Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2024

Οι άγνωστοι «αδιάφθοροι» του Φλωρίδη - Το μέρισμα ΟΤΕ και η ατάκα Τσαμάζ - Τips για ΑΣΤΑΚ, Ιntrakat και Τρ. Κύπρου-ΧΑ

Οι άγνωστοι «αδιάφθοροι» του Φλωρίδη - Το μέρισμα ΟΤΕ και η ατάκα Τσαμάζ - Τips για ΑΣΤΑΚ, Ιntrakat και Τρ. Κύπρου-ΧΑ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σπανίως ένα νομοσχέδιο συγκεντρώνει τα πυρά των πάντων εκτός της κυβερνητικής παράταξης. Αυτό συνέβη με τις διατάξεις που προώθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ψηφίστηκαν χθες από τη Νέα Δημοκρατία.

Από δικαστές και εισαγγελείς μέχρι δικηγόρους, ποινικολόγους αλλά και καθηγητές πανεπιστημίου, όλοι θεωρούν πως οι περισσότερες αλλαγές είναι προς λάθος κατεύθυνση και δεν θα φέρουν τα θεωρητικώς επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ομοίως και το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Φλωρίδης (φωτ.) απαξίωσε την κριτική υποστηρίζοντας περίπου ότι όλο το νομικό κύκλωμα είναι… διεφθαρμένο και περνάει κώδικες με βάση τα «συμφέροντα», μέσω νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που διαβρώνονται.

Και γι' αυτό, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του στη Βουλή, ο ίδιος προχώρησε το πόνημά του για την ανάταξη της Δικαιοσύνης αποκλειστικά με ολίγους… συγγενείς και φίλους! Όσοι φωνάζουν ότι έπρεπε να γίνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή με εξέχοντες νομικούς, για τόσο σοβαρά νομικά θέματα, μάλλον είναι… διαπλεκόμενοι!

 

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΙΙ: Απίστευτα πράγματα. Οι άγνωστοι συντάκτες των νέων διατάξεων είναι οι «αδιάφθοροι» και όλοι οι υπόλοιποι λειτουργούν με... ύποπτα κίνητρα.

Ολα αυτά ενώ τόσο η Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας όσο και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έθεσαν σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου και παραβίασης των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)!

Ο κ. Φλωρίδης, λέει, στηρίζεται στο… λαϊκό αίσθημα, που θέλει μεγαλύτερη ασφάλεια, κι ας λένε ότι θέλουν οι καθηγητές και οι ειδικοί.

Πιο λαϊκιστής πεθαίνεις…

ΥΓ: Εύλογη η απορία του ΠΑΣΟΚ πού θα πάνε οι νέοι φυλακισμένοι, οι οποίοι για σχετικώς μικρά αδικήματα θα οδεύουν κατευθείαν στις ήδη υπερφορτωμένες φυλακές. Ιδιαίτερα καυστική η παρατήρηση του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι μπορεί να ετοιμάζονται νέες business για τον ιδιωτικό τομέα, με ΣΔΙΤ για φυλακές.

 

ΦΛΩΡΙΔΗΣ III: Αγρίεψε, πάντως, ο υπουργός και όταν άκουσε τον πρώην ΣΥΡΙΖΑ και νυν Νέα Αριστερά Νάσο Ηλιόπουλο να τον χαρακτηρίζει «πιο δεξιό από τους δεξιούς» της ΝΔ, παρότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Ιδού η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης: «Είπατε ότι είμαι πιο δεξιός και από τους δεξιούς. Αλλά εγώ, ο πιο δεξιός από τους δεξιούς, όταν διαφώνησα με το κόμμα μου έφυγα και του παρέδωσα την έδρα, διότι του ανήκε. Εσείς διαφωνήσατε, φύγατε, πήρατε τις έδρες σας και φτιάξατε άλλο κόμμα. Εκλεγήκατε με άλλο κόμμα, από άλλο εκλογικό σώμα. Και μας πουλάτε εδώ πνεύμα και ηθική;».

Όχι, δεν του απάντησε ο Νάσος…

Υ.Γ. Για την ιστορία, ο κ. Φλωρίδης αποχώρησε το 2010 από το ΠΑΣΟΚ και παραιτήθηκε από βουλευτής Κιλκίς παραδίδοντας την έδρα του. Παραμονές εκλογών του Ιανουαρίου 2015 συμπαρατάχθηκε με το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια προσέγγισε τη ΝΔ. 

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι Χούθι και οι πυραυλικές επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή επιστροφή του από την Ινδία, αποφασίστηκε να περάσει και από τη χώρα του Κόλπου, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Επί τάπητος θα βρεθούν κυρίως θέματα ασφαλείας, με φόντο τις συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών από την Υεμένη σε βάρος πλήθους (και ελληνόκτητων) πλοίων. Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει ενεργό ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρα».

Διοικητής της επιχείρησης είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και επιχειρησιακό στρατηγείο η Λάρισα.

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Αρχισαν τα όργανα! O Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ανακοίνωσε ότι θέτει εκτός Εκκλησίας τους βουλευτές που ψήφισαν «ναι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αλλά και στην επαρχία η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Ο ιερέας της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής Τρικάλων κήρυξε ανεπιθύμητους τους βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ακούμε ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και άλλοι «σκληροπυρηνικοί» κληρικοί σε άλλα μέρη της χώρας, σε συνέχεια της αντίδρασης της Ιεράς Συνόδου και των προειδοποιητικών βολών που είχαν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα.

Είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι βουλευτές είτε των μεγάλων αστικών κέντρων είτε της περιφέρειας, όπου οι κοινωνίες είναι πιο κλειστές και συντηρητικές και ο ρόλος της Εκκλησίας, ισχυρός.

Μένει να δούμε αν και αυτό το ζήτημα θα «ξεφουσκώσει» γρήγορα ή θα κρατήσει επί μακρόν, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού στη Βουλή των Ελλήνων.

 

ΟΤΕ: Δεν «ενθουσίασε» την αγορά η πολιτική ανταμοιβής μετόχων του Οργανισμού για τη φετινή χρονιά. Το Δ.Σ. αποφάσισε να διαθέσει 450 εκατ. ευρώ (σ.σ. το 95% των προβλεπόμενων ελεύθερων ταμειακών ροών), ποσό υψηλότερο μεν σε σχέση με πέρσι (425 εκατ. ευρώ), αλλά όχι σε βαθμό που να διασφαλίζει την επαναξιολόγηση τιμής για τη μετοχή.

Εξ ου και οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς ήταν ανάμεικτες. 

 

ΟΤΕ ΙΙ: Καθαρό δανεισμό μόλις 634 εκατ. ευρώ διαθέτει ο όμιλος ΟΤΕ, που αντιστοιχεί σε 0,5 x τα προσαρμοσμένα EBITDA χρήσης 2023. Ο τραπεζικός δανεισμός έχει περιοριστεί στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ και αφορά τη σύμβαση οκταετούς διάρκειας με την EBRD (56,2 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (93,8 εκατ. ευρώ), με σταθερό επιτόκιο 1,56%.

Ο ΟΤΕ έχει και μια σύμβαση ανακυκλούμενης πίστωσης με την Εθνική, χωρίς όμως να έχει κάνει χρήση της. Ο υπόλοιπος δανεισμός είναι ενδοομιλικός. Φέρει, επίσης, σταθερό επιτόκιο.

 

ΤΣΑΜΑΖ: Με μία φράση θέλησε να σταματήσει τις ερωτήσεις των αναλυτών, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, όσον αφορά την αποχώρησή του από τον ΟΤΕ. «Έχουμε ακόμα μια συνάντηση για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οπότε θα τα πούμε εκεί», είπε προλαβαίνοντας όσους είχαν προετοιμαστεί για ερωτήσεις γύρω από τον νέο ισχυρό άντρα του ΟΤΕ Κώστα Νεμπή, αλλά και τις επόμενες κινήσεις του ιδίου.

Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε ότι παραμένει μέχρι τον Ιούνιο στο «τιμόνι» του ΟΤΕ, για τον οποίο μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη. Επισήμανε ότι έχει μια ισχυρή ηγετική ομάδα που δεν τη φοβίζουν οι αλλαγές στον ανταγωνισμό.

Δεν απέφυγε, πάντως, να κάνει έναν μίνι απολογισμό για τα τελευταία 14 χρόνια, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση αλλά και τον πόλεμο τιμών, απ' όπου ο ΟΤΕ βγήκε αλώβητος, διατηρώντας την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά.

Κάτι σαν μήνυμα σε όποιον ανταγωνιστή έρθει, αλλά και σε όποιον ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα…

 

ΔΕH: Στου δρόμου τα μισά βρίσκεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της ΔΕΗ. Μετά τις τελευταίες αγορές, έχει συγκεντρώσει πλέον 18,9 εκατομμύρια τίτλους που αντιστοιχούν σε σχεδόν 5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το πρόγραμμα προβλέπει απόκτηση έως 36,3 εκατομμυρίων τεμαχίων.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Διαρκείας είναι το φλερτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών προς τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου για το ενδεχόμενο παράλληλης διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Μόνο που πρόκειται για μια αρκετά σύνθετη υπόθεση, καθώς η εταιρεία συμμετοχών του Συγκροτήματος εδρεύει στην Ιρλανδία και οι μετοχές της τελούν υπό διαπραγμάτευση, ήδη, σε Λονδίνο και Λευκωσία. Ως εκ τούτου, ενδέχεται η οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς Τράπεζας Κύπρου να συνοδεύεται από ενέργειες εταιρικής αναδιάρθρωσης.

Το φλερτ υφίσταται, επενδυτικές τράπεζες επιδιώκουν να βγάλουν δουλειά, μένει να φανεί ποιος είναι ο σχεδιασμός της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης των αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου 2023 της Τράπεζας Κύπρου, ο CEO Πανίκος Νικολάου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιορίστηκε στην εξής σιβυλλική δήλωση: «Για να υπάρξει μια τέτοια κίνηση (επαναξιολόγηση της επανόδου των μετοχών Κύπρου στο Χ.Α), θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος λόγος».

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ορια στο ύψος των στεγαστικών δανείων θα επιβάλει η κεντρική τράπεζα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνδυνο για μια νέα γενιά «κόκκινων» στεγαστικών.

Η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει ότι η δόση δεν θα υπερβαίνει το 40-50% του εισοδήματος του δανειολήπτη και ότι το ποσό που θα λαμβάνει θα υπολείπεται του 90% της αξίας του ακινήτου.

Βέβαια, θα παρέχεται και κάποια ευελιξία. Κάθε τράπεζα θα μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες για ένα ποσοστό του συνόλου των δανείων που χορηγεί.

Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από το 2025.

 

ALPHA REAL ESTATE SERVICES: Στρογγυλοκάθισε στα 11 ευρώ η ΑΣΤΑΚ, γράφοντας χθες κέρδη 5,77%.
Πρόκειται για νέο υψηλό 17 μηνών, που αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε με τις υψηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 45 συνεδριάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου 2,2 ευρώ ανά τίτλο. Οι μέτοχοι θα πάνε ταμείο στις αρχές Απριλίου.

 

INTRAKAT: Μια ακόμα μετοχή που κοιτά αφ’ υψηλού την αγορά. Εκλεισε χθες στα 5,43 ευρώ (+2,45%), παρότι αρχικά δέχτηκε πιέσεις και κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Την περασμένη εβδομάδα εντάχθηκε στον MSCI Small Cap, ενώ αναβαθμίστηκε από τον FTSE Russel στην κατηγορία Mid Cap.

Μένει να φανεί αν η ανοδική κίνηση θα εξασφαλίσει μια θέση στον FTSE 25 τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v