Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2024

Η στρατηγική Μυτιληναίου στην Γκάνα - ΑΔΜΗΕ: Προχωρά (και) με Σαουδάραβες - Η νέα κόντρα Μαντωνανάκη με Eurobank

Η στρατηγική Μυτιληναίου στην Γκάνα - ΑΔΜΗΕ: Προχωρά (και) με Σαουδάραβες - Η νέα κόντρα Μαντωνανάκη με Eurobank

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από τα τρακτέρ των αγροτών, μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σύντομα να μιλάει μπροστά στο εκλεκτό κοινό του London School of Economics, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του Hellenic Observatory, στις 19 Φεβρουαρίου.

Αντικείμενο της συζήτησης, τα… βάσανα της σύγχρονης αριστεράς που αντιμετωπίζει, για να το πούμε κομψά, «εκλογικές προκλήσεις», καθώς σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνει η λαϊκιστική και εθνικιστική δεξιά, ενώ ο αριστερός χώρος κατακερματίζεται.

Με επίκεντρο, υποθέτουμε, την πρόσφατη ελληνική εμπειρία.

 

ΚΚΕ: Αν κάποιος δεν έχει διαβάσει και… ξεσκονίσει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. θα έχει κενά στην εξ αριστερών αντιπαράθεση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

Αυτό φάνηκε χθες, στην πρεμιέρα της συζήτησης για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Είπε λοιπόν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Παρασκευή Δάγκα ότι ο δεύτερος λόγος που αντιδρά το κόμμα της στο νομοσχέδιο είναι ότι βάλλεται το μοντέλο μητρότητας-πατρότητας, αφού ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ανοίγει τον δρόμο στην τεκνοθεσία. (σ.σ. ο πρώτος είναι η εμπορευματοποίηση της μητρότητας λόγω παρένθετης κύησης, που βέβαια δεν θεσπίζεται στο παρόν νομοθέτημα, αλλά πολλοί λένε ότι ανοίγει τον δρόμο).

Το γάντι σήκωσε ο εκ της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος, που επικαλέθηκε το κλασικό έργο των Μαρξ-Έγκελς, στο οποίο εμφανίζεται ως ξεπερασμένο το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας.

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ αντέδρασε προκαλώντας την απορία του κ. Τζανακόπουλου: «Δεν το διάβασα καλά; Μήπως το ξαναμεταφράσατε;».

Η αλήθεια είναι ότι το σθεναρό «όχι» του Περισσού στο θέμα ανταγωνίζεται τη διαφωνία των εκ δεξιών παραγόντων, έστω κι αν (το ΚΚΕ) διευκρινίζει πως δεν υιοθετεί το εκκλησιαστικό επιχείρημα περί… «αμαρτίας».


ΝΙΚΗ: Και για να έχετε μια αίσθηση των εκ δεξιών αντιδράσεων, σημειώστε ότι η Νίκη έκανε λόγο για… «εωσφορικό νομοθέτημα» που μας γυρίζει «στα χρόνια του Νέρωνα και του Καλιγούλα», παραβιάζοντας «την ψυχική ένωση άνδρα-γυναίκα αιωνίως». Αυτά ακούστηκαν από τον βουλευτή του… ιερού κόμματος, Νίκο Παπαδόπουλο.

Εμπλεος οργής, δε, έκλεισε την ομιλία του στην επιτροπή της Βουλής ως εξής: «Εδώ είναι το σπιτάκι του Χριστού και της Παναγίας, ας φωνάξουμε όλοι μαζί: Ζήτω η ελληνική ορθόδοξη οικογένεια»

Αυτός τα είπε, το ιερό ποίμνιο τα άκουσε και η ανταμοιβή (ελπίζεται ότι) θα έρθει στην κάλπη.

 

EUROBANK: Στις χώρες του Κόλπου βρίσκεται η διοίκηση της Eurobank, προκειμένου να κάνει τις επαφές ενόψει του ανοίγματος Γραφείων Αντιπροσωπείας σε Ντουμπάι, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Αμπου Ντάμπι.

Σε ορισμένες από τις χώρες αυτές το εγχείρημα έχει προχωρήσει, σε άλλες βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

 

ΑΔΜΗΕ: Ολοταχώς προχωρούν οι διεθνείς συνεργασίες. Το καταστατικό του Saudi Greek Ιnterconnection υπογράφηκε ήδη και δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ. Στη θέση του CEO του συγκεκριμένου «οχήματος» (SPV) θα είναι o Μάνος Μανουσάκης, με πρόεδρο τον ομόλογό του στον ΑΔΜΗΕ της Σαουδικής Αραβίας.

Κάτι που δείχνει ότι το έργο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των δύο χωρών.

Τομείς προτεραιότητας της ελληνο-σαουδικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας θεωρούνται οι υποδομές ηλεκτρισμού, οι ΑΠΕ και το υδρογόνο, ενώ το εγχείρημα εντάσσεται και στο ευρύτερο project για την ανάπτυξη του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (IMEC).

 

MYTILINEOS: Το μοντέλο «energy & metals» που απέδειξε την επιτυχία του στην Ελλάδα επιδιώκει να μεταφέρει στην πλούσια σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους Αφρική.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου για την άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης που έλαβε στην Γκάνα. Ο όμιλος έχει δραστηριοποιηθεί στην περιοχή με πληθώρα έργων, με αποτέλεσμα να ξέρει τόσο τον ενεργειακό χάρτη όσο και τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Ετσι, μπορεί να προσβλέπει στην αλληλοεπίδραση ενεργειακού και μεταλλευτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, σε πρώτη φάση θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

 

ATTICA GROUP: Πρώτη φορά για τη φετινή χρονιά ο τίτλος έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ, σε μια κίνηση που συνοδεύτηκε από υψηλές συναλλαγές, καθώς άλλαξαν χέρια 157 χιλιάδες τίτλοι.

Μετά το χθεσινό 7,46%, ο τίτλος βρίσκεται πλέον στα 2,09 ευρώ. Απέχει, βέβαια, από τη ζώνη των 2,62-2,64 ευρώ, στην οποία είχε βρεθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, πριν τη βύθιση της τιμής.

Με το παράδοξο εκείνης της πτώσης έγκαιρα είχε ασχοληθεί η στήλη.

 

ΒΙΟΤEΡ: Τέταρτη συνεδρίαση ισχυρής ανοδικής κίνησης. Ο τίτλος, πλέον, βρίσκεται στο 0,3 ευρώ (+7,14%).

Χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας, που έχει ανεβάσει τα αθροιστικά κέρδη στο 40%, είναι η αύξηση του όγκου. Αλλαξαν χέρια 46,5 χιλιάδες τεμάχια, έναντι 19 χιλιάδων την Παρασκευή, 9 χιλιάδων την Πέμπτη και 22 χιλιάδων την περασμένη Τετάρτη.

 

ΟΛΠ: Μεγάλη ημέρα σήμερα για το λιμάνι του Πειραιά, αφού θα τελεστούν τα εγκαίνια του έργου επέκτασης του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων, μιας επένδυσης 20 εκατ. ευρώ. Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΠ Α.Ε., Yu Zenggang, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης.

Το συγκεκριμένο project εντάσσεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του λιμανιού.

Η επέκταση του τερματικού σταθμού των αυτοκινήτων κατά περίπου 40.000 τ.μ. αυξάνει τη συνολική έκταση του σταθμού σε 110.00 τ.μ. Το έργο αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του λιμανιού ως κόμβου μεταφόρτωσης οχημάτων στη Μεσόγειο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο εκθετικά στην ανάπτυξή του.

 

LAMDA MALLS: Την έναρξη του premarketing για την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ κάποια στιγμή το 2024 (εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν) σηματοδοτεί η τελευταία εταιρική παρουσίαση του ομίλου Lamda Development. Με βάση αυτή, η απόδοση των malls συγκρίνεται πλέον ευθέως με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Το yield για τα τέσσερα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα του ομίλου, σύμφωνα με τα μεγέθη του α’ εξαμήνου του 2023, διαμορφώνεται στο 7,5%, όταν για τις αντίστοιχες αναπτύξεις στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 6,4% και στο σύνολο της Ιβηρικής στο 6,1%.

Ήδη στο εννεάμηνο τα malls της Lamda είχαν σχηματίσει συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και κέρδη EBITDA 62 εκατ. ευρώ, που στο τέλος της χρήσης αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά. Αλλωστε το δ’ τρίμηνο αποτελεί παραδοσιακά το πιο εμπορικό και η Lamda πέρα από τα σταθερά ενοίκια, καρπώνεται έσοδο και επί του τζίρου των μισθωτών της.

Σε όλα τα παραπάνω δεν έχει υπολογιστεί η προσθήκη των νέων 109.000 τ.μ. που θα προκύψουν από τη δημιουργία των νέων εμπορικών πόλων στο Ελληνικό.

 

ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗΣ: Ένα ακόμη επεισόδιο προστέθηκε χθες στο σίριαλ του Κρητικού μεγαλοξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη, που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις δικαστικές αίθουσες.

Χθες αναρτήθηκε ο πλειστηριασμός με επισπεύδουσα τη Eurobank, ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η ΗΛΙΟΣ Α.Ε.

Η Eurobank προχωρά σε διπλό πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου. Εχει συνολική τιμή εκκίνησης τα 181,55 εκατ. ευρώ και αφορά τα δύο πεντάστερα ξενοδοχεία του ομίλου, το Elounda Beach Hotel & Villas και το Elounda Bay Palace.

Ο μεγαλοξενοδόχος ήδη από τον Δεκέμβριο είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για ανακοπή του πλειστηριασμού, ωστόσο, η σχετική απόφαση εκκρεμεί…

Νεότερα, πάντως, θα υπάρξουν το αργότερο μέχρι τις 6 Μαρτίου, όταν και θα ηχήσει το σφυρί του πλειστηριασμού σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανακοπή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v