Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 23 2024

ΣΕΒ: Με… σπόντα άρχισε το προεκλογικό ματς - Μύρισε ντιλ στα σούπερ μάρκετ - Μασούτης: Τι αγόρασε από... Σκλαβενίτη

ΣΕΒ: Με… σπόντα άρχισε το προεκλογικό ματς - Μύρισε ντιλ στα σούπερ μάρκετ - Μασούτης: Τι αγόρασε από... Σκλαβενίτη

ΣΕΒ: Η χθεσινή δήλωση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου ότι δεν θα διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία, όπως και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ευθύμιος Βιδάλης, ανοίγει πλέον με κάθε επισημότητα το «ματς» της... προεκλογικής περιόδου.

Φαβορί, όπως έχουμε γράψει από καιρό, θεωρείται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (φωτ.). Ο οποίος, πέραν των αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων που έχει δείξει στην επιχειρηματική του καριέρα, προηγείται στην επετηρίδα λόγω πολυετούς παρουσίας και θέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ έχει και την υποστήριξη των ισχυρών μελών του ΣΕΒ. Λέγεται μάλιστα ότι (ανεπισήμως) τυγχάνει και κυβερνητικής αποδοχής για τη θέση.

Υπάρχει όμως και το δυναμικό αουτσάιντερ. Η Ιουλία Τσέτη, γνωστή φαρμακοβιομήχανος, με ισχυρή προσωπικότητα και άποψη, η οποία άλλωστε είναι και η μόνη που έσπευσε να ανακοινώσει υποψηφιότητα, πριν ακόμη γνωστοποιήσει επισήμως τις προθέσεις του ο Παπαλεξόπουλος, σπάζοντας ένα ταμπού πολλών ετών.

 

ΣΕΒ ΙΙ: Εάν στηθεί κάλπη ανάμεσα σε αντιμαχόμενους υποψήφιους, θα σπάσει κι ένα ακόμη, πολύ μεγαλύτερο. Κάτι που δεν αποκλείεται καθόλου, καθώς η υποψηφιότητα της κας Τσέτη φαίνεται να έχει «αντισυστημικά» χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να συσπειρώσει μέρος των πολυάριθμων μικρότερων σε μέγεθος μελών, κόντρα στους μεγάλους που επί δεκαετίες καθορίζουν την ανάληψη της ηγεσίας, περίπου… μεταξύ τους.

Με δεδομένο ότι ο ΣΕΒ έχει περίπου 700 μέλη που μπορούν να ψηφίσουν, η υπόθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ντέρμπι.

Εμμέσως πλην σαφώς, επί του θέματος τοποθετήθηκε με την κατακλείδα της δήλωσής του και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: «Βασιζόμενος σε αξίες που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τον τρόπο λειτουργίας του, όπως τη συνεννόηση και τη σύνθεση απόψεων, ο ΣΕΒ χρειάζεται να συνεχίσει να παρεμβαίνει με όλες τις δυνάμεις του ενωμένες και με τις συλλογικές επιδιώξεις πολύ πιο πάνω από τις προσωπικές».

Πρόσωπα που τον γνωρίζουν καλά δεν είχαν χθες καμία αμφιβολία ότι η… σπόντα ήταν για την Ιουλία Τσέτη.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον. Διότι μπορεί να μπερδευτεί κι άλλο το... κουβάρι.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακόμα και την τρίτη θέση θα (απο)δεχτεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά αυτό που δεν πρόκειται να δεχτεί… με τίποτα είναι να χάσει δυνάμεις στην Κρήτη. Τι έκανε λοιπόν για να ενισχύσει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Ενέταξε σ' αυτό τον 66χρονο ηθοποιό Μιχάλη Αεράκη.

Για τους μη φανατικούς των τηλε-σειρών, είναι ο Κρητικός ηθοποιός που υποδύεται τον «παπα-Μιχάλη» στον «Σασμό» με το έντονα κρητικό άρωμα, αφού διαδραματίζεται στην Κρήτη -κυρίως σε Ρέθυμνο, Χανιά και «όρη».

Μένει να δούμε εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα καταφέρει να κάνει… σασμό με τους κάποτε ψηφοφόρους του πάλαι ποτέ ισχυρού Κινήματος.

 

ΟΥΡΣΟΥΛΑ: Οι… περιπέτειες στις οποίες έχει μπει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφενός, με την εισαγγελική έρευνα για τα εμβόλια και αφετέρου, με την παραίτηση του εκλεκτού της για τη θέση του εκπροσώπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν φαίνεται να πτοούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξακολουθεί να τη στηρίζει αταλάντευτα.

Ήταν άλλωστε, μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, οι δύο πρωθυπουργοί-μέλη του ΕΛΚ που είχαν υπογράψει υπέρ της νέας της θητείας, και επιμένει σ' αυτό.

«Δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει μια καταγγελία, αυτή ευσταθεί… Προφανώς ισχύει η στήριξή μας στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κι αυτό, την ώρα που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και πάλι διάφορα ονόματα πιθανών αντικαταστατών της Γερμανίδας πολιτικού, σε περίπτωση που τα πράγματα γι’ αυτήν στραβώσουν ακόμα περισσότερο.

 

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια ακόμη έρευνα, αυτή τη φορά από τον ΣΕΒ και την ΕΥ Ελλάδος, αναδεικνύει την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Η έρευνα σημειώνει ότι η εύρεση κατάλληλου προσωπικού αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση ανέδειξαν ως σημαντικότερη πρόκληση της επόμενης τριετίας, με διαφορά, το ανθρώπινο δυναμικό.

Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, το 85% των εταιρειών που συμμετείχαν, ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να βρουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με συγκεκριμένη εμπειρία και γνώση. Ωστόσο, έξι στις 10 προβληματίζονται ακόμη και για την εύρεση ανειδίκευτου δυναμικού με βασικές δεξιότητες και προσόντα!

 

JUMBO: Τα τελευταία χρόνια η Jumbo έχει καταστεί dividend play, έχοντας επιστρέψει στους μετόχους 850 εκατ. ευρώ -ή το 23% της κεφαλαιοποίησής της- από το 2019. Μόνο το 2023 οι επιστροφές κεφαλαίων στους μετόχους αντιστοιχούσαν στο 11% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης.

Η Eurobank Equities στην έκθεσή της για τη μετοχή τονίζει ότι αναδύεται μια ξεκάθαρη τάση: Η διοίκηση της εισηγμένης να ανοίγει την κάνουλα προς τους μετόχους σε περιόδους κατά τις οποίες οι ευκαιρίες επέκτασης είναι σπάνιες ή δεν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια.

Με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να αναμένεται ότι θα υπερβούν τα 2 ευρώ ανά μετοχή την επόμενη τριετία, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, που βλέπει περιθώριο για μερισματική απόδοση της τάξεως του 8%.

Πιο αναλυτικά, στα μοντέλα της, η Eurobank προβλέπει ότι το συνολικό μέρισμα για τη φετινή χρήση θα ανέλθει στα 2,6 ευρώ, για το 2025 στο 1,51 ευρώ και για το 2026 στο 1,57 ευρώ.

Διόλου άσχημα!

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ δουλεύει με πολύ χαμηλό περιθώριο καθαρού κέρδους, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί του. Yπάρχουν ωστόσο κι άλλοι τρόποι να βγάλει κανείς χρήματα. Και ο πλέον υποσχόμενος στις μέρες μας είναι το real estate.

Το κάνει με επιτυχία η Lidl και αργά αλλά σταθερά σ' αυτό το πεδίο μπαίνουν και οι υπόλοιποι του κλάδου. Όπως, παραδείγματος χάριν, η Σκλαβενίτης, που σχετικά πρόσφατα ίδρυσε εταιρεία ακινήτων, αλλά και η Μασούτης που έχει τη δική της εταιρεία στον κλάδο.

Να σημειώσουμε ότι η «Μασούτης Ανώνυμη Εταιρεία», που μετρά 20 χρόνια ζωής, πρόκειται να απορροφήσει τη NEORIS ΜΑΕ. Αν δεν σας λέει κάτι η τελευταία, που πλέον ανήκει κατά 100% στη «Μασούτης Ανώνυμη Εταιρεία», θα θυμίσουμε ότι ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 με μοναδικό μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς.

Επρόκειτο για ένα από τα SPV που δημιούργησε η τράπεζα, απόρροια της συμφωνίας εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Στη NEORIS ΜΑΕ έχει μεταβιβαστεί ακίνητη περιουσία της ΕΒΖ και συγκεκριμένα δύο διαμερίσματα επί της οδού Μητροπόλεως 34 στη Θεσσαλονίκη, αξίας άνω των 2,84 εκατ. ευρώ.

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΙΙ: Βέβαια οι real estate business της Μασούτης δεν περιορίζονται μόνο σ' αυτά. Διαθέτει ακόμη 14 ακίνητα και γήπεδα με τιμή κτήσης 7,735 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει τις οικιστικές και μη επενδύσεις της. Οπως αυτή στις Τρεις Γέφυρες, όπου κατασκευάζει δύο δίδυμες 9ώροφες πολυκατοικίες και σούπερ μάρκετ.

Οπως έμαθε η στήλη, λίαν προσφάτως η Μασούτης απέκτησε και δύο οικόπεδα στη Λευκάδα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ιδιοκτήτης των οικοπέδων ήταν ένας Σκλαβενίτης.

Και για να σας προλάβουμε. Όχι, τα οικόπεδα δεν ανήκαν στη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια αλλά σε συγγενή.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες «νύφες» στον χώρο για γάμο, ωστόσο αναζωπυρώνονται τα σενάρια που θέλουν την αλυσίδα Bazaar να έχει γίνει μήλο της έριδος μεταξύ των εδραιωμένων παικτών του κλάδου.

Τον πρώτο και τελευταίο λόγο βέβαια τον έχει ο ιδιοκτήτης της Bazaar Γιώργος Βερούκας, που φέρεται, σύμφωνα με κάποιες πηγές, τις μισές μέρες να είναι διατεθειμένος να πουλήσει και τις άλλες μισές όχι. Κάτι σαν το μάδημα της μαργαρίτας δηλαδή…

Για την Bazaar, κατά το παρελθόν, όπως σας έχει ενημερώσει εγκαίρως η στήλη, έχουν ενδιαφερθεί πολλοί.

Μεταξύ αυτών και η αλυσίδα Μασούτης.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΙΙ: Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κάποιοι και για την αλυσίδα convenience «OK Anytime», που ήταν από τις πρώτες που «έπαιξαν» το χαρτί των καταστημάτων γειτονιάς και του franchise.

Η στήλη δεν βάζει το χέρι της στη φωτιά ότι η αλυσίδα προτίθεται να πουληθεί, όμως αυτό που έχει μάθει, είναι ότι έχει ξεμπερδέψει με τις δικαστικές περιπέτειες του παρελθόντος.

Διαθέτει δε ένα καλά στημένο δίκτυο καταστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v