Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2024

Κυβέρνηση: Red Alert για Τέμπη - Τι «σήματα» δίνουν Καραβίας και Ψάλτης - ΓΕΚ: Το deal στην ΤΕΝΕΡΓ και οι... βιαστικοί

Κυβέρνηση: Red Alert για Τέμπη - Τι «σήματα» δίνουν Καραβίας και Ψάλτης - ΓΕΚ: Το deal στην ΤΕΝΕΡΓ και οι... βιαστικοί

ΤΕΜΠΗ: Η χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO πρέπει να χάλασε την «Τσικνοπέμπτη» πολλών κυβερνητικών στελεχών, χτυπώντας «κόκκινο συναγερμό».

Δεν είναι η πρόθεση ψήφου το πρόβλημα, η οποία πάντως βρέθηκε στο 27%, είναι η ικανοποίηση για το έργο της που πέφτει (μόλις το 23% δηλώνει αρκετά/πολύ ευχαριστημένο) και το κυριότερο, τα βαριά συμπεράσματα της κοινής γνώμης για τα Τέμπη.

Όταν το 77% των ερωτηθέντων απαντά ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών και μόνον το… 11% ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, προκύπτει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ομοίως όταν το 67% απαντά ότι εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου τη δικαιοσύνη για την απόδοση ποινικών ευθυνών στο θέμα των Τεμπών (μόλις 5% απαντά πολύ και 22% αρκετά), αρχίζει να προκύπτει θέμα και με την κυβερνητική… ατάκα ότι «του θέματος έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη».

Προφανώς η άποψη αυτή της κοινής γνώμης σχετίζεται και με το γεγονός ότι έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά πάνω από 1.300.000 υπογραφές προκειμένου να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η βουλευτική ασυλία, για ποινικά αδικήματα.

Εν ολίγοις, οι κατηγορίες ενάντια στην κυβέρνηση πως έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της για να περάσει… αβαβά η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη και να προστατεύσει πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα), έχουν ριζώσει στην κοινή γνώμη.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και αρθρογράφοι καθαρά φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν για κίνδυνο «απονομιμοποίησής» της. Ίσως από χθες να άρχισαν να το καταλαβαίνουν και στις κορυφές της κυβερνητικής πυραμίδας, για να το πάρουν κάπως αλλιώς το τιμόνι.

 

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Με τρεις ώρες καθυστέρηση το κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν στην αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα για τους «suggar daddies» που χρηματοδοτούν («με το αζημίωτο») φοιτήτριες για να αποπληρώσουν τα υψηλά φοιτητικά δάνεια.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στηλίτευσε την πρότασή του για «σκανδιναβικό μοντέλο» στα πανεπιστήμια, λέγοντας: «Για το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμη και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να αναζητούν sugar daddies για να χορηγήσουν τις σπουδές τους. Με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά, τα ξέρετε, αλλά μάλλον πρέπει να βρείτε άλλον καπιταλιστικό παράδεισο να αντιγράψετε».

Οι αντιδράσεις ήρθαν τρεις ώρες αργότερα, όταν αναφέρθηκε στα περί sugar daddies και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Η Ζέττα Μακρή τον κατηγόρησε για «σεξισμό» και ο Στέλιος Πέτσας ακολούθησε στην ίδια κατεύθυνση. Πυρά δέχτηκε και από τη Νέα Αριστερά.

Αμέσως μετά, πηγές της Χ. Τρικούπη σημείωναν: «Η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben είναι κακός σύμβουλος. Δεν περιμέναμε από τον ΓΓ του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα».

Ε, στη συνέχεια αντέδρασε (επισήμως) και η Κουμουνδούρου, κατηγορώντας τον Περισσό για σεξισμό.

Προς απάντηση, ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε πάλι τον λόγο και παρουσίασε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τους sugar daddies και τα υψηλά φοιτητικά δάνεια. Και αρνήθηκε να ανακαλέσει…

 

ΓΕΚ-ΤΕΝΕΡΓ: Στιβαρή η συμπεριφορά των δύο μετοχών, που επηρεάζονται από θετικά γεγονότα, όπως η αύξηση τιμής-στόχου για τη «μαμά» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 70% από την Αxia Ventures, που την τοποθέτησε και στα top picks. Χθες η μετοχή έσπασε και το φράγμα των 15 ευρώ, με άνοδο 2,85%.

Προφανώς οι τιμές επηρεάζονται και από το κυοφορούμενο deal στην TΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Οι πληροφορίες λένε ότι το χρηματοδοτικό σκέλος το έχουν λύσει οι Άραβες από το Αμπου Ντάμπι, σε συνεννόηση με τις ελληνικές τράπεζες, κι ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά.

Ωστόσο, αντίθετα με ορισμένες προσδοκίες, δεν φαίνεται πιθανό να κλείσει μέσα σε «λίγες μέρες», δηλαδή αυτή ή την ερχόμενη εβδομάδα. Κάποιοι «βιαστικοί» και πολύ βραχυπρόθεσμοι, που πόνταραν σε συγκεκριμένα ημερολογιακά ορόσημα, μάλλον θα απογοητευτούν.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η χώρα αναπτύχθηκε με τετραπλάσιο ρυθμό απ' αυτόν της Ευρώπης κι αυτό οδηγεί σε πραγματική σύγκλιση, επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, όπως κάθε νόμισμα, και η αύξηση του ΑΕΠ έχει δύο όψεις. Μια όχι και τόσο ευχάριστη δεν αφορά μόνο ότι το 2% ήταν σημαντικά κάτω του στόχου που έθεσε ο προϋπολογισμός (2,4%), αλλά και κρίσιμα «ποιοτικά στοιχεία».

Η ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τη συνεχιζόμενη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%), συνεισφέροντας 1,3 ποσοστιαία μονάδα (π.μ.) από τις 2 ποσοστιαίες μονάδες της συνολικής ανάπτυξης και επικουρικά της δημόσιας κατανάλωσης (+1,7%).

Όπως μάλιστα μας πληροφορεί το τμήμα ανάλυσης της Eurobank, οι επενδύσεις σε πάγια, που αποτελούν σημαντικό ζητούμενο για τον μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης, σημείωσαν ήπια αύξηση κατά 4% (0,6 π.μ. συνεισφορά στην ανάπτυξη), παρά την έναρξη υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και γίνεται χειρότερο: Η αύξηση των επενδύσεων προήλθε από τις κατοικίες (+20,7% ετησίως σε σταθερές τιμές) και τις «άλλες κατασκευές» (+10% ετησίως). Τα σημαντικά για τη μακροχρόνια ανάπτυξη τμήματα του μηχανολογικού και μεταφορικού εξοπλισμού, καθώς και του εξοπλισμού Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνίας υποχωρούν κατά -3% και -12% αντίστοιχα.

Η στήλη εδώ και πολύ καιρό είχε καταγράψει μια ανάλογη επισήμανση της ΤτΕ ότι οι άμεσες παραγωγικές επενδύσεις (greenfield investments) παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Διπλό το καμπανάκι…

 

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Την ερχόμενη εβδομάδα οι πάροχοι που έχουν αναλάβει να κάνουν επενδύσεις στις οπτικές ίνες θα «απολογηθούν» στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου ετοιμάζεται να… τραβήξει αυτιά για τις καθυστερήσεις που εντοπίζονται, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτό. Κατά τη διάρκεια «χαλαρής» συνάντησης με δημοσιογράφους, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι επενδύσεις πρέπει να υλοποιηθούν, καθώς δεν μπορεί να υπάρχουν περιοχές της χώρας που δεν διαθέτουν Ιnternet ή σήμα τηλεφωνίας.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, η πορεία υλοποίησης των υποδομών ευρυζωνικότητας δεν προχωράει με την απαιτούμενη ταχύτητα και στόχος της κυβέρνησης είναι να κάτσει στο τραπέζι με όλους του παρόχους και να οριστούν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί. Θα γίνονται έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σκουραίνουν τα πράγματα…

 

ΨΑΛΤΗΣ: Σήμα για διατηρήσιμα κέρδη σε ανοδική τροχιά έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των μεγεθών 2023.

«Είμαστε βέβαιοι για τις πληρωμές μερισμάτων και τη μέγιστη δυνατή ανταμοιβή των μετόχων μας», δήλωσε ο CEO της τράπεζας. Αποκάλυψε το πλάνο για διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ για την περυσινή χρήση και για υψηλότερες διανομές τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Ο Βασίλης Ψάλτης επικαλέστηκε τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στον ορίζοντα, προσθέτοντας πάντως ότι «έχουμε τα κεφαλαιακά μαξιλάρια να τις αντιμετωπίσουμε».

Σημειώνεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς για το guidance που έδωσε η τράπεζα, αναμένεται να διανείμει 13 λεπτά ανά μετοχή για τη φετινή χρήση, 14,5 λεπτά για τη χρήση 2025 και 16 λεπτά για τη χρήση 2026.

 

ALPHA BANK: Μεγάλη άνοδο στις προθεσμιακές καταθέσεις αναμένει φέτος η διοίκηση της τράπεζας, που σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων εντός της χρονιάς θα ασκήσει πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Εξ ου και η πρόβλεψη της τράπεζας για μείωση στα NII του 2024 της τάξεως του 5% περίπου. Το management της τράπεζας αναμένει ισχυρή ζήτηση για επενδυτικά δάνεια, λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Στέλνει, παράλληλα, θετικό σήμα για το κόστος ρίσκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή.

Η τράπεζα περιμένει περαιτέρω βελτίωση φέτος στα νέα «κόκκινα» δάνεια. «Αναμένουμε ακόμη λιγότερα defaults το 2024», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Alpha έδωσε guidance για μείωση του κόστους ρίσκου στις 65 μονάδες βάσης φέτος, στις 70 το 2025 και σε επίπεδα κάτω των 65 μ.β. το 2026.

 

ALPHA BANK-ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ: Κατά 40 εκατ. ευρώ μειώθηκαν το 2023 οι εισφορές της Alpha Βank στα ταμεία εγγύησης καταθέσεων και στο σκέλος εξυγίανσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση των γενικών διοικητικών εξόδων, σε σχέση με αυτά του 2022 (326,7 εκατ. ευρώ από 386,7 εκατ. ευρώ).

Η μείωση επήλθε ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης του… Σκέλους Εξυγίανσης, καθώς αποπληρώθηκαν τα δάνεια που είχε λάβει προκειμένου να καλύψει funding gap εξυγίανσης τραπεζών. Έτσι, η περσινή εισφορά της Alpha, όπως και των άλλων τραπεζών, ήταν μηδενική, ενώ το 2022 είχε επιβαρυνθεί με 32,27 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η εισφορά προς το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης το 2023 μειώθηκε κατά 7,47 εκατ. ευρώ.

 

ALPHA BANK-ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΙΙ: Εξοικονόμηση από τα γενικά και διοικητικά έξοδα δαπανών άνω των 23 εκατ. ευρώ ετησίως έφερε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Alpha, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις. Φέτος ξεκινά ο δεύτερος κύκλος μετασχηματισμού, που αποσκοπεί σε περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές σε τραπεζική ιδιωτών, επιχειρηματική πίστη, wealth management και διεθνείς τραπεζικές δραστηριότητες.

Στην επιχειρηματική πίστη, η Alpha επιδιώκει να θέσει στην υπηρεσία των επιχειρήσεων το υβριδικό μοντέλο phygital εξυπηρέτησης, παρέχοντας δυνατότητα απομακρυσμένων συναλλαγών. Παράλληλα, προστίθενται νέες υπηρεσίες, όπως η ψηφιακή υπογραφή, η ψηφιοποίηση του ταξιδιού εγγυητικών επιστολών, το e-factoring κ.ά.

Τέλος, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εισάγεται μια απλουστευμένη διαδικασία απλών υποθέσεων πιστοδότησης, εξέλιξη που σε συνδυασμό με περαιτέρω βελτιώσεις (π.χ. ψηφιακή εισήγηση) αναμένεται να μειώσει τον χρόνο λήψης εγκρίσεων κατά 40%.

 

ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ: Στο Λονδίνο θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της Eurobank, όπως είπε ο CEO της τράπεζας στους αναλυτές, για επαφές με επενδυτές, ως είθισται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Από το conference call κρατήσαμε ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ αξιοποίηση ρευστότητας της Ελληνικής Τράπεζας, το όφελος για το NII εκτιμάται στα 20-25 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική διαθέτει καταθέσεις -φθηνού κόστους- ύψους λίγο παραπάνω από 15 δισ. ευρώ. Είναι μια καλή βάση για αύξηση της κερδοφορίας σε πολλαπλά μέτωπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v