56 χιλ. μετοχές στην τιμή των 26,46 ευρώ (συνολικής αξίας 2,54 εκατ. ευρώ) ενώ στις 16:58 ένα τρίτο για 20,58 χιλιάδες τίτλους στα 26,38 ευρώ.

Η μετοχή μετρά απόδοση 12μήνου 62,33% αλλά σε επίπεδο εξαμήνου έχει μείνει εν πολλοίς στάσιμη. Σε κάθε περίπτωση, την προσεχή Τετάρτη εγκρίνεται στη Γ.Σ. η έκτακτη χρηματική διανομή 81,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μιας και ασχοληθήκαμε με τα πακέτα, σημειώστε ότι χθες υπήρξε… καταιγίδα με 38 συναλλαγές, η αξία των οποίων έφτασε τα 31,3 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε στον ΟΤΕ, με έξι πακέτα σε τιμές 12,8 - 12,84 ευρώ. Η συνολική τους αξία στα 5,3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες στη Eurobank αλλάξαν χέρια τίτλοι αξίας επίσης 5,3 εκατ. ευρώ με τιμές μεταξύ 1,78-1,82 ευρώ, ενώ στην ΕΤΕ έγιναν πέντε πακέτα (μεταξύ 6,96 και 7,08 ευρώ), με τη συνολική αξία να φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 3 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των πακέτων που έγιναν στη Σαράντης. Μέσω πέντε συναλλαγών άλλαξαν χέρια 360 χιλιάδες μετοχές συνολικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι επισπεύδει τη δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου 2023. Θα ανακοινωθούν του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου) αντί της ενδεικτικής ημερομηνίας που είχε δοθεί, για 23 Φεβρουαρίου.

Η επίσπευση δεν μεταβάλλει, σύμφωνα με κύκλους του ΤΧΣ και των συμβούλων, το χρονοδιάγραμμα για το placement. Αυτό θα διενεργηθεί κανονικά στις αρχές Μαρτίου.

Η έκδοση, όμως, αποτελεσμάτων νωρίτερα επιτρέπει την κατάθεση ενημερωτικού δελτίου ακόμη και στις 15 ή 16 Φεβρουαρίου. Επομένως, αν το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάξει, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορέσει με μεγαλύτερη άνεση να ελέγξει το ενημερωτικό.

Από την άλλη, αν κριθεί ότι το κλίμα διεθνώς μπορεί να μεταβληθεί άρδην, με δημοσιευμένα αποτελέσματα και ενημερωτικό στην Ε.Κ. όλα γίνονται

 

INTRUM: Διοικητικές αλλαγές ακούμε ότι έρχονται στην Intrum, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του ρόλου δυο κυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κκ. Μαρία Βεργή και Αλεξάνδρα Φατσέα προάγονται σε θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου με τον Γιώργο Γεωργακόπουλο, νυν CEO να αναλαμβάνει και καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου.

 

ΙΟΒΕ: Πρωταθλητές… απαισιοδοξίας σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύονται οι Ελληνες καταναλωτές για έναν ακόμη μήνα τον Ιανουάριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρήκε σε νέο χαμηλό στις -46,3 μονάδες, μακράν η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ με πλησιέστερο δεύτερο την Εσθονία με -34,1 και τη Σλοβενία με -28,2.

Για έναν ακόμη μήνα και παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καταγράφεται αξιοσημείωτη επιδείνωση των προσδοκιών, τόσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και για αυτή του νοικοκυριού τους.

Ενας στους δυο καταναλωτές προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες τους επόμενους 12 μήνες, έναντι μόλις 7% που αναμένει το αντίθετο. Εκ των ων ουκ άνευ η… εξαφάνιση της πρόθεσης για αποταμίευση, με το 82% των νοικοκυριών να εκτιμά ότι δεν θα περισσέψει ούτε σεντ τους επόμενους 12 μήνες. 


ΤΜΕΔΕ: Αναζητώντας κάτι άλλο που αφορά στο ΤΜΕΔΕ, η στήλη έπεσε τυχαία στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 του Ιδρύματος Μικροχρηματοδοτήσεων ΤΜΕΔΕ ή αγγλιστί TMEDE Microfinance Solutions.

Προς μεγάλη της έκπληξη, όμως, οι αναρτημένες οικονομικές καταστάσεις χρήσης της TMEDE Microfinance, αντί για τζίρο χρηματοδοτήσεων περιλαμβάνουν… πωλήσεις μπισκότων. Και αυτό επειδή, εκ παραδρομής, κάποιος καταχώρησε στο ΓΕΜΗ (κωδικός αριθμός καταχώρησης 3897890) στη θέση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2022 της TMEDE Microfinance αυτές μιας μπισκοτοβιομηχανίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Από Θεσσαλονικό;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v