Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2024

Ο ΟΤΕ, η Citi και τα... μαθηματικά - Το διπλό βάσανο του Κωστή (Χατζηδάκη) - Τips για Entersoft, Μezz & υδρογονάνθρακες

Ο ΟΤΕ, η Citi και τα... μαθηματικά - Το διπλό βάσανο του Κωστή (Χατζηδάκη) - Τips για Entersoft, Μezz & υδρογονάνθρακες

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές θα προχωρήσει «βρέξει χιονίσει». Το είπε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας την παράταση 1+1 στις προθεσμίες που θα έχουν οι εταιρείες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση. Το ίδιο είχε πράξει όταν στις 20 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε ένα μανάβικο για να δει διά ζώσης τη διαδικασία, ενώ την επανέλαβε και μια μέρα μετά, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στις 21 Φεβρουαρίου. Τότε δήλωνε -όπως και ο Χάρης Θεοχάρης- ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παράτασης.

Τελικά πιο κοντά στην... πραγματικότητα ήταν μια σχετική ανάρτησή του στο Tik Tok, την περασμένη Παρασκευή, με τη φράση: «Θα γίνει βρέξει χιονίσει! Θα μου πεις τώρα: Πότε βρέχει και πότε χιονίζει στην Ελλάδα, για να το πάρει κανείς αυτό σοβαρά;».

Σωστό αλλά και... δικαιολογημένο, όπως αποδεικνύεται, υπουργέ μας. Γεφύρι της Άρτας την έχετε κάνει αυτή τη διασύνδεση.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ: Ο συμπαθής κατά τα λοιπά υπουργός επί των Οικονομικών έχει όμως κι άλλο ένα «βάσανο» αυτές τις μέρες. Η χθεσινή απόφασή του για το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προξένησε δυσάρεστη έκπληξη στην αγορά.

Διότι στη νευραλγική αυτή θέση τοποθετήθηκε ο κ. Μιχάλης Φέκκας, ο οποίος όμως είναι (κάπως) γνωστός μόνο σε... κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της, αλλά και σε μερίδα κατοίκων της Μεταμόρφωσης που ασχολούνται με τα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Στην αγορά ρωτήσαμε πολλούς, ακόμη κι από την παλαιά φρουρά, αλλά διαπιστώσαμε ότι ούτε... ακουστά τον έχουν, καθότι, όπως μάθαμε τελικά με κόπο, εδώ και χρόνια απασχολείται σε μια από τις πιο μικρές χρηματιστηριακές εταιρείες.

Για να μην τον αδικήσουμε τον άνθρωπο, οι σπουδές του έχουν σχέση με την αγορά -κι έχει και σχετικές πιστοποιήσεις. Κάποιοι πέριξ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λένε επίσης ότι είναι «καλό παιδί» και «ακέραιος χαρακτήρας».

Το ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολήσει τον κ. Χατζηδάκη, λένε οι κακές γλώσσες, είναι αν αυτά είναι επαρκή προσόντα για να γίνει κάποιος αντιπρόεδρος στον κεντρικό θεσμό της αγοράς, που είναι -υποτίθεται- Ανεξάρτητη Αρχή και μάλιστα σε περίοδο που η χώρα παλεύει για την ένταξη του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές.

Όπως και να 'χει, στη Νέα Δημοκρατία κανένας δεν έχει ψευδαισθήσεις. Στελέχη της μας μετέφεραν ότι ο άνθρωπος είναι καλό κομματικό στέλεχος και θεωρείται πολιτικός φίλος του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εκλέγεται πρώτος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, που περιλαμβάνει και τη Μεταμόρφωση.

ΥΓ: Συνεργάτης μας ρώτησε και στο Μαξίμου, όπου ευλόγως... έβγαλαν την ουρά τους απέξω, δηλώνοντας άγνοια και παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών. Από το υπουργείο πάλι, η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε κάποια υποχρέωση να γίνει διαγωνισμός, που σε απλή... μετάφραση σημαίνει «ό,τι αποφάσισε ο υπουργός και τα σκυλιά δεμένα».

 

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: Η νομιμότητα της εκπροσώπησής τους στη Βουλή απασχολεί πλέον και επισήμως το Εκλογοδικείο. Την Τετάρτη συζητήθηκαν οι δύο ενστάσεις (για Β' Πειραιά και Β' Θεσσαλονίκης) περί εξαπάτησης των εκλογέων, με το επιχείρημα ότι ο πραγματικός τους αρχηγός είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης και όχι ο Βασίλης Στίγκας.

Εάν γίνουν αποδεκτές, οι δύο «Σπαρτιάτες» θα αποβληθούν από τη Βουλή. Υπάρχει και δεύτερο «εάν», που αφορά τυχόν επέκταση της απόφασης και για τους άλλους δέκα, καθώς είχαν εκλεγεί συνολικά 12 σε ολόκληρη τη χώρα.

Σ' αυτή την περίπτωση, οι 12 έδρες θα κατανεμηθούν στα κόμματα: κατά τους υπολογισμούς, πέντε έδρες θα πάρει η ΝΔ, από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ από μία το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νίκη (σ.σ. μία έδρα διεκδικεί και η Πλεύση Ελευθερίας).

Ποιο κόμμα ενδέχεται να βγει κερδισμένο… εξ αντανακλάσεως; Η Νέα Αριστερά. Διότι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει δύο έδρες, θα τις πάρει από την Αττική, όπου τα μεγαλύτερα «υπόλοιπα» τα έχει στην Α' Αθήνας, στη Δυτική Αθήνα, στην Ανατολική Αττική και στον Βόρειο Τομέα.

Στην Α' Αθήνας επιλαχών είναι ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος είναι από τους πρώτους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετέχουν στη Νέα Αριστερά. Στη Δυτική Αθήνα επιλαχών είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει μεν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποστασιοποιημένος, έχοντας παραιτηθεί και από την Κεντρική Επιτροπή.

Εάν η μπίλια κάτσει στην Ανατολική Αττική και στον Βόρειο Τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετρήσει συν δύο βουλευτές: τον ανοιχτά αντι-κασσελακικό Χρήστο Σπίρτζη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αντίστοιχα.

Άπαντες όμως θα... καρδιοχτυπούν δύο μήνες ακόμα, καθώς η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου δεν αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα. Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση και να εκδοθεί η απόφαση πριν από τις ευρωεκλογές.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Αρνητικά σχολιάστηκε από παράγοντες του κλάδου η απουσία εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινή ετήσια εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Είναι η πρώτη φορά από το 2012 (έτος κατά το οποίο έγινε για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση), που απουσιάζει εκπρόσωπος του κόμματος από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Αντίθετα, το «παρών» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος παρέθεσε απόψεις που ακούστηκαν με ενδιαφέρον από το πολυπληθές ακροατήριο.

 

ΤΑΙΠΕΔ: Την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου-φιλέτο που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του και βρίσκεται στη Βερβερόντα έχει δρομολογήσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μετά τον χαρακτηρισμό της πρώτης προσπάθειας ως άγονης.

Όπως πληροφορείται η στήλη, η πρώτη προσφορά που υπέβαλε η Γούτος Οικοδομή, η μοναδική εταιρεία που «κατέβηκε» στον διαγωνισμό καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά, κινήθηκε πέριξ των 5 εκατ. ευρώ και η βελτιωμένη οικονομική προσφορά προέβλεπε σχεδόν διπλάσιο τίμημα. 

To ποσό, όμως, και πάλι είχε μεγάλη απόκλιση από την ανεξάρτητη αποτίμηση για την αξία του ακινήτου…

 

MEZZ: Τσάμπα τα… καρδιοχτύπια των επενδυτών με τις βίαιες κινήσεις, πότε προς τα πάνω και πότε προς τα κάτω. Για τα τέσσερα μέλη του κλαμπ ο Φεβρουάριος έκλεισε με οριακές μεταβολές, από -3,8% (Sunrisemezz) έως +3,4% (Cairomezz).

Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο αν δούμε τις αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς: Cairomezz +86,3%, Phoenixmezz +82,4%, Sunrisemezz +52,7% και Galaxymezz +48,8%.

 

UNIBIOS: Η εισηγμένη προστέθηκε στη μεγάλη λίστα όσων προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών. Προχθές απέκτησε τις πρώτες 5.845 με μέση τιμή 1,209 ευρώ.

Στο ταμπλό καταγράφεται στασιμότητα, με οριακές απώλειες στη μέτρηση 7 και 30 ημέρων.

 

ENERGEAN: Χθες ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε παραγωγή το δεύτερο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της εταιρείας στη θάλασσα του Ισραήλ. Πρόκειται για το Karish North που διαθέτει βεβαιωμένα αποθέματα που αντιστοιχούν σε 34 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 37 εκατομμύρια βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες.

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2019 και την ίδια χρονιά κατατέθηκαν στη Βουλή τα σχέδια και, παρότι μεσολάβησε η πανδημία, σε μόλις 4,5 χρόνια πέρασε από την ανακάλυψη στην... παραγωγή.

Αυτά στο Ισραήλ. Γιατί στην Ελλάδα όλα προχωρούν… βραδέως. Οι συμβάσεις για Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα, για παράδειγμα, κατατέθηκαν στη Βουλή πριν 10 χρόνια.

Ακόμα, όμως γεωτρύπανο δεν είδαμε…

 

ENTERSOFT: Θετική υποδοχή στα αποτελέσματα 2023 και τη δήλωση της διοίκησης ότι αναζητά στόχους για εξαγορές. Το κλείσιμο στα 7,38 ευρώ (+5,43%) έφερε τον τίτλο στην πρώτη θέση τον Φεβρουάριο μεταξύ των μελών του FTSE Mid Cap, με 19,4%

Εν τω μεταξύ, στο χθεσινό conference call αναλυτής ρώτησε τη διοίκηση για τις φήμες που κυκλοφορούν περί συζητήσεων για διαφοροποιήσεις στο μετοχικό σχήμα.

Οταν τέθηκε το θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης παρέπεμψε στην επίσημη απάντηση της εισηγμένης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συμπληρώνοντας: «Διάβασε και προσπάθησε να καταλάβεις» (read and try to understand).

 

ΟΤE: Σας γράψαμε χθες, μετά το κυοφορούμενο deal της Vodafone στην Ιταλία, που επαναφέρει τις αποτιμήσεις των Telecoms στο προσκήνιο, ότι η μετοχή του ΟΤΕ θεωρείται ξεκάθαρα υποτιμημένη.

Λίγο αργότερα, αλλά στο… καπάκι θα λέγαμε από τη μεγάλη εξέλιξη στην Ιταλία, κυκλοφόρησε η έκθεση της Citi, που έδωσε μεγάλη ώθηση στη μετοχή, καθώς βλέπει περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα για το επόμενο 12μηνο έως και… 92% στο πιο καλό σενάριο.

Ειδικότερα, ακόμη και στο χειρότερο (bearish) σενάριο για τη μετοχή, η Citi βλέπει τιμή-στόχο στα 15 ευρώ, πάνω δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα του τίτλου. Εν ολίγοις, αν όλα πάνε… στραβά, υπάρχει περιθώριο ανόδου άνω του 15% για τη μετοχή τους επόμενους 12 μήνες. Πιο ξεκάθαρο σήμα ότι ο τίτλος είναι υποτιμημένος δύσκολα θα μπορούσε να στείλει.

Κατόπιν αυτού, η μετοχή επαναπροσέγγισε τα 14 ευρώ, κλείνοντας στα 13,96 ευρώ (+3,25%), με αυξημένους όγκους. Μένει να δούμε όμως αν η κίνηση θα έχει και διάρκεια.

 

OΤΕ ΙΙ: Διαβάζοντας το πλήρες κείμενο της έκθεσης, που στο βασικό σενάριο προβλέπει άνοδο της μετοχής κατά 70% με τιμή-στόχο τα 23 ευρώ, προσέξαμε και τα εξής, τα οποία επιβεβαιώνουν εκ νέου και τα όσα σας γράφαμε χθες, περί αποτιμήσεων για Vodafone και NOVA:

Ta δύο σενάρια της Citi για τον ΟTΕ, το βασικό και το «bullish», του προσδίδουν κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 9,6 δισ. ευρώ και 10,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα!

Σε όρους EBITDA 2023 κινούνται στο 7,14x στη μία περίπτωση και 8x στην άλλη, χωρίς βεβαίως να ενσωματώνουν οποιοδήποτε premium για την αγορά του 100% ή έστω της πλειοψηφίας.

Για να παραφράσουμε και τους Αγγλοσάξονες… «κάντε τα μαθηματικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v