Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2024

Μυτιληναίος: Οι 2.000 ημέρες και το... ανάστημα - Νέους Παπανώτες ψάχνει η ΝΔ - Tips για Jumbo, ΔΕΗ, Lamda, Revoil

Μυτιληναίος: Οι 2.000 ημέρες και το... ανάστημα - Νέους Παπανώτες ψάχνει η ΝΔ - Tips για Jumbo, ΔΕΗ, Lamda, Revoil

MΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο γνωστός επιχειρηματίας μίλησε για τα λάθη της ευρωπαϊκής πολιτικής που δημιουργούν κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Γηραιάς Ηπείρου.

Η χθεσινή και μάλιστα διπλή παρέμβαση, τόσο με άρθρο στο Euractiv όσο και με συνέντευξη στο πλαίσιο εκδήλωσης της Eurometaux στις Βρυξέλλες, ήταν η πιο ξεκάθαρη.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, δεδομένου ότι για να πιάσει η Ευρώπη τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για το 2030, θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να έχουν στηριχθεί για να αρχίσουν τις επενδύσεις… χθες.

«Απομένουν μόλις 2.000 ημέρες για το 2030, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιθώρια για την οριστικοποίηση των επενδύσεων στενεύουν επικίνδυνα», εξηγεί.

Ο ίδιος πάντως έχει ήδη κινητοποιηθεί. Αποκάλυψε ότι σχεδιάζει μεγάλη επένδυση για την παραγωγή γαλλίου, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ε.Ε. Εχει μάλιστα ήδη υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για 350 εκατ. ευρώ για τρία κρίσιμα υλικά (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο).

 

MΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΙΙ: Η ουσία της τοποθέτησης του επιχειρηματία είναι ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να καταλάβουν πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν την Ευρώπη και ότι απαιτείται κοινή δράση που θα εξασφαλίσει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. «Πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξή του έδωσε ένα παράδειγμα για τον βωξίτη: «Επενδύουμε στην Ευρώπη γιατί αυτό είναι το σπίτι μας και αγαπάμε την Ευρώπη. Γιατί εμείς στη Mytilineos βάλαμε περισσότερα χρήματα για να αγοράσουμε τα εναπομείναντα ορυχεία βωξίτη; Γιατί πραγματοποιήσαμε νέες επενδύσεις στις εκροές αλουμίνας και στο γάλλιο; Το κάναμε επειδή προσπαθούμε να είμαστε αυτάρκεις. Έτσι, δεν βασιζόμαστε στην Κίνα για το 95% των αναγκών μας».

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή: «Οι Κινέζοι αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος του βωξίτη τους από τη Γουινέα. Τι θα συμβεί εάν υπάρξει διακοπή εκεί;».

Η ουσία είναι πως ο Ευάγγελος Mυτιληναίος επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο αυτόνομη και γι’ αυτό η Euometaux προτείνει λύσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως το Green Pool.

Το ζήτημα είναι αν κάποιος ακούει…

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σε «ξεσκόνισμα» των ψηφοδελτίων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ (επισήμως θα ανακοινωθεί σήμερα) και του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται στην Πειραιώς.

Στόχος ο εντοπισμός τυχόν παλαιότερων… περίεργων δηλώσεων ή συμπεριφορών των αντίπαλων υποψήφιων ευρωβουλευτών, προκειμένου να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά από τη ΝΔ και να χρησιμοποιηθούν στην προεκλογική μάχη.

«Δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλοι… Παπανώτες, τους οποίους πρέπει να αναδείξουμε», σημειώνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο και έχουν ριχτεί παθιασμένα στο «σκανάρισμα» των δυνάμει εκπροσώπων μας στις Βρυξέλλες, που προτείνουν τα κόμματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας.

 

ΜΠΕΛΕΡΗΣ: Πάντως, μ' ένα τέτοιο «σκανάρισμα» από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση ανιχνεύθηκε το ιστορικό του Φρέντι Μπελέρη, του ισχυρού χαρτιού της κυβερνώσας παράταξης ενόψει της 9ης Ιουνίου.

Για τη σχετική κριτική που ασκούν κόμματα της Αριστεράς (ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας «είναι ακροδεξιός και συνωμότης σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων») ερωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Είναι συκοφαντίες. Έχουμε απαντήσει αναλυτικά. Έχει απαντήσει και ο ίδιος και μέσω της οικογένειάς του, διά των εκπροσώπων του, και πολλοί απ' αυτούς που τα λένε έχουν συγκυβερνήσει με ακροδεξιούς. Η ιστορία, ευτυχώς, έχει γράψει, έχει αποτυπωθεί και δεν αλλάζει», σημείωσε.

Από την άλλη, βεβαίως, η ιστορία έχει γράψει και την καταδίκη του Μπελέρη από την ελληνική Δικαιοσύνη για οπλοκατοχή μαζί με άλλους 6 Βορειοηπειρώτες το 1995 στο Δελβινάκι Ιωαννίνων. Γεγονός που η αντιπολίτευση επιμένει να υπενθυμίζει και φανταζόμαστε θα συνεχίσει να το κάνει.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τις επόμενες ώρες, εκτός απροόπτου, θα μάθουμε αν υπήρξε ενδιαφέρον και σε τι βαθμό για την υπογραφή συμβάσεων PPA των ενεργοβόρων βιομηχανιών με παραγωγούς ΑΠΕ, με ενδιάμεσο έναν προμηθευτή ενέργειας.

Πρόκειται για τη ρύθμιση του υπουργείου Ενέργειας μέσω της οποίας άλλαζαν οι προτεραιότητες ένταξης στο δίκτυο για τα έργα ΑΠΕ που θα υπογράφουν PPAs. Και, όπως έχει επισημάνει η στήλη, προκάλεσε την αντίδραση αρκετών κλάδων της αγοράς.

Ερώτημα βέβαια είναι και το ποιες θα είναι οι τιμές πώλησης της «πράσινης» ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, πάντως, μπορεί να διαμορφωθούν κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

LAMDA: Βαθιά ανάσα για τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αποτίμησαν θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 και το πέρασμα σε λειτουργική κερδοφορία.

Ο τίτλος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 6,61 ευρώ ή 3,61% υψηλότερα, με την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μελών του FTSE 25.

Θα χρειαστεί, βέβαια, συνέχεια της ανοδικής κίνησης, καθώς η μετοχή εξακολουθεί να γράφει απώλειες 2,21% από την αρχή της χρονιάς. Σε βάθος εξαμήνου, τα κέρδη είναι μόλις 7,5%.

 

LAMDA MALLS: Ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα η αναχρηματοδότηση δανείων της εταιρείας που είναι βραχίονας των εμπορικών κέντρων της Lamda. Ειδικότερα, Eurobank, Πειραιώς και Alpha κάλυψαν τέσσερα ομολογιακά, αθροιστικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία λήγουν όλα στις 30 Ιουνίου 2030.

Το ομολογιακό της The Mall Athens μειώθηκε κατά 87 εκατ. ευρώ, μετά την ισόποση ΑΜΚ στην οποία προχώρησε εντός Μαρτίου. Το νέο ομολογιακό της εταιρείας ανήλθε σε 289 εκατ. ευρώ και αντικατέστησε ομολογιακό ανεξόφλητου υπολοίπου 361 εκατ. ευρώ και ένα μικρότερο αξίας ως 15 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες θυγατρικές (Πυλαία, Lamda Domi, Designer Outlet) προχώρησαν επίσης σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ: Τα 537 εκατ. ευρώ από τα 641 εκατ. ευρώ που έχει εισπράξει ο όμιλος Lamda από την έναρξη του έργου σε Ελληνικό έως την 31η Μαρτίου 2024 αφορούν οικιστικές αναπτύξεις.

Τα 104 εκατ. ευρώ αφορούν πωλήσεις ή μισθώσεις οικοπέδων (χωρίς να περιλαμβάνονται οι ενδοομιλικές συναλλαγές).

 

JUMBO: Θετικός ήταν ο αντίκτυπος και από τις ανακοινώσεις της εισηγμένης για οικονομικά μεγέθη και μέρισμα. Το κλείσιμο βρήκε τη μετοχή 2,79% υψηλότερα, στα 26,5 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε έως τα 26,64 ευρώ.

Ο τίτλος έμεινε ουσιαστικά στάσιμος το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο χθες η Citi σε έκθεσή της έβαλε τον πήχη για τη μετοχή στα 31,5 ευρώ.

 

REVOIL: Βραχύβια αποδεικνύεται η ανοδική κίνηση του τίτλου από το 1,54 ευρώ έως το 1,65 ευρώ, που ολοκληρώθηκε στις 9 Απριλίου. Ακολούθησαν έξι συνεδριάσεις στις οποίες έκλεισε καθοδικά ή αμετάβλητος.

Σ' αυτές, χθες (και παρότι μεσολάβησε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2023) προστέθηκε άλλη μία. Το κλείσιμο βρήκε τη μετοχή στο 1,52 ευρώ (-2,88%), ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση έφτασε έως το 4,79%.

 

ΔΕH: Στο τέλος χτύπησαν οι πωλητές στον τίτλο, που ξεκίνησε με θετικό βηματισμό τη συνεδρίαση, φτάνοντας έως τα 11,14 ευρώ. Δεν απέφυγε έτσι το οριακά πτωτικό κλείσιμο στα 10,91 ευρώ (-0,18%), που συνιστούν και το χαμηλό ημέρας. Μαζί με τη Cenergy ήταν οι μόνες «κόκκινες» στον FTSE 25.

Οι απώλειες στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις υπερβαίνουν το 9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v