Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2024

ΝΟVA: Ο Σταθόπουλος, ο Σόλακ και η… κληρoνομιά της Wind - Δύο ταχυτήτων η γαλάζια ΚΟ - Tips για ΟΛΠ και crypto

ΝΟVA: Ο Σταθόπουλος, ο Σόλακ και η… κληρoνομιά της Wind - Δύο ταχυτήτων η γαλάζια ΚΟ - Tips για ΟΛΠ και crypto

ΝΔ: Από τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη «κρέμονται» σήμερα πολλοί γαλάζιοι βουλευτές της Περιφέρειας.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, αναζητώντας εκτόνωση της έντασης. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε βαθιά ανάσα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές.

Η πίεση που δέχονται αυτά τις τελευταίες μέρες είναι μεγάλη, με το εντονότερο πρόβλημα -όπως μαθαίνουμε- να το έχουν (και λογικά) οι βουλευτές της Θεσσαλίας, που πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και στα αιτήματα των συμπατριωτών τους.

Η αμηχανία τους είναι έκδηλη και σίγουρα όσο μεγαλύτερο είναι το καλάθι των παροχών που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, τόσο περισσότερο ανακουφισμένοι θα αισθανθούν και οι ίδιοι.

 

ΝΔ ΙΙ: Γενικότερα, πάντως, οι βουλευτές της ΝΔ είναι θα λέγαμε… δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη ανήκουν οι εκλεγμένοι σε μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην πρωτεύουσα. Αφενός, δεν αισθάνονται τόσο έντονα το βάρος του αγροτικού, αφετέρου, δεν πιέζονται έντονα και για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Σε αντίθεση με τους βουλευτές της περιφέρειας, που βιώνουν έντονα το πρέσινγκ των πιο συντηρητικών κοινωνιών.

Και μιας και ο λόγος για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Χθες κατατέθηκε στη Βουλή, τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτησή του στις Επιτροπές, 14 (ναι, του Αγίου Βαλεντίνου) και 15 Φεβρουαρίου θα φτάσει στην Ολομέλεια. Και μπορεί (λογικά) να μην υπάρχει κίνδυνος καταψήφισης, καθώς φαίνεται να στηρίζεται από τα περισσότερα κόμματα, οι διαφοροποιήσεις, όμως, από την επίσημη γραμμή θα σηκώσουν… σκόνη.

Στο μεταξύ χθες έφτασε στους βουλευτές η επιστολή της Ιεράς Συνόδου, ενώ περίεργη αίσθηση σε κάποιους προκάλεσε το γεγονός ότι στη χθεσινή δημοσκόπηση του Σκάι υπήρχε καρτέλα για το πώς βλέπουν το θέμα του γάμου ομοφύλων οι κεντρώοι, όχι όμως και για το πώς μοιράζονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ.  

Πρόβλημα πάντως, εκτός από τη ΝΔ, φαίνεται να έχει και το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο αρκετοί βουλευτές φέρονται ακόμα σοβαρά προβληματισμένοι.

 

ΝΟVA: Μετά την επιτυχή ανανέωση των επόμενων λήξεων ομολόγων της United Group, ύψους 1,73 δισ. ευρώ, φούντωσε ξανά η φημολογία για το ενδεχόμενο αποχώρησης της BC Partners, που αποτελεί και τον βασικό μέτοχο του ομίλου.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν, δεν στερούνται βάσης. Η BC Partners έχει ήδη κλείσει πενταετία από τότε που αντικατέστησε ένα άλλο μεγάλο Private Equity, την επίσης αμερικανική ΚΚR στο μετοχικό κεφάλαιο της United. Για την ακρίβεια, με τα συνήθη δεδομένα αποεπένδυσης, θα έπρεπε να είχε ήδη φύγει πέρυσι, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο κατάλληλες.

Το παράξενο θα ήταν να μην είναι σε φάση διερεύνησης ενδιαφερόμενων αγοραστών. Επ' αυτού, ακούγεται ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, κάποιοι από τα πλούσια κράτη της Αραβικής Χερσονήσου.

Ένα ερώτημα που δεν έχει σίγουρη απάντηση, είναι αν θα παραμείνει ο Σέρβος μεγαλομέτοχος Ντράγκαν Σόλακ (η σχέση του οποίου με τoν Nίκο Σταθόπουλο της BC Partners, λένε οι κακές γλώσσες, ενίοτε χαρακτηρίζεται από σοβαρές εντάσεις), ή θα πουλήσουν «πακέτο».

 

ΝΟVA II: Το παραπάνω ερώτημα έχει σημασία, διότι όλη η διοικητική δομή της United (και της ΝΟVA) έχει τη σφραγίδα του Σόλακ, σε επίπεδο προσώπων και πρακτικών.

Οσοι βιαστούν να το απαντήσουν, μπορεί να κάνουν λάθος. Τέτοιου είδους deals εξαρτώνται πολύ από την ταυτότητα του νέου αγοραστή κι από το πόσο «συνεννοήσιμο» τιμονιέρη θέλει.

Ο Σέρβος δισεκατομμυριούχος έχει περάσει «δια πυρός και σιδήρου» στην επιχειρηματική του σταδιοδρομία, έχει δώσει μεγάλες μάχες με πολιτικές διαστάσεις στη χώρα του και στα πέριξ των Βαλκανίων, οπότε σίγουρα δεν έχει το τυπικό «προφίλ» σιωπηρού μετόχου ή αποτελεσματικού πλην όμως... άοσμου CEO.

Θα πρέπει να ταιριάζουν πολύ τα «χνώτα» με τον νέο επενδυτή.

 

NOVA IΙI: Για την ελληνική θυγατρική της United (που έχει και το εγχώριο ενδιαφέρον), τυχόν αλλαγή ιδιοκτησίας απλά θα είναι συνέχεια της κληρονομίας της… Wind, η οποία έχει αλλάξει κατά καιρούς αρκετά χέρια και ονόματα.

Αυτό το αντιλαμβάνονται και μέσα στην εταιρεία, όπου μαθαίνουμε ότι ετοιμάζουν αναπροσαρμογή των «πακέτων» που προσφέρονται.

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Επτα στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), όπως προκύπτει από ειδική έρευνα του ΣΕΒ. Καθόλου περίεργο, λοιπόν, που οι μισές εταιρείες της χώρας θεωρούν δύσκολη την εύρεση του προσωπικού που χρειάζεται.
Το πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στην περιορισμένη εξειδίκευση σε γνωστικά αντικείμενα ΤΠΕ, το brain drain αλλά και στον μικρό αριθμό αποφοίτων από σχολές ΤΠΕ σε σχέση με τις ανάγκες της οικονομίας.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός αποφοίτησης από τις σχολές Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών διαμορφώνεται από 40% έως 63%, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά πληροφορικής χρειάζεται 7.500 επιπλέον πτυχιούχους σε σχέση με όσους αποφοιτούν κάθε χρόνο», αναφέρει ο ΣΕΒ.

Οι ελλείψεις δεν είναι, πάντως, ελληνικό «προνόμιο», καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απασχολούνται 9,4 εκατ. ειδικοί ΤΠΕ, ή μόλις 47% του στόχου της Ψηφιακής Δεκαετίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΕΒ εισηγείται τη δημιουργία νέων σχολών και την αύξηση των εισαχθέντων. Θα πρέπει βέβαια να βρεθεί και τρόπος να κρατηθούν οι απόφοιτοι εντός χώρας και να μην καλύψουν «κενά» άλλων…

 

OΛΠ: Την Επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων εγκαινιάζει την επόμενη εβδομάδα η Cosco. Πρόκειται για μια από τις υποχρεωτικές επενδύσεις που προέβλεπε η σύμβαση με το Δημόσιο, η οποία αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του λιμανιού.

Η επέκταση του Τερματικού Σταθμού Αυτοκινήτων (Λιμένας Ηρακλέους) κατά περίπου 40.000 τ.μ. δημιουργεί επιπλέον χώρο εναπόθεσης αυτοκινήτων, συνολικής χωρητικότητας 5.100 αυτοκινήτων.

Πρόκειται για επένδυση 20 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του ΟΛΠ ως κόμβου μεταφόρτωσης οχημάτων.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: 6.859 ευρώ. Τόσα χρειάστηκαν για να καταλάβουν τέσσερις μετοχές τις πρώτες θέσεις σε απόδοση στη χθεσινή συνεδρίαση.

Εχουμε και λέμε: Στη Λανακάμ (+12,17%) έγιναν συναλλαγές 1.076 ευρώ. Στη Sato (+10%) ο τζίρος ήταν 2.301 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, μετρά απόδοση 7ημέρου άνω του 57%.

Ακολουθεί η Βιοτέρ (+9,4%) με μετοχές αξίας 2.368 ευρώ να αλλάζουν χέρια και η Επίλεκτος (+9) με 1.114 ευρώ.

 

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: Δεν φανταζόμαστε να είστε οπαδοί της Μπολόνια, οπότε μάλλον δεν γνωρίζετε ότι έχει εκδώσει κρυπτονόμισμα για τους οπαδούς της. Μια μόδα που έχουν ακολουθήσει αρκετές ομάδες προκειμένου να δώσουν στους φιλάθλους προνόμια, αλλά και την ευκαιρία να μετέχουν στις αποφάσεις του συλλόγου.

Το συγκεκριμένο token, ωστόσο, έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι αυτό με τα υψηλότερα κέρδη το 2023. Δώδεκα μήνες πριν κόστιζε 0,24 δολάρια, αλλά την 1η Ιανουαρίου η τιμή είχε φτάσει το 0,66 δολάριο ή 173% υψηλότερα! Ετσι, υπεραπέδωσε κατά 18,3% έναντι του Bitcoin.

Δεν ήταν το μοναδικό token του είδους που προσέφερε σπορ και… χρήμα. Το αντίστοιχο της Δυναμό Ζάγκρεμπ απέδωσε 116%, ενώ της Εβερτον 114%.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το token της Λάτσιο έπεσε 34%, όσο περίπου και αυτό της Μπαρτσελόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v