Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2024

Ο Ανδρέας (Λοβέρδος) στη χώρα των καρτέλ - Παγκρήτια: Αγωνία για τη μισή... αγορά - Tips για Lamda, Profile, Reds

Ο Ανδρέας (Λοβέρδος) στη χώρα των καρτέλ - Παγκρήτια: Αγωνία για τη μισή... αγορά - Tips για Lamda, Profile, Reds

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εκτενή αναφορά και σε πολύ υψηλούς τόνους έκανε ο επικεφαλής του νέου κόμματος «Δημοκράτες», στην ακρίβεια και τις αιτίες της, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ». Είπε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι… χώρα των καρτέλ κι έφερε ως πρώτο -και εύκολο, όπως τόνισε- παράδειγμα, τις τράπεζες και δευτερευόντως τα σούπερ μάρκετ.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να προσθέσει ότι οι τραπεζικές συναλλαγές είναι πανάκριβες κι ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση των καρτέλ» κι ότι «δεν υπάρχει καρτέλ που να μην το έχει υπηρετήσει», ξαφνιάζοντας μέχρι και τη δημοσιογράφο που έλαβε τη συνέντευξη!

Τύφλα να 'χει ο… Κασσελάκης δηλαδή! Καθότι ευρωεκλογές έρχονται και το άτιμο το όριο εκλογής είναι ψηλά.

Προς επίρρωση των παραπάνω, το σχετικό σχόλιο και το βίντεο που ανέβασε ο ίδιος.

 

 

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευκαιρία να… πάρει το αίμα του πίσω για την κριτική που δέχτηκε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Moody’s να αφήσει «στάσιμη» την οικονομία βρήκε ο υπουργός Οικονομικών, μετά την αναβάθμιση του outlook της Ελλάδας από την S&P.

«Είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «προσπερνάμε τη μικρόψυχη κριτική και προχωρούμε μπροστά με ταχύτητα και αποφασιστικότητα».

Θα έπρεπε, ίσως, να βρει και ένα καλό λόγο για τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Κι αυτό γιατί η έκθεση του αμερικανικού οίκου επισημαίνει τη σημασία του ασφαλιστικού νόμου του 2016 στη δημοσιονομική τροχιά που έχει χαράξει η χώρα.

Διαβάζουμε: «Για να επιτευχθεί η φετινή προσαρμογή, οι αρχές συνέχισαν να επικεντρώνονται στη φορολογική συμμόρφωση και από την 1η Απριλίου έχουν επιβάλει τη χρήση μηχανημάτων POS για όλους τους τομείς της οικονομίας (…) Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της εξυγίανσης είναι αποτέλεσμα παλαιότερων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 (Νόμος Κατρούγκαλου), που σημαίνει ότι ακόμη και σε ένα σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικής, η δημοσιονομική τροχιά της Ελλάδας θα συνεχίσει να βελτιώνεται».

 

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΙΙ: Η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από την S&P ήταν και μια «απάντηση» στα όσα διέρρευσαν από πηγές του ΥΠΕΘΟ, στον απόηχο της απόφασης της Moody’s να μας κρατήσει «στάσιμους».

«Η Moody’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες μόλις πριν από έξι μήνες, στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Δεν αναμενόταν περαιτέρω αναβάθμιση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -η πάγια πρακτική των οίκων αξιολόγησης είναι να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ αναβαθμίσεων, και σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές (outlook)», υποστήριξαν, τότε.

Για την ιστορία, η S&P μάς έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου του 2023. Εξι μήνες μετά, όμως, δεν είχε πρόβλημα να αναβαθμίσει το outlook. Να που γίνεται...

 

ΑΔΜΗΕ: Αυτή την εβδομάδα, μαθαίνει η στήλη πως θα συναντηθεί η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, για τον Saudi Greek Interconnection.

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Σεπτέμβριο συστάθηκε μια εταιρεία ειδικού σκοπού, με στόχο να καταρτιστεί μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το οποίο προβλέπει την κατασκευή καλωδίου, μήκους 2.000 χλμ.

Σκοπός η ηλεκτρική διασύνδεση του Ριάντ με την Αθήνα.

 

ΑΔΜΗΕ ΙΙ: Παράλληλα, πυκνώνουν οι εξελίξεις και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Στόχος να κλείσουν οι εκκρεμότητες, με πιο σημαντική να ολοκληρωθεί η μελέτη κόστους - οφέλους για το τμήμα Κύπρου - Κρήτης.

Όπως μαθαίνει μάλιστα η στήλη, η επικαιροποίηση της μελέτης που έχει ανατεθεί στην Grant Thornton, θέμα στο οποίο εστιάζουν οι Κύπριοι, θα είναι έτοιμη μέχρι τέλος Μαΐου.

Εν μέσω των εξελίξεων, πάντως, πηγές του Διαχειριστή επισημαίνουν πως αν επιχειρηθεί να αλλάξει η απόφαση που προβλέπει τον τρόπο αποπληρωμής του έργου, τότε θα καταρρεύσει η χρηματοδότησή του.

Υπενθυμίζεται πως ανήκει στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε.

 

REDS: Με εντυπωσιακά κέρδη θα ρίξει η εταιρεία την αυλαία της χρηματιστηριακής της παρουσίας. Η οικονομική χρήση 2023 συμπεριλαμβάνει έκτακτα κέρδη 55,7 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις Γυαλού Εμπορική/Smart Park (κεφαλαιακό κέρδος 46,8 εκατ. ευρώ), ακινήτου σε Ρουμανία (5,7 εκατ. ευρώ) και του ποσοστού της στη ΡΟΤΑ Οργάνωση Εκθέσεων (3,2 εκατ. ευρώ).

Τα EBITDA ανήλθαν σε 61,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 54,9 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα (σ.σ. μαζί με τις προθεσμιακές 56,8 εκατ. ευρώ), λόγω των εισπράξεων από τις παραπάνω πωλήσεις, ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

 

REDS II: Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμφώνησε με τη Reggeborgh να αγοράσει το 38,79% που κατέχει η τελευταία (σ.σ. μέσω της RB Ellaktor Holding BV) στη REDS, με τίμημα 2,70 ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ξεκίνησε να αγοράζει, στην ίδια τιμή, μετοχές στο ταμπλό, ώστε να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 95% του μετοχικού κεφαλαίου και να κινήσει τη διαδικασία εξόδου από το Χ.Α.

Η έκθεση αποτίμησης της Euroxx αξιολόγησε ως δίκαιη και εύλογη για την εταιρεία και τους υπόλοιπους μετόχους την αγορά από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ του 38,79% της REDS με τίμημα 2,70 ευρώ ανά μετοχή. Η Euroxx εκτίμησε την αξία της μετοχής της REDS σε εύρος μεταξύ 2,54 με 2,85 ευρώ ανά μετοχή. 

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Τη μισή σχεδόν αγορά ενδιαφέρει το πού θα αποτιμηθεί η τράπεζα και ποια θα είναι η σχέση ανταλλαγής με την Attica Bank.

Μέτοχοι της Παγκρήτιας είναι τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha), η Aegean, o Σπύρος Θεοδωρόπουλος, οι οικογένειες Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ), Λεμπιδάκη (Πλαστικά Κρήτης), Σούρτζη (ΣΧΣ ΑΤΕΕ) καθώς και οι Interamerican, Seajet, Αλντεμάρ, ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ (Χανίων, Attica Group).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Την τιμητική τους είχαν την Παρασκευή στο ταμπλό οι μετοχές του κλάδου, με τρεις εξ αυτών να φιγουράρουν στη λίστα με τις υψηλότερες επιδόσεις, καλύπτοντας μέρος των ισχυρών απωλειών που εμφάνισαν στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η μετοχή της Profile έκλεισε με ισχυρή άνοδο 8,17% στα 4,37 ευρώ. Η Q&R ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άλμα 7,3% στο 1,35 ευρώ, προερχόμενη επίσης από πτώση σχεδόν 20% από το υψηλό του 1,46 ευρώ στις 5 Απριλίου.

Η CPI εμφάνισε άνοδο 5,8% επίσης με υψηλό τζίρο, στο 0,76 ευρώ. Προέρχεται επίσης από μεγάλη πτώση -σχεδόν 25%- από το υψηλό της 28ης Μαρτίου, καθώς «ξεφούσκωσαν» σενάρια που την ενέπλεκαν σε επικείμενα deals…

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη άνω του 7% για την Performance Technologies, που έκλεισε με άνοδο άνω του 4% την Παρασκευή.

 

PROFILE: Η στήλη θα σταθεί λίγο περισσότερο στην περίπτωση της εισηγμένης. Και αυτό γιατί με το κλείσιμο της Παρασκευής κάλυψε στο σύνολό τους τις απώλειες που είχε κατέγραψε έως τότε τον Απρίλιο. Και μάλιστα αυτό έγινε με συναλλαγές (170.000 τεμάχια) που είχαμε να δούμε από τον Φεβρουάριο.

Με βάση το ανεκτέλεστο των 120 εκατ. ευρώ και τις συγκριτικές αποτιμήσεις του τελευταίου διαστήματος, η μετοχή έχει δρόμο ακόμα.

 

LAMDA-ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Δύο επιστροφές κεφαλαίου, αθροιστικού ύψους 5,75 εκατ. ευρώ, αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες η Ελληνικό ΑΕ, «εγγονή» εταιρεία της Lamda Development.

Ειδικότερα, στις 15 Απριλίου αποφασίστηκε μείωση μετοχικού κεφαλαίου, κατά το ποσό των 5,55 εκατ. ευρώ, με ισόποση επιστροφή κεφαλαίου στον μοναδικό μέτοχο και στις 17 Απριλίου αποφασίστηκε επιστροφή κεφαλαίου 200 χιλ. ευρώ.

Είναι πιθανό να πρόκειται για ενδοομιλική ανακατεύθυνση κεφαλαίων. Είχε προηγηθεί η επιστροφή κεφαλαίου-μαμούθ των 230 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Οκτώβριο, κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο λόγο (ανακατευθύνθηκαν εντός ομίλου), ενώ τον Δεκέμβριο η Ελληνικό ΑΕ προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 43 εκατ. ευρώ.

 

LAMDA: Με καύσιμο τα αποτελέσματα 2023 η ανοδική κίνηση για τη μετοχή, που έχει κερδίσει περίπου 10% σε τρεις συνεδριάσεις, από το χαμηλό των 6,28 ευρώ στις 16 Απριλίου, μια ημέρα πριν την ανακοίνωση.

Την Παρασκευή έκλεισε στα 6,9 ευρώ με άνοδο 4,4%, βάζοντας πλώρη πλέον για υπέρβαση των 7 ευρώ.

Ξεχωρίσαμε από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τις ισχυρές εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό αλλά και το ιστορικό υψηλό στα λειτουργικά κέρδη από μαρίνες και malls.

 

ΟΜΙΛΟΣ VIOHALCO: Συντονισμένη ανοδική κίνηση για τα -συνδεδεμένα- «στασινόχαρτα» την Παρασκευή, με τη μητρική Viohalco να ενισχύεται 4,8% στα 5,59 ευρώ και τη Cenergy να καταγράφει άλμα 5,2% στα 7,3 ευρώ.

Από κοντά, με κέρδη 3,8% και κλείσιμο στο 1,9 ευρώ και η ElvalHalcor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v