Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2024

Νίκος Δένδιας: Σε ρόλο χρυσής εφεδρείας - Το Ελληνικό και οι σπόντες Ανδριόπουλου - Σφηνάκια για CVC Lamda, Aegean

Νίκος Δένδιας: Σε ρόλο χρυσής εφεδρείας - Το Ελληνικό και οι σπόντες Ανδριόπουλου - Σφηνάκια για CVC Lamda, Aegean

ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο υπουργός Άμυνας έχει αποφύγει επιμελώς να μπλέξει με την υπόθεση των Τεμπών και τα «διαπλεκόμενα» απόνερά της, τηρώντας μια στάση του τύπου… μακριά και αγαπημένοι, σε θέματα που θα μπορούσαν να χαλάσουν την πολιτική του εικόνα.

Ακόμη και κατά την ομιλία του στην πρόταση δυσπιστίας, φρόντισε να στηρίξει την κυβέρνηση κρατώντας όμως... διπλωματικές αποστάσεις από τα «καυτά» ερωτήματα.

Στη συνέχεια, μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έκανε μια εμφάνιση στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με επιμελώς διακριτικά αλλά και... διακριτά αρχηγικά στοιχεία, μιλώντας μεταξύ άλλων και για «επανίδρυση του κράτους», φράση που πρωτοείπε βεβαίως προ 20ετίας περίπου ο Κώστας Καραμανλής  (όχι του Αχιλλέα, ο άλλος).

 

ΔΕΝΔΙΑΣ ΙΙ: Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Δένδιας είναι ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης που υπερακοντίζει συστηματικά σε αποδοχή τα ποσοστά που λαμβάνει η παράταξη!

Κι ο ίδιος, έχοντας δεχτεί ασμένως την υποβάθμισή του στο υπουργείο της Άμυνας από το Εξωτερικών (σ.σ. οι εποχές που οι υπουργοί Άμυνας ήταν σχεδόν αυτόματα και δελφίνοι, έχουν περάσει), είναι πολύ δραστήριος στον τομέα του. Και με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, που επιτρέπουν ως ένα βαθμό και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες εξωτερικής πολιτικής.

Η όλη στάση του, λένε άσπονδοι φίλοι, θυμίζει ρόλο «χρυσής εφεδρείας» για την παράταξη.

Κι επειδή τα σενάρια για μεταπήδηση του Κυριάκου σε υψηλή ευρωπαϊκή θέση εξακολουθούν να κυκλοφορούν, παρά τις απανωτές διαψεύσεις, ο χρονικός ορίζοντας της… ανάκλησης από την εφεδρεία παραμένει ίσως νεφελώδης…

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ: Τα σενάρια περί μετακόμισης από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, σε κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμικό αξίωμα, διέψευσε, πάντως, εκ νέου χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ. 

«Στον κόσμο των μύθων που κάποιοι θέλουν να ζουν, ακούω και διάφορα σενάρια, στα οποία απαντώ για μία ακόμη φορά: "Μένουμε Ευρώπη" και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αλλά και "Μένουμε Ελλάδα". Με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώπιον μάλιστα της προέδρου και εκ νέου υποψήφιας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: Στον Άρειο Πάγο και την κρίση του για το μέλλον των Σπαρτιατών είναι στραμμένα τα βλέμματα του πολιτικού συστήματος, μετά και την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος.

Χθες στο ανώτατο δικαστήριο ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των συνδυασμών και των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. Η καταληκτική προθεσμία είναι η 19η Απριλίου και την επομένη θα αρχίσουν να κατατίθενται οι ενστάσεις των κομμάτων.

Η τελική ανακήρυξη των συνδυασμών αναμένεται στις 24 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι απαγορεύσεις για τους υποψηφίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα συμπεριλαμβάνονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών την προσεχή Πέμπτη.

 

ΜΟΗ: Τον Νοέμβριο του 2022 η Motor Oil ίδρυσε την εταιρεία Pharmon. Δύο μήνες μετά μεταβιβάστηκε ενδοομιλικά από τη Motor Οil στην Coral.

Ακολούθησαν δύο αυξήσεις κεφαλαίου, που ανέβασαν το μετοχικό της κεφάλαιο σε 1,2 εκατ. ευρώ. Το συντριπτικό μέρος (1,15 εκατ. ευρώ) των παραπάνω κεφαλαίων διοχετεύθηκαν από τη Pharmon στην 99% θυγατρική της Cipharma, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των φαρμακείων.

 

AEGEAN: Μαζί με τη διανομή μικτού μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή, οι μέτοχοι της Aegean θα κληθούν να εγκρίνουν, κατά τη γενική συνέλευση, που συγκλήθηκε στις 30 Απριλίου, την παροχή bonuses 3,03 εκατ. ευρώ στον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτριο Γερογιάννη και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ευτύχη Βασιλάκη.

Στα θέματα της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται και η επανεκλογή του υφιστάμενου 12μελούς Δ.Σ. Τέλος, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν αναθεωρημένη πολιτική αποδοχών.

 

ΔΑΑ: Bonuses έως και 4,7 εκατ. ευρώ προτείνει το Δ.Σ. της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών να λάβουν τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη της εταιρείας, ως επιβράβευση για τα αποτελέσματα της χρήσης 2023 και την εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α.

Η πρόταση θα τεθεί προς έγκριση στην τακτική γενική συνέλευση της 25ης Απριλίου. Το ποσό θα δοθεί από το υπόλοιπο των καθαρών κερδών εις νέο και τα αποθεματικά προς διανομή χρήσης 2023.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. προτείνει στους μετόχους να εγκρίνουν ποσό ως 682 χιλ. ευρώ για τις αμοιβές των μελών του κατά τη φετινή χρονιά, έναντι 509 χιλ. ευρώ πέρσι.

 

LAMDA: Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου ύψους 87 εκατ. ευρώ στη The Lamda Mall Athens, εταιρεία που κατέχει το ομώνυμο εμπορικό κέντρο (The Mall Athens) και αποτελεί θυγατρική της Lamda Malls.

Δεν είναι σαφές, αν, μέσω της παραπάνω ΑΜΚ, καλύφθηκε το περίπου ισόποσο κενό ίδιας συμμετοχής, για την επένδυση ανέγερσης των δύο νέων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall, Riviera Galleria).

Οι τράπεζες, όπως έχει γράψει ο Χαμαιλέων, συμφώνησαν να χορηγήσουν ενδιάμεση χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ για την έναρξη των έργων, ωσότου η Lamda διευθετήσει το θέμα.

 

CVC: Σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγορά μικρής κλινικής στην Κρήτη βρίσκεται η CVC, με στόχο την ενίσχυση την παρουσία της στο νησί, όπου ήδη διαθέτει την Creta Interclinic μέσω της Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα (Metropolitan).

 

HELLENIQ UPSTREAM: Σε γενναία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προχώρησε η HELLENiQ UPSTREAM. Όπως έμαθε η στήλη, σε συνέχεια της πρόσφατης έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,6 εκατ. ευρώ.

 

ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ: Στην ίδρυση νέας εταιρείας από κοινού με τη «Χρήστος Φώλιας και σία Ε.Ε.» προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες οι Μύλοι Σόγιας της οικογένειας Γιαβρόγλου.

Το όνομα αυτής «EMERALD FOODS S.A.» με αρχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ και σκοπό το χονδρικό εμπόριο μαργαρίνης και παρόμοιων παρασκευασμάτων. 

 

DIMAND: Υπερβολές στις τιμές ενοικίασης σύγχρονων κτιρίων γραφείων που δεν «αντέχουν» μακροπρόθεσμα διακρίνει ο Δ. Ανδριόπουλος της Dimand, εταιρείας που εν πολλοίς έχει σχεδιάσει, παραδώσει και πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του νέου αποθέματος συγκεκριμένων αναπτύξεων.

Κατά τον κ. Ανδριόπουλο, «τα 30 ευρώ ανά τ.μ. για πράσινα leed πιστοποιημένα γραφεία είναι υπόθεση συγκυρίας, με τις εταιρείες που μισθώνουν να αισθάνονται ασφαλείς σήμερα για την κερδοφορία τους, αλλά έτοιμες να επαναδιαπραγματευθούν μόλις χρειαστεί να μειώσουν λειτουργικό κόστος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, η Dimand (πέρα από τα οικιστικά projects που αναμένεται να ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα), φροντίζει να προσφέρει λελογισμένα ενοίκια, που σημαίνει… «21-22 ευρώ ανά τ.μ. στο ανακατασκευασμένο κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ και 21-26 ευρώ για τα γραφεία του Πύργου Πειραιά».

Ο ίδιος -κομψά πάντα- ανάφερε πως νέες σχεδιαζόμενες αναπτύξεις σύγχρονων γραφειακών χώρων οδηγούνται σε ζητούμενα ενοίκια δυσθεώρητου ύψους, ήτοι 35-43 ευρώ ανά τ.μ., αναφέροντας ευθαρσώς το Ελληνικό. 

Σε αυτό, ως γνωστόν, σχεδιάζεται η δημιουργία διαφόρων SPVs με συνεπενδυτές για τη διαμόρφωση γραφειακών χώρων, μετά την υπαναχώρηση των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank από τις προκαταρκτικές συμφωνίες με τη Lamda Develoρment.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v