Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2024

Η «πολιτικοποίηση» της CVC και τα... μπιζέλια - Η Εκκλησία εκδικείται - Tips για ΟΤΕ, Eurobank, Cenergy, ΤτΕ και Ιατρικό

Η «πολιτικοποίηση» της CVC και τα... μπιζέλια - Η Εκκλησία εκδικείται - Tips για ΟΤΕ, Eurobank, Cenergy, ΤτΕ και Ιατρικό

CVC: Στη δίνη της… πολιτικοποίησης έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές δραστηριότητες του Private Equity CVC, που υπό τον Άλεξ Φωτακίδη (φωτ.) έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στη χώρα μας, από τον χώρο της Υγείας, ως τα τρόφιμα, τις ασφάλειες και τη ΔΕΗ.

Το απρόσμενο είναι ότι οι κατηγορίες (που εν μέρει σχετίζονται και με τη δεδηλωμένη πρόθεση δημιουργίας μη κρατικής Ιατρικής Σχολής στη χώρα μας, προκαλώντας τα... αριστερά αντανακλαστικά), έφτασαν εσχάτως μέχρι και στα… μπιζέλια.

Αιτία, το βαρύ πρόστιμο που επιβλήθηκε προχθές στην οικογενειακή εταιρεία «Αίνος», η οποία ανταγωνίζεται στα κατεψυγμένα λαχανικά την «Μπάρμπα Στάθης», που ανήκει στον όμιλο Vivartia, ο οποίος με τη σειρά του ανήκει στη CVC.

Τα social media πήραν χθες φωτιά, όχι εναντίον της «Αίνος», όπως ίσως θα ανέμενε κάποιος, αλλά… υπέρ της. Βασική αιτία φαίνεται να είναι ότι τα προϊόντα της πρώτης είναι αισθητά φθηνότερα από εκείνα της Μπάρμπα Στάθης κι απ' ό,τι φαίνεται θεωρούνται και ποιοτικά από μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού.

Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστούν και σχετικά «κορυφαία trends» στο «Χ», δείγμα ότι τα σχόλια ήταν ασυνήθιστα πολλά.

Μέσα στον ορυμαγδό εμφανίστηκαν κι εκείνοι που αποδίδουν τον όλο χειρισμό σε «δάκτυλο» της «Μπάρμπα Στάθης» και της CVC, δίνοντας πολιτική διάσταση στα τεκταινόμενα, ενώ κάποιοι άρχισαν να ζητούν μέχρι και… #cancel της Μπάρμπα Στάθης, στα πρότυπα του αμερικανικού #cancel culture.

 

CVC ΙΙ: Στο μεταξύ, στην αγορά δίνουν και παίρνουν οι φήμες ότι στον χώρο των τροφίμων, έχουν υπάρξει σημαντικές απόπειρες «διευκόλυνσης» των δραστηριοτήτων της (ακόμη και σε υπουργικό επίπεδο παλαιότερα, λένε οι κακές γλώσσες), με επίκεντρο τον χώρο του γάλακτος, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι εμπλέκεται άμεσα σε αυτές το fund που έχει την ιδιοκτησία.

Δεδομένου όμως ότι πολλά ακούγονται και αρκετά γράφονται, ίσως θα έπρεπε να το λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι της CVC. Από ένα σημείο και μετά, η εμπλοκή του ονόματος στο πολιτικό παιχνίδι βλάπτει, είτε αληθεύει είτε όχι…

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας να ρίξει «πόρτα» στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και να μην εορτάσουν μαζί -ως είθισται- την Κυριακή της Ορθοδοξίας αιφνιδίασε Προεδρικό Μέγαρο και Μέγαρο Μαξίμου.

Στην περίπτωση της νομοθέτησης της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών αποδεικνύεται ότι «ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος γιατρός», το θέμα δεν ξεχνιέται εύκολα -όπως ίσως ανέμεναν κάποιοι- και η Ιεραρχία επιμένει να το κρατάει… μανιάτικο, δίχως να δείχνει... αγάπη προς τους αλλήλους.

Από την κυβέρνηση δεν θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, προφανώς για να μη ρίξουν άλλο «λάδι στη φωτιά», ενώ η Προεδρία της Δημοκρατίας, με ανακοίνωσή της, σε ήπιους τόνους χαρακτήρισε «πάντα ευπρόσδεκτους» τους Ιεράρχες.

Τα πράγματα πάντως εξακολουθούν να είναι δύσκολα και για τους βουλευτές -όλων των κομμάτων και κυρίως της Περιφέρειας- που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Ενδεικτική η περίπτωση του Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ο οποίος διεμήνυσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αυλωνίτη και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη ότι «δεν θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας»!

Στο πλαίσιο αυτό, τους καλεί να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση, τους απαγορεύει τη Θεία Κοινωνία και τους ζητά να εκδηλώσουν «τη μετάνοιά τους για το ατόπημά τους»!

Η επόμενη δοκιμασία για τους αιρετούς που είπαν «ναι» αναμένεται να είναι η 25η Μαρτίου. Εκκλησία και παρέλαση, εκρηκτικός συνδυασμός...

 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ: Μέσα Μαρτίου αναμένεται η έναρξη του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις, μέσω του οποίου αναμένεται να ωφεληθούν 3.000 εταιρείες.

Όπως μαθαίνει η στήλη, δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση ανάμεσα σε ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΕΝ. Το μεν Ταμείο είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος (συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας), ενώ το υπουργείο είναι ο φορέας διαχείρισης. Παράλληλα, δεν έχει υπογραφεί το τεχνικό δελτίο με τις παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Να σημειωθεί πως προβλέπεται η επιχορήγηση επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση χωρίς τη δυνατότητα έγχυσης της ενέργειας στο δίκτυο.

 

ΟΤE: Υπερβολικά συντηρητική χαρακτηρίζει η Eurobank Equities τη μερισματική πολιτική του ΟΤΕ, δεδομένου ότι το καθαρό χρέος της εισηγμένης έχει μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021-2023.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει επίσης ότι είναι εκτός ατζέντας στην παρούσα φάση και η διανομή των πλεονασμάτων των προηγούμενων ετών (κάτι που είχε αναφερθεί προ διετίας). Δίνει δε σύσταση «διακράτηση», με την τιμή-στόχο στα 15,1 ευρώ.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, όμως, κινείται η Ambrosia Capital, η οποία δηλώνει ικανοποιημένη από τη μερισματική πολιτική και παράλληλα επισημαίνει ότι η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση με σημαντικό discount (17%) έναντι ομοειδών ομίλων της Ευρώπης.

Γι’ αυτό και ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 19,6 ευρώ, δίνοντας περιθώριο ανόδου 43% με σύσταση «αγορά».

Υ.Γ. Υπενθυμίζεται ότι τέλη Φεβρουαρίου η Citi δήλωσε ακόμα πιο αισιόδοξη για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς σε έκθεσή της εκτίμησε ότι έχει περιθώριο ανόδου πάνω από 70%, δίνοντας τιμή-στόχο τα 23 ευρώ ανά μετοχή από 21 ευρώ ανά μετοχή, προγενέστερα.

Διαλέγετε και παίρνετε... 

 

PROFILE: Είσοδο στον «καυτό» χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω ειδικών προϊόντων, ετοιμάζει η εισηγμένη, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης.

Εάν είναι ακριβή τα όσα ακούσαμε, δεν θα αργήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Η χθεσινή είδηση ότι οι μέτοχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος (διανομή μερίσματος 0,6720 ευρώ ανά μετοχή όπως πέρυσι) τόνωσε χθες τη μετοχή. Κλείσιμο στα 15,45 ευρώ με κέρδη 5,46% και τζίρο 548 χιλιάδες ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος βυθίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν γινόταν αναφορά για τη διανομή μερίσματος από την κεντρική τράπεζα. Τότε από τα 16,15 ευρώ έπεσε στα 13,5 ευρώ, για να ακολουθήσει μετά μια πλάγια κίνηση.

Στις 23 Φεβρουαρίου το Euro2day.gr μετέδωσε την είδηση ότι «κάτι θα πάρουν οι μέτοχοι». Τότε η τιμή ήταν στα 14,25 ευρώ.


ΙΑΤΡΙΚΟ: Στο 1,85 ευρώ ανέβηκε χθες ο τίτλος (+5,11%), εμφανίζοντας κάπως ενισχυμένη κινητικότητα μετά από αρκετό διάστημα. Κατέγραψε μάλιστα ενδοσυνεδριακό υψηλό στο 1,89 ευρώ.

Ο τζίρος 33,4 χιλιάδες ευρώ (18.238 τεμάχια) είναι ένα «θέμα», παρότι σημαντικά υψηλότερος του μέσου όρου των τελευταίων μηνών. Στις περισσότερες συνεδριάσεις αλλάζουν χέρια κάτω από 5 χιλιάδες μετοχές.

 

EUROBANK: Αποτελέσματα 2023 δημοσιεύει αύριο η τράπεζα, με την Optima να προβλέπει καθαρά κέρδη 1,33 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τις εκτιμήσεις της διοίκησης, με εκτίναξη των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 46% στα 2,16 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι προβλέψεις για επισφάλειες θα ανέλθουν στα 353 εκατ. ευρώ, ενώ το μέρισμα που θα μοιράσει η τράπεζα ανέρχεται στο 0,077 ευρώ ανά μετοχή.

Η Optima βλέπει περιθώρια ανόδου άνω του 26% για τη μετοχή, έως την τιμή-στόχο των 2,41 ευρώ που θέτει, ενώ διατηρεί την τράπεζα στις κορυφαίες επιλογές της από το ταμπλό.

 

CENERGY: Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας το 2023 αναμένεται να προσεγγίσουν τον στόχο των 200 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 45,5% σε ετήσια βάση, εκτιμά η Optima.

Η εισηγμένη αναμένεται να εμφανίσει «δυνατά» νούμερα, ωστόσο τα καθαρά κέρδη αναμένεται να εμφανιστούν πιο αδύναμα το Q4, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και ζημιών από την επανεκτίμηση των αποθεμάτων. Ειδικότερα, η Optima βλέπει τα καθαρά κέρδη στα 20,6 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο και στα 67,6 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης.

Η εισηγμένη, που ανακοινώνει αποτελέσματα το απόγευμα, αναμένεται να διανείμει και μέρισμα ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v