Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2024

Πειραιώς: «Καυτά» tips στο παρά ένα *Entersoft-Softone: Το σενάριο συγχώνευσης *Τα ναυπηγεία, ο Μίλτος και ο Καίσαρας

Πειραιώς: «Καυτά» tips στο παρά ένα *Entersoft-Softone: Το σενάριο συγχώνευσης *Τα ναυπηγεία, ο Μίλτος και ο Καίσαρας

ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ: Ολοένα και πιο βαθιά βουλιάζει στην κινούμενη άμμο των email που απρόσκλητα έστειλε σε απόδημους η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, δημιουργώντας πολιτικό θέμα, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.

Από τους χειρισμούς και τα λεγόμενά της, προκειμένου να αμυνθεί, το πρώτο που προκύπτει είναι ότι έχει μεσάνυχτα σε σχέση με το πώς λειτουργεί το περίφημο πλέον GDPR, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τη θέση της.

Το δεύτερο ότι αλλάζει τα λεγόμενά της από τη μια μέρα στην άλλη, μειώνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της. Πρώτα είπε ότι τα στοιχεία τα συνέλεξε η ίδια, μετά ότι ζήτησε νομίμως εκλογικούς καταλόγους. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο επιχείρημα, χθες την «άδειασε» το υπουργείο Εσωτερικών με δήλωση του αρμόδιου γενικού γραμματέα, που ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο δεν παρέχει email εκλογέων σε υποψηφίους ή κόμματα. 

Η αντιπολίτευση την κατηγορεί ότι μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο των αποδήμων. Η ίδια το αρνείται, αν όμως ισχύει, κι αυτό υπάρχουν τρόποι να διαπιστωθεί, τότε μιλάμε για σοβαρό ποινικό αδίκημα, για όσους εμπλέκονται.

Ακόμη κι αν δεν ισχύει αυτό, το γεγονός παραμένει ότι ως πολιτικό πρόσωπο έστειλε email σε παραλήπτες χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Κι ανάμεσα σε αυτούς που διαμαρτύρονται έντονα, ακόμη και απαντώντας της απευθείας στο «Χ», είναι επώνυμα πρόσωπα με ειδικό βάρος κι όχι τρολ από κάποια «υπόγα».

Όπως για παράδειγμα, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός και για την έρευνά του μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, που ξεσήκωσε θύελλα την περίοδο της πανδημίας.

 

ΑΝΝΑ ΜΙΣΕΛ ΙΙ: Ένα «ελαφρυντικό» (λέμε τώρα) που έχει η ευρωβουλευτής είναι ότι τέτοιες ωραίες μαζικές αποστολές γίνονται κατά κόρον εντός Ελλάδος, τόσο από πολιτικά πρόσωπα (ακόμη και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) όσο και από διάφορες εταιρείες, χωρίς να ανοίγει ρουθούνι. Κι όχι μόνο στα email, αλλά με μηνύματα στο κινητό, ενίοτε και «ζωντανά» τηλεφωνήματα.

Στον Δήμο Διονύσου για παράδειγμα, υπήρξαν καταγγελίες κατά του τότε δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη, ότι στις πρόσφατες εκλογές, έπεφταν τηλεφωνήματα σε ανθρώπους που ουδέποτε είχαν δώσει προσωπικά δεδομένα στην καμπάνια του.

Το «μοιραίο» λάθος της ευρωβουλευτού ήταν ότι τα συγκεκριμένα email είχαν ως αποδέκτες απόδημους, που έχουν εντελώς διαφορετική εμπειρία στις χώρες στις οποίες διαμένουν και δουλεύουν. Από την Κύπρο και την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ.

Τώρα, καλά ξεμπερδέματα. Κάποιοι απειλούν με καταγγελίες και στις χώρες στις οποίες διαμένουν, ενώ η εμπλοκή της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θεωρείται σίγουρη.

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Μετά τους πανηγυρισμούς για την αναβίωσή τους (σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά), ξεκίνησαν τώρα «τζαρτζαρίσματα» για τις δουλειές που θα πάρει το καθένα, καθώς δεν προκύπτει προς το παρόν αυτό που λέμε στη πιάτσα, «υπερβάλλουσα ζήτηση».

Από την πλευρά της, η ONEX του Πάνου Ξενοκώστα έκλεισε διάφορες ιδιωτικές δουλειές, εκ των οποίων η μεγαλύτερη μάλλον αφορά τη συμφωνία με την Αttica Group, ύψους 1 δισ. ευρώ, για συντηρήσεις, επισκευές, αναβαθμίσεις, ακόμη και νέες ναυπηγήσεις.

Λιγότερο δραστήρια φαίνονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά του γνωστού μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, που συγκέντρωσε τα φώτα της επικαιρότητας κυρίως για την ένταξη στο δυναμικό του ομίλου του πρώην υπουργού… Ναυτιλίας Μίλτου Βαρβιτσιώτη.

Στα «τζαρτζαρίσματα» εμπλέκονται κυρίως κάποιες δουλειές του Υπουργείου Άμυνας, καθότι εδώ και πολύ καιρό (πριν εγκατασταθεί ο Νίκος Δένδιας ως νέος υπουργός), λένε οι πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη συμπάθεια προς την ONEX.

Ωστόσο εμάς η κατάσταση μας θυμίζει το ρητό «η φτώχεια φέρνει γκρίνια». Στην αγορά κυκλοφορεί ότι οι επενδυτές και των δύο ναυπηγείων είχαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν και σημαντικές κρατικές δουλειές, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως οι κορβέτες.

Εντούτοις, οι δουλειές αυτές δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς αποφάσεις αλλάζουν και σχέδια μεταβάλλονται, οπότε ευλόγως προκύπτει και η δυσαρέσκεια.

Περιττό να ειπωθεί ότι σε αυτό το κλίμα ο Μίλτος Βαρβιτσιώτης και η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να ξαναθυμηθούν τη ρήση «η γυναίκα του Καίσαρα δεν οφείλει απλώς να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

 

ENTERSOFT-SOFTONE: Ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τη φημολογία για πιθανές αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας του, τον παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, συμπληρώνοντας: «Διάβασέ την και προσπάθησε να καταλάβεις» (read it and try to understand).

Τι έλεγε η ανακοίνωση; «Ουδεμία σχετική ενημέρωση ή πληροφορία έχει περιέλθει εν γνώσει της εταιρείας και εξ όσων μας πληροφόρησαν οι μέτοχοί μας (εδώ βρίσκεται το… ζουμί της υπόθεσης), δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε για τη μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας».

Με δεδομένο ότι η αρχική φημολογία μιλούσε για πώληση της Entersoft στη SoftOne του ομίλου Γερμανού, η ανακοίνωση αυτή φάνηκε σαν διάψευση.

Η ανακοίνωση, όμως, της Entersoft δεν απέκλειε το ενδεχόμενο μελλοντικής συμφωνίας για μεταβίβαση μετοχών και κυρίως δεν αναφερόταν καθόλου στο ενδεχόμενο συζητήσεων για συγχώνευση της Entersoft με κάποια άλλη εταιρεία και στην περίπτωσή μας με τη SoftOne (η συγχώνευση αλλάζει τα ποσοστά, αλλά δεν συνεπάγεται μεταβίβαση μετοχών).

Το σενάριο λοιπόν που ακουγόταν ολοένα και περισσότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι αυτό που θέλει τις διεξαγόμενες συζητήσεις να αφορούν την απορρόφηση της SoftOne από την Entersoft (το δημοσίευμα του Euro2day στις 2/3/2023 μιλούσε για σύμπραξη των δύο ομίλων και όχι για εξαγορά).

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ισχύουν φυσικά οι δυνατότητες για την εκμετάλλευση ισχυρών συνεργειών και οικονομιών κλίμακας (όπως έγραψε το Euro2day.gr), αλλά πέραν αυτού θα οδηγηθούμε σε μια συγχώνευση των δύο ομίλων, στην οποία η Entersoft θα αποτιμηθεί υψηλότερα από τη SoftOne.

Στην πράξη, ωστόσο, λόγω της μετοχικής κατανομής σε Entersoft και SoftOne, φαίνεται πως θα οδηγηθούμε σε ένα πολυμετοχικό σχήμα, το οποίο θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ και στο οποίο καμιά πλευρά δεν θα έχει με σαφήνεια το «πάνω χέρι». Αν επίσης πιστέψουμε τα σενάρια, ο Αντώνης Κοτζαμανίδης θα έχει τον πρώτο λόγο στο management του κοινού σχήματος.

ΥΓ: Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις δύο εταιρείες έτρεξαν γρήγορα, καθώς όπως θα διαβάσετε στο Euro2day.gr, εντέλει προωθείται σε αυτή τη φάση η εξαγορά του 53% της Entersoft από τους μετόχους της Softone και η υποβολή δημόσιας πρότασης.  

 

ENTERSOFT-REALCONSULTING: Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τα δυο «χαρτιά», αντλώντας momentum από τον «έρωτα» των επενδυτών για τον κλάδο πληροφορικής και τις ισχυρές προοπτικές του κλάδου.

Ετσι, η μεν Entersoft έκλεισε στα 7,52 ευρώ με νέα άνοδο 1,9% και υψηλό τζίρο, μετά και τα αποτελέσματα 2023, τα σενάρια για νέα deals, αλλά και την αισιοδοξία της διοίκησης για τις επόμενες χρήσεις.

Η δε Real Consulting είδε νέο υψηλό στα 3,43 ευρώ με άνοδο 4,57%. Η απόδοσή της τον τελευταίο μήνα υπερβαίνει πλέον το 20%.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΒΙΒΛΙΟ: Σήμερα ξεκινά η συνδυασμένη διάθεση μετοχών Πειραιώς Financial Holdings, κυριότητας ΤΧΣ. Εφόσον δεν υπάρξει άρδην ανατροπή των δεδομένων, η ζήτηση στο σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης (σ.σ. ξένο βιβλίο) αναμένεται να υπερκαλύψει την προσφορά εντός της πρώτης ώρας από το άνοιγμα.

Αυτό θα συμβεί επειδή οι ανάδοχοι έχουν κάνει τη σχετική προεργασία. Διαθέτοντας πλήρη και αναλυτικά στοιχεία ζήτησης, βάσει του «σκιώδους» βιβλίου, έχουν έτοιμη τη «χαρτούρα», ώστε, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας αποδοχών, οι μη δεσμευτικές να καταστούν δεσμευτικές και το «σκιώδες» βιβλίο να μεταφερθεί στο βιβλίο προσφορών.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-MSCI: Η επιτυχής διάθεση ως του 27% της Πειραιώς Financial Holdings από το ΤΧΣ θα διευρύνει σημαντικά την ελεύθερη διασπορά μετοχών (free float) της εταιρείας, φθάνοντάς την ως το 81,3%.

Θεωρείται σίγουρη, ως εκ τούτου, η άμεση (σ.σ. μετά την ολοκλήρωση της συνδυασμένης διάθεσης) αναπροσαρμογή της στάθμισης της μετοχής στους δείκτες MSCI, FTSE και ΧΑ, θα γίνει δηλαδή rebalancing. Επομένως, έχει σημασία, λόγω και του μεγέθους του βιβλίου, αν θα μπουν στην κατανομή passive funds.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ- XA: Επιτυχής διάθεση θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση της θέσης της τράπεζας στο μικρό «κλαμπ» μετοχών, υψηλής κεφαλαιοποίησης και διευρυμένου free float, που αποτελούν τους υποψήφιους υποδοχείς ενδεχόμενων εισροών, λόγω της -προσδοκίας- ένταξης του ΧΑ στις υπό παρακολούθηση αγορές (watch list) για επάνοδο στις ανεπτυγμένες.

Το free float της Πειραιώς θα φθάσει σε επίπεδα Εθνικής (81%), με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο σταθμισμένης σε free float κεφαλαιοποίησης θα ανέβει αρκετές θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v