Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2024

Κασσελάκης vs Τσίπρας ή Κασσελάκης… σκέτο - Η αριστερή «ντρίπλα» Ανδρουλάκη - Σφηνάκια για Lavipharm, Intralot

Κασσελάκης vs Τσίπρας ή Κασσελάκης… σκέτο - Η αριστερή «ντρίπλα» Ανδρουλάκη - Σφηνάκια για Lavipharm, Intralot

ΣΥΡΙΖΑ: Θα μας συγχωρήσετε που θα ξεφύγουμε κάπως από τα τετριμμένα του πολιτικού ρεπορτάζ, για να δούμε την κατάσταση όπως έχει, χωρίς πολλές φιοριτούρες.

Χθες ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας, έβαλε φωτιά και έκαψε την εύθραυστη ανακωχή. Μοίρασε «μπάτσες» στους προεδρικούς και τους αμφισβητίες, καταδίκασε, όμως, απόλυτα εκείνους που έσπευσαν να αποχωρήσουν.

Στην ουσία επανέφερε μια μέρα αργότερα την πρόκληση Κασσελάκη προς όσους τον αμφισβητούν, να πάνε σε νέα εκλογή από τα μέλη. Σχεδόν σαν να του έλεγε, «έκανες λάθος που δέχτηκες ανακωχή».

Χθες, μετά την παρέμβαση Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την καλύτερη ομιλία του από τότε που μπήκε στην πολιτική, πέταξε το γάντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους του και καταχειροκροτήθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων. Οι οποίοι, θυμίζουμε, υποτίθεται ότι συγκροτούν τη βάση του κομματικού μηχανισμού.

Δε χρειάζεται να μας πιστέψετε, δείτε το βίντεο, ειδικά από το δεύτερο μισό και την κατάληξη της ομιλίας του.

 

ΣΥΡΙΖΑ II: Στο μυαλό του Τσίπρα δεν θα μπούμε, για να αναλύσουμε προθέσεις και ελατήρια, συμπάθειες και αντιπάθειες, αυτό που θα διακινδυνεύσουμε να προβλέψουμε από τώρα είναι ότι εάν δεν επανέλθει ο ίδιος ο Αλέξης να διεκδικήσει ξανά την προεδρία, το πιθανότερο αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές είναι ένα: Κασσελάκης.

Ακόμη κι αν ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να στηρίξει κάποιον άλλο παρασκηνιακά (κάτι που σίγουρα δεν φάνηκε από τη χθεσινή, εντελώς ουδέτερη τοποθέτησή του), είναι τόσο μεγάλη η διαφορά του Κασσελάκη με τους πιθανούς συνυποψηφίους του, σε δημοτικότητα, επικοινωνιακή δεινότητα και «εμβέλεια», που πολύ δύσκολα θα χάσει.

Η «σκιά» της υποστήριξης του πρώην αρχηγού δούλεψε μια φορά, γιατί ο Κασσελάκης «είχε το πακέτο». Πολύ δύσκολο να δουλέψει με πρόσωπα σαν τον Τεμπονέρα, τη Γεροβασίλη ή κάποιον άλλο από όσους ακούγονται, ακόμη κι αν οι εν ενεργεία αντίπαλοί του μέσα στο κόμμα ήταν πρόθυμοι να συνασπιστούν, κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται.

Αυτή είναι η πραγματικότητα κι αυτός είναι ο λόγος που τα μεγάλα ΜΜΕ που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση εξακολουθούν να ασχολούνται δυσμενώς με τον Κασσελάκη, ακόμη και μετά την πτώση στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και μετά την εσωτερική αμφισβήτηση.

Με τα στραβά και τα καλά του, με τον λαϊκισμό και το «αδιαμεσολάβητο» που πλασάρει, παρά τα λάθη που έχει κάνει, είναι οφθαλμοφανές ότι παραμένει ίσως ο μόνος δυνητικά επικίνδυνος αντίπαλος για τη Νέα Δημοκρατία.

Με ορίζοντα όχι τις ευρωεκλογές αλλά το τέλος της τετραετίας.

Υ.Γ. Ο πρώτος που έσπευσε να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω του Facebook. Ζήτησε πρώτα να κάνει αυτοκριτική ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα λάθη του και μετά να κρίνει τη στάση όσων αποχώρησαν δημιουργώντας τη Νέα Αριστερά. Αν κρίνουμε από τον ορυμαγδό σχολίων που διαβάσαμε κάτω από την ανάρτησή του, δεν «βγήκε» καθόλου καλά η αντίδραση.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Η κυβέρνηση θα την πατήσει με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως και με την επιστολική ψήφο: ενώ υπήρχε η δυνατότητα να βρει σύμμαχο (και) το ΠΑΣΟΚ, πάει να την τινάξει στον αέρα με την τακτική της».

Αυτό έλεγε προ ημερών παλιά καραβάνα του πάλαι ποτέ Κινήματος, προβλέποντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει στροφή 180 μοιρών και από το «ναι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια», θα πήγαινε στο «όχι».

Κι έπεσε μέσα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε χθες την αρνητική ψήφο του κόμματός του στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, επικαλούμενος την «επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση», διότι «με το νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά -γιατί αυτό κάνουν με το franchising- στο Λεκανοπέδιο».

Κι αν αυτό χωράει πολλή συζήτηση, ο δεύτερος λόγος που επικαλείται η Χ. Τρικούπη δύσκολα αντικρούεται από την κυβέρνηση: «Γιατί δεν περιμένετε (σ.σ. 3-4 χρόνια) να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που ορίζει "δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση" και έχετε βάλει τους συνταγματολόγους να ερίζουν μεταξύ τους με διαμετρικά αντίθετα ερμηνείες;» η κεντρική ιδέα.

Πέραν τούτων, πάντως, το ρεπορτάζ… βοά για την αιτία της στροφής: σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη ύπαρξης (ή επανεκκίνησης, κατά τους αισιόδοξους), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσπαθεί εναγωνίως να αποσπάσει απογοητευμένους ψηφοφόρους του. Θέλει να ξεκολλήσει από το 12-13% που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις, ώστε να εμφανιστεί ως βασικός πόλος αλλαγής.

Προσπάθεια που θα ναυαγήσει, εάν ειδικά σ’ αυτό το νομοσχέδιο συμπλεύσει με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ειλικρινείς, εντός και πέριξ, της Χ. Τρικούπη το παραδέχονται...

  

INTRALOT: Αξιοσημείωτη ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές καταγράφηκε στις δύο πρώτες ημέρες διάθεσης των πενταετών ομολόγων της εταιρείας.

Εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, η έκδοση οδεύει προς ικανοποιητική υπερκάλυψη. Σημειώνεται ότι σήμερα, τελευταία μέρα, μπαίνουν στο σύστημα και οι προσφορές των θεσμικών επενδυτών.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Παραιτήθηκε από τη θέση μέλους Δ.Σ. και ο Τάσσος Αναστασίου, εκ των αρχικών συνεργατών της CVC, στην προσπάθειά της να αποκτήσει από την Εθνική Τράπεζα την ασφαλιστική.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο διαθέτει η εταιρεία, το οποίο αναδείχθηκε από τη γενική συνέλευση της 5ης Φεβρουαρίου.

Διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Smith Louw, ενώ πρόεδρος παρέμεινε ο Χρ. Μπαλάσκας.

 

ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Παρά το γεγονός ότι κλείνουμε τον δεύτερο μήνα του 2024, ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί οι λογιστικές καταστάσεις του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου για το 2022! (Τονίζουμε, του 2022 και όχι του 2023).

Πού οφείλεται η πολύμηνη αυτή καθυστέρηση; Στο γεγονός ότι με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, οι λογιστικές καταστάσεις του Συνεγγυητικού θα πρέπει να εγκρίνονται κάθε φορά από το Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, ενώ αυτές συντάχθηκαν έγκαιρα και διαβιβάστηκαν αρμοδίως, ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία της έγκρισης, με τους αισιόδοξους να ελπίζουν ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

 

ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Μπορεί να συζητάμε για «έξυπνους» μετρητές, αλλά πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε ένα άλλο μέτωπο: τους «ορφανούς».

Σήμερα, σε τουλάχιστον 1,5 εκατ. μετρητές είναι αδύνατη η ταυτοποίηση, λόγω έλλειψης έγκυρων στοιχείων Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Το πρόβλημα επισημαίνει σε επιστολή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Όπως γράφει, «ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός των παροχών οι οποίες καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα "ΘΑΛΗΣ" του Διαχειριστή με μη έγκυρο ("μηδενικό") ΑΦΜ αποτελεί μείζον ζήτημα, ιδίως αναφορικά με τις περιπτώσεις των εν λόγω παροχών οι οποίες μεταπίπτουν σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, καθότι οι δικαιούχοι της Καθολικής Υπηρεσίας περιέρχονται στο πελατολόγιο των παρόχων αυτομάτως, δίχως να προηγείται η σύναψη Σύμβασης Προμήθειας. Όμοιο ζήτημα ανακύπτει και από την έλλειψη αναφοράς της διεύθυνσης σημαντικού αριθμού Πελατών».

Ο σύνδεσμος ζητά άμεσα μέτρα, καθώς η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους εν λόγω πελάτες πραγματοποιείται με σημαντική οικονομική ζημία των παρόχων…

 

LAVIPHARM: Σπάνια σε μια εταιρική εκδήλωση μετέχουν τόσα πολλά «επίσημα» πρόσωπα και κυρίως από πολύ διαφορετικούς χώρους, όπως συνέβη στη χθεσινή παρουσίαση της Lavipharm για το πρώτο εγχωρίως παραγόμενο προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης που έρχεται να ανακουφίσει χιλιάδες ασθενείς.

Από τον χώρο της κυβέρνησης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος -αν και αρχικά είχε εναντιωθεί στο συγκεκριμένο εγχείρημα- συνέβαλε στη συγκεκριμένη επένδυση τόσο από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης όσο και από εκείνη (τη σημερινή) του υπουργού Υγείας.

Από τον τραπεζικό χώρο διακρίναμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, τη CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού και τον πρόεδρο της Optima Bank Γιώργο Τανισκίδη.

Από τον επενδυτικό-χρηματιστηριακό χώρο, το παρών έδωσε ο Τάσος Αστυφίδης, διευθύνων σύμβουλος της Ambrosia Capital.

Από τον ιατρικό χώρο, διακρίναμε τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΟΦ, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πολλούς καθηγητές πανεπιστημίου.

Παρευρέθηκε φυσικά και ο Νίκος Μπέης, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής Tikun Olam, της εταιρείας που κατασκεύασε το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο ευρωπαϊκό εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων από κάνναβη στην Κόρινθο.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της Lavipharm -μετά τα όσα θετικά μεσολάβησαν κατά τους τελευταίους 13 μήνες- καμιά σχέση δεν έχει με αυτή των προηγούμενων ετών, όταν για παράδειγμα η μετοχή της διαπραγματευόταν στην κατηγορία της «επιτήρησης».

Άλλωστε, η τιμή της μετοχής έκλεισε χθες στο 0,886 ευρώ, δηλαδή 160% ψηλότερα από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της ΑΜΚ τον Δεκέμβριο του 2022 (0,34 ευρώ).

Τα κέρδη που προέκυψαν δεν τα λες και λίγα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v