Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2024

AΔΜΗΕ: Το σκοτεινό παρασκήνιο με την Κύπρο - Προεκλογικός αγώνας στην... ξενιτιά - Tips για CPI, ΕΣΥΜΒ και ομόλογα ΓΕΚ

AΔΜΗΕ: Το σκοτεινό παρασκήνιο με την Κύπρο - Προεκλογικός αγώνας στην... ξενιτιά - Tips για CPI, ΕΣΥΜΒ και ομόλογα ΓΕΚ

ΑΔΜΗΕ: Μεγάλη αίσθηση στην Αθήνα έχει δημιουργήσει η στάση αρμόδιων αξιωματούχων της Κύπρου, σε ό,τι αφορά τον Great Sea Interconnector που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο, τερματίζοντας το καθεστώς απομονωμένου «ενεργειακού νησιού» που έχει η δεύτερη, διασυνδέοντάς την με την Ευρώπη.

Αξιωματούχοι της Κύπρου (όπως ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός -φωτ.) εκφράζουν ξαφνικά δεύτερες σκέψεις και ζητούν νέες μελέτες. Απαντά ο Θόδωρος Σκυλακάκης ότι όπως πάνε, θα χαθεί η ευρωπαϊκή επιχορήγηση και θα μείνουν χωρίς διασύνδεση. Κι επανέρχεται άλλος Κύπριος υπουργός (ο Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου) να τονίσει ότι η αδελφή Κύπρος νομιμοποιείται να ζητάει «επικαιροποιημένο» business plan και ανάλυση κόστους-οφέλους, για να… αποφασίσει.

Όλα αυτά μετά από… 13 χρόνια που συζητείται το έργο, χωρίς να γίνεται, κι ενώ ο νέος φορέας του έργου, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, όχι απλώς έχει ανακοινώσει επίσημα ότι όλα τα έγγραφα βρίσκονται στο Virtual Data Room, εδώ και μήνες, αλλά κι ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής από ξένους επενδυτές.

 

ΑΔΜΗΕ ΙΙ: Πού βρίσκεται το ζουμί της υπόθεσης; Στα συμφέροντα που θίγονται στην Κύπρο, απαντούν οι… κακές γλώσσες, μιλώντας για «σκοτεινό παρασκήνιο».

Παραπέμπουν μάλιστα σε σχετικό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» με άκρως ενδιαφέρουσα κατάληξη, την οποία και μεταφέρουμε αυτούσια (τα bold δικά μας):

«Για να είμαστε και απολύτως ειλικρινείς, μήπως η Κύπρος κωλυσιεργεί πραγματικά; Το σίγουρο είναι ότι με το έργο αυτό θα πέσει σημαντικά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ποιος είναι απολύτως ανέτοιμος να αντιμετωπίσει αυτόν τον ανταγωνισμό; Σίγουρα η ΑΗΚ, αλλά και οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών. Οι οποίοι αναγκαστικά θα μπουν στο καλώδιο, αλλά όχι με τις προνομιακές τιμές που έχουν σήμερα».

Το ψάξαμε λίγο παραπάνω ρωτώντας ντόπιες πηγές και μάθαμε ότι πράγματι στην Κύπρο γίνονται χρυσές δουλειές με το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ (η τοπική ΔEΗ, σαν να λέμε), για να παράγει ενέργεια, αλλά και με τις τοπικές εταιρείες ΑΠΕ.

Οι οποίες πουλάνε το ρεύμα σε πολύ υψηλές τιμές, που όμως υποχρεωτικά θα μειωθούν όταν γίνει η διασύνδεση.

Πολλά τα… ριάλια που έλεγε και ο Μιχάλης Βιολάρης.

 

ΑΓΟΡΕΣ: Τι θα κάνουν οι αγορές σήμερα; Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι θα έχουμε άνοδο του χρυσού και του πετρελαίου, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει επίπεδο μετά την ιρανική επίθεση.

Ωστόσο η κυρίαρχη άποψη είναι πως η επίθεση των Ιρανών έγινε για λόγους γοήτρου και όχι για να ξεκινήσουν πόλεμο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Το ερώτημα είναι αν θα αποφύγει τα αντίποινα το Ισραήλ, κάτω από την πίεση των συμμάχων του σε Ευρώπη και Αμερική.

Τουτέστιν, μάλλον θα υπάρξει αυξημένη μεταβλητότητα, ιδίως στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων, αλλά χωρίς να αναμένονται μεγάλες κινήσεις, στις μετοχικές αγορές. Η συμπεριφορά των χρηματιστηρίων της Μέσης Ανατολής ίσως αποτελούν καλό δείκτη καθοδήγησης.

Άλλωστε και η διόρθωση στο Βitcoin (όπου οι αγοραπωλησίες δεν σταματούν ποτέ) «μάζεψε» πολύ, ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν έγινε αντιληπτό ότι η ιρανική επίθεση δεν ήταν πρελούδιο γενικευμένου πολέμου.

Σημειώστε επίσης ότι για άλλους λόγους (νέες κυρώσεις στη Ρωσία), αναμένονται σημαντικές κινήσεις στα χρηματιστήρια μετάλλων, με επίκεντρο το αλουμίνιο, τον χαλκό και το νικέλιο, μέταλλα στα οποία η χώρα έχει σημαντικό μερίδιο παραγωγής.

 


ΑΠΟΔΗΜΟΙ: «Δηλαδή όποτε έχουμε εκλογές θα τρέχουμε σε όλο τον πλανήτη να μαζεύουμε ψήφους;», ρωτούσαν έκπληκτοι… και έντρομοι βουλευτές από όλα τα κόμματα κατά τη δεκαετία του 2000, όταν ακούστηκε για πρώτη φορά η πρόταση για «ψήφο των αποδήμων» στις εγχώριες κάλπες από τις χώρες που ζουν.

Ε, αυτό συμβαίνει τώρα. Η επιστολική ψήφος (και) για τους Έλληνες του εξωτερικού στις επικείμενες ευρωεκλογές οδηγεί τους αρχηγούς των κομμάτων, αν όχι σε όλο τον πλανήτη, τουλάχιστον στη Ν. Υόρκη και στον ανατολικό Καναδά, όπου είναι συγκεντρωμένο μεγάλο τμήμα της ομογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Μόντρεαλ του Καναδά και προγραμματίζει ταξίδι στην Ουάσιγκτον, ενώ η Νίκη Κεραμέως έχει ήδη ταξιδέψει σε Ν. Υόρκη και Καναδά, με το επιπλέον μέλημα να καθησυχάσει τους απόδημους μετά τη διαρροή προσωπικών στοιχείων (τους) από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Ν. Υόρκη βρίσκεται ήδη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ (και εκ νέου υποψήφιος) Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με αφορμή την παρέλαση για την ελληνική 25η Μαρτίου.

Με την ίδια αφορμή «πέταξε» προχθές για Ν. Υόρκη ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ η ατζέντα του είναι γεμάτη από επαφές με την ομογένεια.

Το ίδιο και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στο ελληνικό στοιχείο της Αυστραλίας.

Τη σκυτάλη θα πάρει στις 21 Απριλίου ο Δημήτρης Κουτσούμπας για επισκέψεις σε Μόντρεαλ, Τορόντο και Ν. Υόρκη.

Κι έπεται συνέχεια.

 

ΓΕΚ-RETAIL BOND: Σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις καλεί τους ομολογιούχους τριών retail bonds (ΚΟΔ 2018, ΚΟΔ 2020, ΚΟΔ 2021) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με θέμα την τροποποίηση όρων των δανειακών συμβάσεων.

Μετά τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου και κυρίως τη συγκέντρωση του συνόλου σχεδόν των μεγάλων παραχωρήσεων εκμετάλλευσης (Εγνατία, Αττική Οδός, ΒΟΑΚ), που βγήκαν σε διαγωνιστική διαδικασία, κατά την τελευταία τριετία, οι όροι που προτείνεται να τροποποιηθούν, έχουν, σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΣ της ΓΕΚ, «οριακή συμβολή στην προστασία των συμφερόντων των ομολογιούχων, ενώ περιορίζουν σημαντικά την ευελιξία χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου και την αποτελεσματική εφαρμογή του επιχειρηματικού του σχεδίου».

Έτσι, οι κάτοχοι ομολογιών και των τριών σειρών καλούνται να εγκρίνουν την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης χρηματοοικονομικού δείκτη (σ.σ. covenant), ο οποίος προβλέπει ότι ο συνολικός δανεισμός δεν θα υπερβαίνει τις 3 φορές τα ίδια κεφάλαια. Επιπρόσθετα, προτείνεται η αύξηση του ποσού των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων (σ.σ. δανεισμού) από 1,1 σε 1,9 δισ. ευρώ. Εφόσον εγκριθούν οι τροποποιήσεις, θα ισχύσουν αναδρομικά από 01/01/2024.

Τέλος, για τα Κοινά Ομολογιακά Δάνεια έκδοσης 2020 και 2018, ζητείται από τους ομολογιούχους waiver, ως την 30ή Ιουνίου 2026, για τη χρήση καθαρών εσόδων από την εκποίηση ενός εξαιρούμενου περιουσιακού στοιχείου καθώς και η παροχή της συναίνεσής τους για τη σύσταση βάρους επί του ίδιου περιουσιακού στοιχείου έως την 30.06.2026.

 

EUROBANK-ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Τον περασμένο Δεκέμβριο η τράπεζα προχώρησε στην ολοκλήρωση μιας ακόμη συνθετικής τιτλοποίησης (Wave IV) χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, μικτής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Ενίσχυσε τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά 41 μ.β.

 

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Πληροφορίες αναφέρουν ότι «έθεσε εαυτόν εκτός» του διοικητικού συμβουλίου της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου ο Χαρίδημος Γιαννίρης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Prelium ΑΕΠΕΥ, της οποίας είναι διευθύνων σύμβουλος.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε πρόσφατα να βάλει οριστικό «λουκέτο» στη συγκεκριμένη ΑΕΠΕΥ, με μεριδιούχους του αμοιβαίου της κεφαλαίου να αγωνιούν για την περιουσία τους.

 

CPI: «Εξαέρωση» μετά… τζίρου την Παρασκευή για τη μετοχή, καθώς υποχώρησε άνω του 6% στο 0,826 ευρώ, μετρώντας πλέον απώλειες άνω του 10% την τελευταία εβδομάδα.

Το εντυπωσιακό ήταν ο όγκος συναλλαγών, καθώς άλλαξαν χέρια σχεδόν 200.000 μετοχές ή το 1,82% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι ο τίτλος εμφανίζει ακόμη άνοδο άνω του 20% στον μήνα.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η εταιρεία διέψευσε σενάρια για deal με τη Real Consulting, ενώ ο CEO Αρης Παπαθάνος εμφανίζεται «ζεστός» για εξαγορές.

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών σε ορίζοντα 12μήνου και… βάλε, κατέγραψε αίφνης η μετοχή την Παρασκευή, καθώς άλλαξαν χέρια πάνω από 620.000 «κομμάτια» ή το 4,12% της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ο τίτλος, αφού δοκίμασε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, έκλεισε τελικά στο χαμηλό ημέρας στο 1,23 ευρώ με απώλειες 2,77%.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την εισηγμένη, που εμφάνισε αύξηση εσόδων και κερδών την προηγούμενη χρήση, αλλά και εκτίναξη του ανεκτέλεστου έργων σε επίπεδα άνω των 12 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v