Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2024

Ο Κυριάκος, τα Τέμπη και το ρίσκο με τα... τρόφιμα - Οι εκπλήξεις του rebalancing - ΔΑΑ: Οι μεθοδικοί πωλητές

Ο Κυριάκος, τα Τέμπη και το ρίσκο με τα... τρόφιμα - Οι εκπλήξεις του rebalancing - ΔΑΑ: Οι μεθοδικοί πωλητές

ΤΕΜΠΗ: Στην τρίμηνη (όλη κι όλη) λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη δεν συζητήθηκαν στοιχεία της σχετικής δικογραφίας, διότι δεν είχε διαβιβαστεί στη Βουλή.

Παρότι η αντιπολίτευση ζητούσε επίμονα να μείνει η Επιτροπή εν λειτουργία και να κληθούν μάρτυρες-κλειδιά, η κυβερνητική πλειοψηφία κήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα τη λήξη των εργασιών. Λίγα 24ωρα μετά, έφτασε η δικογραφία στη Βουλή, οπότε το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν να παραταθούν οι εργασίες της Εξεταστικής υπό τα νέα στοιχεία.

«Όχι», απεφάνθη ξανά χθες το (γαλάζιο) προεδρείο, με το επιχείρημα ότι οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής μπορούν να αναγνώσουν τη δικογραφία και να συντάξουν μετά το πόρισμα ή τα πορίσματά τους…

Το σθεναρό «όχι» αφορά και την κλήση ως μάρτυρα του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στο σημείο της πρόσκρουσης, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.

Το θέμα του μπαζώματος ανέδειξε η εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων Μαρία Καρυστιανού, η οποία έχασε την 20χρονη κόρη της στα Τέμπη: «Όταν ρώτησα τον τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό γιατί μπαζώθηκε ο χώρος, μου απάντησε ότι υπήρχαν εντολές άνωθεν», είπε πριν από τρεις εβδομάδες.

Εκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση (κυριολεκτικά…) για τα ποιος και τα γιατί του μπαζώματος.
Με τούτα και με κείνα, πάντως, όσοι συμβουλεύουν τον Κυριάκο Μητστοτάκη να ακολουθεί αυτή την τακτική, κάτι που συμβαίνει σε διάφορα επίπεδα και με την υπόθεση των υποκλοπών, μάλλον κακή υπηρεσία τού προσφέρουν. Ιδίως σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, υπόθεση που εξαγριώνει πολύ κόσμο! Ενδεικτικά, πέρα από το πλήθος στις προχθεσινές εκδηλώσεις, αναφέρουμε ότι η συγκέντρωση υπογραφών για την υπόθεση έχει ήδη φτάσει τον πρωτοφανή αριθμό των 1,2 εκατ. συμμετοχών! Εδώ η σχετική σελίδα.

 

ΤΡΟΦΙΜΑ: Στο μεταξύ, από σήμερα «φτηναίνουν» οι τιμές τιμοκαταλόγου σε μια σειρά από προϊόντα, μέσω των μέτρων του Κώστα Σκρέκα. Οπως ίσως θα προσέξατε, η δήλωση του Κυριάκου ήταν πολύ πιο προσεκτική από εκείνη του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού του. Τι ακριβώς είπε ο Κυριάκος: «Προσδοκούμε οι αρχικές τιμές σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες και προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές».

Αυτό το «προφανώς επί αυτών των αρχικών τιμών θα καθορίζονται και οι τελικές» έχει την αξία του, καθώς δεν είναι και τόσο προφανές όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται.

Διότι η αγορά βοά ότι ναι μεν οι αρχικές τιμές θα πέσουν, αλλά μέσω της μείωσης στις τιμές προσφορών και εκπτώσεων το αποτέλεσμα θα είναι τελικά περίπου το ίδιο με πριν για την τσέπη του πελάτη. Με εξαίρεση ίσως ένα μεταβατικό διάστημα, στο οποίο θα περικόπτονται βαθμηδόν οι εκπτώσεις, για να μη... σοκαριστούν οι πελάτες.

Λένε όμως και κάτι ακόμη ορισμένοι ισχυροί παράγοντες της αγοράς. Οτι οι υπηρεσίες μετρούν με λάθος τρόπο τον πληθωρισμό στα τρόφιμα για δύο κύριους λόγους. Πρώτον, διότι κάνουν λάθος στάθμιση προϊόντων σε σχέση με το πραγματικό «καλάθι» των καταναλωτών. Το δεύτερο και μάλλον σημαντικότερο το έχουμε επισημάνει ξανά: διότι μετρούν τιμές τιμοκαταλόγου κι όχι τις πραγματικές τιμές που πληρώνει στο ταμείο ο πολίτης-πελάτης.

Για την ακρίβεια, με βάση δικούς τους υπολογισμούς, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Ιανουάριο ήταν στην περιοχή του 3-4% και όχι στο 8,3%. Μπορούμε να είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι τώρα ο ονομαστικός πληθωρισμός θα πέσει (αφού θα μειωθούν οι αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου που μετρώνται) και η κυβέρνηση θα μπορεί να το... πανηγυρίσει.

Το κακό όμως είναι ότι ο πολίτης δεν περιμένει από τα κανάλια και τα πρωτοσέλιδα να του πουν τι έκαναν οι τιμές στα είδη που καταναλώνει, το βλέπει στην τσέπη του. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το παλεύει στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής γραμμής του ο Κυριάκος, βγάζει μέτρα κι άλλα μέτρα και δώσ' του μέτρα, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ευχαριστημένη.

 

ΙΝΤΡΑΛΟΤ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Αμφότερες αποτελούν από σήμερα μέλη του MSCI Greece Small Cap. Ετσι, είχαν την τιμητική τους στο χθεσινό rebalancing, κάτι που αναμενόταν (αν και δεν έλειψαν εκπλήξεις όπως θα διαβάσετε παρακάτω).

Η Intralot, που ερχόταν με… φόρα, μετά και το χθεσινό διπλό χτύπημα για το οποίο σας ενημέρωσε η στήλη, εκτινάχθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στο 1,25 ευρώ (+7,02%), που αποτελεί και το υψηλό ημέρας. Oι συναλλαγές έφτασαν τα 13 εκατ. ευρώ. Ο δε Σωκράτης Κόκκαλης συνέχισε, χθες, τις επιθετικές αγορές. Απέκτησε 420.000 τίτλους πληρώνοντας 514,1 χιλιάδες ευρώ.

Ανοδικά έκλεισε και η Intrakat, αν και η κίνηση ήταν σαφώς πιο μετρημένη. Το τέλος της ημέρας βρήκε τον τίτλο στα 5,5 ευρώ (+1,85%), που επίσης συνιστά το υψηλό ημέρας, ενώ οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 9,7 εκατ. ευρώ. Εγιναν και δύο πακέτα για συνολικά 100.000 τεμάχια στην τιμή κλεισίματος.

Υ.Γ. Τα κέρδη 12μήνου για την Intralot φτάνουν το 88%, για τη δε Ιntrakat το 218%.

 

HELLENIQ ENERGY: Η συνεδρίαση κυλούσε μάλλον νωχελικά για τη μετοχή. Η έκπληξη, όμως, ήρθε στις δημοπρασίες και στο rebalancing. Ο τίτλος έκανε τελευταία πράξη στις 17:00 στα 8,2 ευρώ, αλλά στις δημοπρασίες κινήθηκε άμεσα στα 8,4 ευρώ (+3,83%), όπου ήταν και το κλείσιμο.

Στις δημοπρασίες άλλαξαν χέρια 644 χιλιάδες τεμάχια, από το σύνολο του 1,094 εκατομμυρίου που ήταν οι χθεσινές συναλλαγές.

Υ.Γ. Μετά τις τράπεζες μπαίνει στον χορό με τις εθελούσιες εξόδους. Θα «τρέξει» πρόγραμμα που θα αφορά 150-200 άτομα. Ταυτόχρονα, όμως, θα αναζητηθούν νέα άτομα σε θέσεις που θα προκύψουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της τράπεζας ήταν «φορτσάτη» από το μέσο της συνεδρίασης, πήρε όμως κι αυτή τόνωση στο rebalancing. To τελικό κλείσιμο ήταν με άνοδο 5,22%, στα 4,07 ευρώ, με 2,3 εκατομμύρια μετοχές (σε σύνολο 5,77 εκατ.) να αλλάζουν χέρια στις δημοπρασίες.

Υ.Γ. Στην τελική ευθεία για το placement της επόμενης εβδομάδας συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το wall crossing εξελίσσεται καλύτερα από τις προσδοκίες.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-IDEAL HOLDINGS: Στη Strix Holdings εισέφερε η Πειραιώς τη συμμετοχή της στην Ideal Holdings, λογιστικής αξίας 15 εκατ. ευρώ.

Λόγω της εισφοράς σε εταιρεία, που η διαχείριση ανήκει σε τρίτο (Stix Asset Management), η Πειραιώς αποαναγνώρισε τη συμμετοχή.

 

ΤΙΤΑΝ: Αργά αλλά σταθερά συνεχίζει τα ρεκόρ στο ταμπλό. Χθες ανέβηκε στα 26,25 ευρώ (+1,55%), που συνιστά υψηλό 19 ετών. Η μετοχή είχε συνολικά κέρδη 10,1% τον Φεβρουάριο.

Ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

 

ΔΑΑ: Μεθοδικοί αγοραστές από την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ είναι, κατά κανόνα, τα μεγάλα εγχώρια χαρτοφυλάκια (θεσμικά και ιδιωτικά), σύμφωνα με χρηματιστηριακές. Στον αντίποδα, μεθοδικοί πωλητές είναι hedge funds που, κατά την παραδοσιακή τους πρακτική, αποκομίζουν γρήγορα κέρδη και αποχωρούν.

Εφόσον οι πηγές της στήλης έχουν δίκιο, ανακύπτει εύλογα το εξής ερώτημα: πώς μετά από τέτοια υπερκάλυψη κατανεμήθηκαν μετοχές σε hedge funds;

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγωγή των μετοχών Ελ. Βενιζέλος (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτέλεσε την πρώτη δουλειά που πήρε, μετά από χρόνια, στην Ελλάδα, ως συντονιστής ανάδοχος (από κοινού με τη Morgan Stanley) η Bank of America.

Η δεύτερη είναι το επικείμενο placement μετοχών Πειραιώς…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v