Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2024

ΧΑ: Τι συνέβη με Πειραιώς και μετοχές του MSCI - Τράπεζες: Αναβιώνει το project Solar - Τα εύσημα από Microsoft

ΧΑ: Τι συνέβη με Πειραιώς και μετοχές του MSCI - Τράπεζες: Αναβιώνει το project Solar - Τα εύσημα από Microsoft

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε δύο μήνες περίπου, λίγες μέρες μετά το Πάσχα, θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία και οι προετοιμασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή τακτική συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου στην Άγκυρα, στον οποίο συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακπατσάρ.

Το κλίμα, όπως διέρρευσε, ήταν πολύ καλό, με τις δύο πλευρές να επιμένουν στη θετική ατζέντα και να κάνουν «απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου».

Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν διαφεύγουν της προσοχής οι υψηλοί τόνοι των Τούρκων σε βάρος της χώρας μας, με πρόσφατο παράδειγμα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη («ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα»).

Η Αθήνα αποδίδει, εν πολλοίς, τη συγκεκριμένη στάση στην προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η γείτονα (δημοτικές εκλογές). Αν και έχει δείξει η ιστορία πως, σε κάθε περίπτωση, στις σχέσεις μας με την Άγκυρα πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι».

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ - MSCI: Περί τα 27 εκατ. μετοχές Πειραιώς άλλαξαν χέρια χθες στις δημοπρασίες, ως αποτέλεσμα της αλλαγής σταθμίσεων που επήλθαν στον MSCI Greece, μετά την άνοδο του free float της Πειραιώς σε 81,4% από 54,4%.

Η αύξηση βαρύτητας της Πειραιώς στον δείκτη (σ.σ. κάτι ανάλογο συνέβη με την Εθνική, τον περασμένο Νοέμβριο, μετά το placement) οδήγησε σε μείωση της στάθμισης των υπόλοιπων εννέα τίτλων του MSCI Greece.

Έτσι, τα passive funds προχώρησαν σε προσαρμογή θέσεων, βάσει των νέων σταθμίσεων, αγοράζοντας Πειραιώς και μειώνοντας έκθεση σε Eurobank (όγκος 10,45 εκατ. τεμάχια), Alpha (7,1 εκατ. τεμάχια), ΕΤΕ (2,5 εκατ. τεμάχια), ΔΕΗ (0,9 εκατ. τεμάχια), ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, MOH, ΜΥΤΙΛ και Jumbo.

Η αξία συναλλαγών στους εννέα τίτλους MSCI Greece ξεπέρασε χθες τα 85 εκατ. ευρώ, ενώ της Πειραιώς άγγιξε τα 165 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 108 εκατ. ευρώ διενεργήθηκαν στις δημοπρασίες. Ρόλο στη χθεσινή εικόνα της αγοράς έπαιξε και η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από ένα σερί ανόδου που κράτησε σχεδόν δύο μήνες (επτά εβδομάδες).

Υ.Γ.: Όσοι «γρήγοροι» (flippers και hedge funds) πώλησαν μετοχές Πειραιώς, στις συνεδριάσεις του τέλους της περασμένης εβδομάδας και δεν περίμεναν το… κύριο μενού του MSCI rebalancing, «κλείδωσαν» υψηλότερες τιμές.

 

MSCI: Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στα εννέα -πλην Πειραιώς- μέλη του MSCI Standard, στα οποία οι απώλειες μάλιστα διευρύνθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης. Στο 5,04% η πτώση για τη Motor Oil, στο 4,02% για τη Mytilineos, στο 3,56% για την Eurobank, στο 3,34% για τη ΔΕΗ, στο 3,2% για τον ΟΤΕ, στο 2,47% για την Jumbo και στο 2,36% για την Alpha Bank.

Σχετικά καλύτερη εικόνα για ΟΠΑΠ (-1.64%) και Εθνική (1,57%).

 

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ SOLAR: Στη σύσταση μικτής εταιρείας με την επωνυμία REOCO Solar προχώρησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που συμμετέχουν από κοινού στο… γεφύρι της Άρτας, κατά κόσμον «τιτλοποίηση Solar».

Εθνική (19,5%), Πειραιώς (30,6%), Alpha (26,5%) και Eurobank (23,4%) συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας, κατ’ αναλογία των ανοιγμάτων τους που τιτλοποιούνται σε μια κίνηση με στόχο να «αναστηθεί» το project.

Η REOCO Solar θα πωληθεί στον επενδυτή, που έχει συμφωνήσει να αγοράσει τις mezzanine ομολογίες της τιτλοποίησης. Πρέπει, όμως, πρώτα να ενταχθούν οι senior notes τίτλοι στον Ηρακλή ΙΙΙ.

 

HELLENIQ ENERGY: Η εταιρεία «τρέχει» στο πρώτο δίμηνο με διψήφιο μέσο περιθώριο διύλισης και αύξηση της ζήτησης (+5% τον Ιανουάριο). Στοιχεία στα οποία εδράζεται η αισιοδοξία της διοίκησης για μια δυνατή σε κερδοφορία χρονιά.

Σημειώνεται ότι το πραγματικό περιθώριο διύλισης διαμορφώθηκε στο 4ο τρίμηνο του 2023 σε 16,1 δολάρια ανά βαρέλι και στο σύνολο του έτους σε 17,4 δολάρια/βαρέλι.

Ζημιές από αποτίμηση αποθεμάτων 148 εκατ. ευρώ.

 

ALPHA-GAIA: Όπως αποκάλυψε η στήλη, η Alpha έβγαλε προς πώληση στο τέλος του 2023 χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια (project Gaia), λογιστικής αξίας 224 εκατ. ευρώ, ενώ διερεύνησε τη δυνατότητα να τιτλοποιήσει τις παραπάνω απαιτήσεις, εφόσον διευρυνθεί το ποσό των κρατικών εγγυήσεων με το οποίο προικίστηκε ο Ηρακλής... τσέπης (Ηρακλής ΙΙΙ).

Η τράπεζα, πάντως, ταξινόμησε το χαρτοφυλάκιο στα προοριζόμενα προς πώληση με βάση την προσφορά από τον προτιμητέο επενδυτή της διαδικασίας πώλησης, σχηματίζοντας πρόβλεψη απομείωσης (83,17 εκατ. ευρώ).

Αν ενταχθεί στις τιτλοποιήσεις και η ζημιά βγει μικρότερη, θα υπάρξει αντιστροφή.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: O όμιλος παρουσίασε, χθες, μεγέθη που ξεπέρασαν το διατυπωμένο guidance του περασμένου Απριλίου.

Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 8,3% έναντι πρόβλεψης για 7,8%, ωστόσο σημαντικότερη ήταν η βελτίωση της κερδοφορίας. Ειδικότερα, παρουσίασε αύξηση των κερδών EBITDA κατά 35,3% στα 61,6 εκατ. ευρώ έναντι εκτίμησης για αύξηση 18,4% στα 53,9 εκατ. ευρώ.

Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,8% έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 8,2% σε ετήσια βάση.

 

MICROSOFT: Αλλαγή κουλτούρας στη χώρα μας βλέπει η Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου της Microsoft, δηλώνοντας μάλιστα περήφανη που εννέα ελληνικές εταιρείες περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 600 παγκόσμιες που ασχολήθηκαν με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανη να πω ότι βλέπω μια αλλαγή κουλτούρας στη χώρα. Βλέπω ότι σταδιακά είμαστε διατεθειμένοι να πειραματιστούμε πολύ πιο γρήγορα με τις νέες τεχνολογίες. Παλιά μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις έδειχναν πως προτιμούσαν να περιμένουν 2-3 χρόνια πριν δοκιμάσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί δεν είναι «βιώσιμο».

Αλλάζουμε σελίδα;

 

MICROSOFT II: Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της Microsoft στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη διεθνής εταιρεία που ανακοίνωσε τόσο μεγάλη επένδυση στη χώρα μας.

«Βάλαμε την Ελλάδα σε κεντρικό σημείο στην Ευρώπη. Κάναμε την πρώτη κίνηση. Πρόσφατα ήρθαν και τα Εμιράτα», είπε η κα Ανδρονοπούλου, η οποία μίλησε για κάποιες καθυστερήσεις στην επένδυση, αποφεύγοντας να δώσει… συνέχεια, καθώς πλέον το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Χρονοδιάγραμμα για το σύνολο του έργου δεν έδωσε, αλλά ανέφερε ότι το πρώτο από τα τρία data centers θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v