Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2024

Ο Παπαδήμος και η ηχηρή παραίτηση - Το κάλεσμα της Sunlight και δυο πωλητήρια - Το δια ταύτα του «Αλέξη, έλα πάνω»

Ο Παπαδήμος και η ηχηρή παραίτηση - Το κάλεσμα της Sunlight και δυο πωλητήρια - Το δια ταύτα του «Αλέξη, έλα πάνω»

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Αρκετά… περίεργα συμβαίνουν τελευταία στο Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Καταστάσεις που βάζουν φρένο στην ομαλή λειτουργία του σημαντικού Ιδρύματος, ενώ αφήνουν σκιές για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται από τον πρόεδρό του, πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο (φωτ.) και το Δ.Σ.

Αυτό αποτυπώθηκε έμπρακτα σε πρόσφατο έλεγχο-αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική επιτροπή ορισμένη από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, η οποία βαθμολόγησε το Ίδρυμα πολύ χαμηλά.

Προηγουμένως, όπως μαθαίνουμε, διαχειριστικός έλεγχος που διεξήχθη από ελεγκτές τους οποίους όρισε το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από καταγγελίες για υπέρογκους μισθούς ερευνητών, διαπίστωσε παραβάσεις και αποφάσισε τελεσίδικα την αναδρομική επιστροφή μεγάλου χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως καταβεβληθέντος.

Τελευταίο κρούσμα της προβληματικής λειτουργίας του Ιδρύματος είναι η προ ολίγων ημερών παραίτηση του επιστημονικού διευθυντή Νίκου Κυρπίδη, κορυφαίου βιολόγου και ερευνητή, διευθυντή στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley των ΗΠΑ, ο οποίος βίωσε από «πρώτο χέρι» τις παθογένειες του ελληνικού κράτους.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την προκήρυξη της εν λόγω θέσης, αποφάσισε να επαναπατριστεί και να συμβάλει στην προσπάθεια ενίσχυσης του brain gain στις βιοεπιστήμες. Υπερτέρησε των δύο άλλων συνυποψηφίων του και τελικά ανέλαβε επισήμως τη θέση τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο έκρινε αναγκαίο να διεκδικήσει αρμοδιότητες ανάλογες με αυτές ενός διευθύνοντος συμβούλου. Έτσι, θα είχε την ευελιξία γρήγορων αποφάσεων και θα ελεγχόταν από το Δ.Σ. στο επίπεδο της συνολικής στρατηγικής του Ιδρύματος και του προϋπολογισμού.

Ενώ όμως είχε κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να αναδιοργανώσει το Ίδρυμα, οι προσπάθειες να πείσει για την ορθότητα της παραπάνω πρότασής του τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Ιδρύματος απέβησαν άκαρπες.

«Οι συνομιλητές μου παρέμειναν άκαμπτοι», δήλωσε (στην Καθημερινή) και αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του, διαβλέποντας αδυναμία υλοποίησης του στόχου του. Σε μία ακόμα περίπτωση, η πατρίδα «κλώτσησε» μία ακόμα ευκαιρία.

Υ.Γ. Στους ισχυρισμούς του κ. Παπαδήμου ότι τα αιτήματα του κ. Κυρπίδη δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά «για λόγους ουσιαστικούς, νομικούς και πρακτικούς», ο κορυφαίος ερευνητής πληροφορούμαστε ότι ετοιμάζεται να επανέλθει.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η ρήση «μία εικόνα ίσον χίλες λέξεις» επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή με μία προσθήκη τριών λέξεων: «Αλέξη, έλα πάνω». Ήταν το κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα να ανέβει στη σκηνή της αίθουσας όπου έγινε η παρουσίαση των 42 ευρω-υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπήρξατε επιλογή της κοινωνίας», είπε στους υποψήφιους ο κ. Κασσελάκης, επειδή η πλειοψηφία (οι 35) αναδείχθηκε στις προκριματικές εκλογές στις οποίες ψήφισαν μέλη και φίλοι του κόμματος.
Για να προσθέσει αμέσως, «κι εγώ επιλογή της κοινωνίας ήμουν αλλά πριν από αυτό κάποιος με έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αλέξη, έλα πάνω». Και εγένετο… πανζουρλισμός από τα χειροκροτήματα.

Όσοι παρακολούθησαν την τρίωρη εκδήλωση κατάλαβαν ότι ο κ. Τσίπρας κάθε άλλο παρά επέλεξε μία τυπική παρουσία ως πρώην πρόεδρος του κόμματος. Το αντίθετο: άκουγε με προσοχή τους υποψήφιους (ο καθένας έκανε μία δίλεπτη αυτοπαρουσίαση), χειροκροτούσε με πάθος κάποιους, μιλούσε συνεχώς με τον κ. Κασσελάκη, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην πρώτη σειρά και, στο τέλος, ανέβηκε στη σκηνή για την «οικογενειακή φωτογραφία».

Η αποτίμηση αυτής της παρουσίας; Αφενός, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε εικόνα ενότητας και συστράτευσης. Αφετέρου, ο κ. Τσίπρας «θεράπευσε» τις γρατζουνιές που υπέστη το δικό του ηγετικό προφίλ τον Φεβρουάριο, όταν, δύο ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος, έκανε τη γνωστή παρέμβαση ζητώντας νέες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο αυτή η παρέμβαση όσο και η επιλογή του να μην παραστεί στο συνέδριο προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις και (ειλικρινή) στενοχώρια σε μέλη του κόμματος, με συνέδρους να του λένε από το βήμα του συνεδρίου: «Αλέξη, γιατί δεν είσαι εδώ να μας ακούσεις και να σε ακούσουμε, γιατί επέλεξες τα social media για να μας απευθυνθείς;»…

Οι γρατζουνιές λειάνθηκαν λοιπόν και είναι ενδεικτική η ανάρτηση μέλους του κόμματος (σ.σ. παλαιού, όχι… kasselistas) λίγο μετά την εκδήλωση της Παρασκευής: «Σύντροφε Αλέξη, καλώς όρισες και πάλι μαζί μας»…

Το συμπέρασμα της στήλης: Αυτό ήταν το δια ταύτα της εν λόγω παρουσίας. Ώστε, συν τοις άλλοις, εάν προκύψει ανάγκη μετά τις ευρωεκλογές και αναλόγως του ποσοστού, «ο Αλέξης να πάρει το όπλο του».

Όχι για… επιστροφή στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάτι ευρύτερο, που θα αφορά συνολικά τον προοδευτικό χώρο και την κοινή του πορεία.

 

ΕΡΤ: Έχει δικαίωμα η δημόσια τηλεόραση να επιλέγει ευρω-υποψηφίους; Κάποιοι στο Ραδιομέγαρο μάλλον πιστεύουν πως το έχουν και ιδού γιατί: οι υπεύθυνοι τηλεοπτικής εκπομπής στην ΕΡΤ ζήτησαν από την Κουμουνδούρου να «στείλει» έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή σε τηλεοπτικό πάνελ (είχε ακυρώσει ο ήδη καλεσμένος), αλλά όταν έμαθαν ότι θα πήγαινε ο Ευάγγελος Αντώναρος… ακύρωσαν την εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι που το πάνε, θα στείλουν στα κόμματα (σ.σ. όχι στο κυβερνών…) και λίστα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που είναι αρεστοί σ’ αυτούς τους «κάποιους» της ΕΡΤ.

Κι έχουμε ακόμα δυο μήνες για την ευρωμάχη

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η αύξηση του ποσοστού της Χρυσούλας-Λεμονιάς Κούτλα στην εισηγμένη στο 26,3% είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος της διαθήκης του εκλιπόντος αδελφού της, Κωνσταντίνου.

Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια για την εισηγμένη εταιρεία αποτελεί το αν και πότε θα επανακτήσει αντικείμενο δραστηριότητας, καθώς η μέχρι τώρα επένδυση σε ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο δεν φτάνει ούτε… για ζήτω.

 

SUNLIGHT: Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η ξενάγηση στη μονάδα της Sunlight στην Ξάνθη όλων των μεγάλων εγχώριων «παικτών» που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως ακούγεται, εκτός όλων των άλλων, θα γίνει και η παρουσίαση του πρώτου ελληνικού προϊόντος στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας. Ακούμε πως πρόκειται για ένα ήδη δοκιμασμένο προϊόν, η διάθεση του οποίου στην αγορά είναι αποφασισμένη.

 

SHELMAN: «Ζεστοί» είναι πλέον οι πιστωτές της εταιρείας και ιδιαίτερα οι πρώην εργαζόμενοί της σε Εύβοια και Ροδόπη -στους οποίους οφείλονται σχεδόν οκτώ εκατ. ευρώ- καθώς μετά από δεκαετή αναμονή, όλα δείχνουν πως δεν θα αργήσει πολύ η ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η διανομή χρημάτων από τον σύνδικο.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα και τυπικά η πώληση του ακινήτου της Shelman στο Βασιλικό Χαλκίδας σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 23,5 εκατ. ευρώ.

Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμη ένα εκατ. ευρώ από εκποιήσεις κάποιων άλλων περιουσιακών στοιχείων στην Αθήνα και άλλα 5,7 εκατ. ευρώ από την πώληση του εργοστασίου στη Ροδόπη, στην πολύ πιθανή περίπτωση που τελικά απορριφθεί η προσφυγή πρώην εργαζόμενων από την Εύβοια.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη μονάδα της Ροδόπης, ο νέος ιδιοκτήτης (Elpan, συμφερόντων μελών της οικογενείας του Αντώνη Αδαμόπουλου) έχει ξεκινήσει τη μερική επαναλειτουργία της, έχοντας προσλάβει -όπως λέγεται- γύρω στους πενήντα εργαζόμενους.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Την απόφαση να πωλήσει τη ρωσική θυγατρική της (ΑlumilYug) έλαβε τον περασμένο Ιανουάριο η εισηγμένη. Ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιο αγοραστή, «αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας», όπως αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις. Και αυτό επειδή απαιτείται η λήψη διάφορων εγκρίσεων και η οριστικοποίηση της αποτίμησης για τον προσδιορισμό του οριστικού τιμήματος.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας των εκτεταμένων εμπορικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος της Ρωσίας, είχαν σταματήσει οι εξαγωγές από τη μητρική ΑΛΟΥΜΥΛ στη ρωσική θυγατρική.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Garanta Asigurari, ρουμανικής θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η απόφαση πώλησής της λήφθηκε πέρυσι και βάσει των μη δεσμευτικών προσφορών, η Εθνική πήρε πρόβλεψη απομείωσης της επένδυσης.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΙ: Η εταιρεία έκλεισε το 2023, με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 734,3 εκατ. ευρώ, αλλά το ασφαλιστικό αποτέλεσμα περιορίστηκε σε κέρδος 700 χιλ. ευρώ από τα συμβόλαια Ζωής και Υγείας και 33,3 εκατ. ευρώ από τις Γενικές Ασφαλίσεις, χωρίς την επιβάρυνση από την αναθεώρηση παραδοχών σε χαρτοφυλάκια υγείας και τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel.

To 2022 τα κέρδη ανέρχονταν σε 12,5 εκατ. ευρώ και 42,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, για κλάδους Ζωής και Ζημιών. Το Δ.Σ. της εταιρείας δεν εισηγήθηκε διανομή μερίσματος χρήσης 2023. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε σε 775,5 εκατ. ευρώ από 830,5 εκατ. ευρώ το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v