Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2024

Ράμα: Βούτυρο στο ψωμί του Βελόπουλου - Ο Κούγιας, το «σίχαμα» και η ΕΣΗΕΑ - Tips για Titan, ΔΕΗ, Unibios, MOTO

Ράμα: Βούτυρο στο ψωμί του Βελόπουλου - Ο Κούγιας, το «σίχαμα» και η ΕΣΗΕΑ - Tips για Titan, ΔΕΗ, Unibios, MOTO

ΡΑΜΑ: Κι αφού παίχτηκε για πολλές μέρες η… κολοκυθιά, μάθαμε χθες ότι ο Αλβανός ηγέτης Έντι Ράμα θα μιλήσει στο Γαλάτσι, δηλαδή εκεί που ήθελε από την αρχή να μιλήσει! Τσάμπα τα παρασκήνια που γράφτηκαν για τις υπόγειες «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης μπας και αναβληθεί η επίσκεψη, ή μήπως κάνει τη συγκέντρωση σε κανένα κουτούκι στο Περιστέρι.

Λίγες ώρες πριν, ο Ράμα δήλωσε όσο πιο ανοιχτά μπορούσε τη στήριξή του στον… Κυριάκο, κάνοντας μάλιστα και επίθεση στην αντιπολίτευση!

Όλα αυτά βεβαίως δεν είναι άσχετα με την υποψηφιότητα Μπελέρη με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, που θεωρητικά τουλάχιστον στέλνει τον Φρέντι την Ευρωβουλή, βγάζοντάς τον από τα πόδια του Ράμα στη Χειμάρρα, όπου είχε εκλεγεί δήμαρχος.

Κι αποτελούν, εντέλει, βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου Βελόπουλου, τον οποίο υποτίθεται ότι θα καταπολεμούσε στο πατριωτικό κοινό η υποψηφιότητα Μπελέρη!

 

ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Πέρα από την προεκλογική πλάκα όμως, η επικράτηση των υπερεθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία (με πιθανές επιπτώσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών) έρχεται να προστεθεί σ' ένα ήδη ανησυχητικό σκηνικό στα Βαλκάνια. Μεγάλη ένταση στο Κόσοβο με τη Σερβία, αποσχιστικές τάσεις των Σέρβων στη Βοσνία, τα γνωστά δικά μας με την Αλβανία του Ράμα, ένταση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία.

Γενικώς δεν τη λες και πολύ ωραία την ατμόσφαιρα. Αρκετοί ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή (και) της ελληνικής διπλωματίας, καθώς το «σήμερα» διεθνώς έχει αρχίσει να μοιάζει επικίνδυνα με ταραγμένες περιόδους του παρελθόντος…

 

ΠΡΕΣΠΕΣ: Να θυμίσουμε επίσης ότι κάποτε η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, στεκόταν σκληρά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, μολονότι -είναι αλήθεια- τα γαλάζια στελέχη προειδοποιούσαν ότι τυχόν ψήφισή της από τη Βουλή θα οδηγούσε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Τώρα, μετά τη συντριπτική νίκη του εθνικιστικού κόμματος VMRO στις εκλογές στη γειτονική χώρα, η ΝΔ ως κυβέρνηση πια εύχεται και παρακινεί για την τήρησή της.

«Δεν μπορεί ένας εσωτερικός νόμος να έρθει και να αναθεωρήσει ή να καταργήσει τη Συμφωνία. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τηρούμε τα συμφωνημένα», δήλωσε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θέλησε να στείλει κι ένα σαφές μήνυμα προς την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, μεγάλη νικήτρια των εκλογών: «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα τυπικό προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε, προσδοκώντας σε αλλαγή στάσης των γειτόνων.

Κι αυτά ενώ τα πολυσυζητημένα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ακόμα, εδώ και πέντε χρόνια, περιμένουν να κυρωθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο…

 

ΣΥΡΙΖΑ: Εναν ιδιαίτερο συμβολισμό, πέραν του προφανούς, δίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στα μειονοτικά χωριά της Β. Ηπείρου: ότι σχεδιάστηκε και ευοδώθηκε στον αντίποδα του «εύσχημου απαγορευτικού» που είχε εκδώσει ο Έντι Ράμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν εξέφρασε την επιθυμία να κάνει το ίδιο.

Όπως υπενθυμίζουν, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ράμα στα Τίρανα τον Οκτώβριο, εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα. Το «όχι» του Αλβανού πρωθυπουργού ήταν κάτι σε «άσε, θα πάμε μαζί άλλη στιγμή», και φυσικά δεν πήγαν μαζί ποτέ.

Το υπενθυμίζουν και το καταγράφουν, δηλαδή, έτσι όπως εξελίσσεται η επικείμενη έλευση του «ακάλεστου» (κατά την κυβέρνηση) Ράμα στην Αθήνα…

 

ΚΟΥΓΙΑΣ: Στο πλευρό του Γιώργου Λιάγκα τάχθηκε η ΕΣΗΕΑ, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Αλέξης Κούγιας.

Ο γνωστός ποινικολόγος, σε ανακοίνωσή του, χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «σίχαμα» και «επικίνδυνο άτομο για την ελληνική οικογένεια και για την ελληνική κοινωνία».

«Αυτό το τηλεοπτικό υποκείμενο, που κατά τη γνώμη μου έχει πάρει πολύ "χοντρό πακέτο" για να λέει αυτά που λέει και για να κάνει αυτά που κάνει σχετικά με αυτό το πολιτικό υποκείμενο που λέγεται Κασσελάκης, και το οποίο μέσα σε λίγους μήνες μαζί με τηλεοπτικά υποκείμενα, αρσενικά και θηλυκά τύπου Λιάγκα, προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή μας και τη ζωή της ελληνικής οικογένειας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο», δήλωσε ο κ. Κούγιας. Και έκανε έκκληση στον Θεόδωρο Κυριακού να τον απολύσει.

Μετά απ' αυτά, «το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι συμπαρίσταται στον συνάδελφο στην οποιαδήποτε νομική ενέργεια επιλέξει για την προάσπιση των δικαιωμάτων του, κατά του κ. Κούγια».

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ-BUYBACK: Πρόγραμμα αγοράς έως 1.500.000 ιδίων μετοχών (σ.σ. ως 4,98% του μετοχικού κεφαλαίου) της Μοτοδυναμικής, με κατώτατη τιμή το 0,36 ευρώ και ανώτατη τα 6 ευρώ, προτείνει το Δ.Σ. στους μετόχους κατά την τακτική γενική συνέλευση της 23ης Μαΐου. Προτεινόμενη ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος χρήσης 2023, ύψους 0,12 ευρώ, η 28η Μαΐου και δικαιούχοι θα είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι στο ΣΑΤ κατά την 29η Μαΐου.

 

MOTOΔΥΝΑΜΙΚΗ-BONUS: To Δ.Σ. εισηγείται την εφάπαξ (δωρεάν;) διάθεση μέχρι το τέλος της χρονιάς έως 67.442 ιδίων μετοχών σε συγκεκριμένα διευθυντικά στελέχη του ομίλου.

Η διάθεση αποτελεί bonus επιβράβευσης για την επίτευξη στόχων χρήσης 2023. Δεν θα υπάρξει υποχρέωση διακράτησης, εφόσον εγκριθεί η εισήγηση από τους μετόχους.

Τέλος, το Δ.Σ. ζητά από τους μετόχους να εγκρίνουν την παράταση, έως το τέλος του 2031, του απώτατου χρόνου δωρεάν διάθεσης έως 731.250 ιδίων μετοχών, την οποία αποφάσισε η περσινή τακτική γενική συνέλευση.

Το σώμα των μετόχων καλείται να εκλέξει νέο 13μελές Δ.Σ., με την εισήγηση να αφορά επανεκλογή των υφιστάμενων μελών. Ως προς τις τακτικές -μικτές- απολαβές τους, προτείνεται να προεγκριθεί για τη φετινή χρονιά ποσό έως 450 χιλ. ευρώ έναντι 330 χιλ. ευρώ πέρσι (σ.σ. τελικώς καταβλήθηκαν 288 χιλ. ευρώ).

 

TITAN: Εγκαιρα ενημέρωσε το Euro2day.gr για τα άμεσα αλλά και τα έμμεσα οφέλη στα οποία μπορεί να προσδοκά ο όμιλος, εισάγοντας την αμερικανική θυγατρική σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η αγορά αντέδρασε άμεσα στις ανακοινώσεις και οδήγησε χθες τη μετοχή σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. Κλείσιμο στα 31,2 ευρώ ή 3,65% υψηλότερα.

Απόδοση 45% από τις αρχές του χρόνου!

 

ΔΕH: Επιχείρηση προσέγγισης των 12 ευρώ για τη μετοχή, που έκλεισε χθες στα 11,75 ευρώ ή 3,62% υψηλότερα.

Από τα τέλη Γενάρη και τα 12,52 ευρώ ο τίτλος είχε μια πλαγιοκαθοδική πορεία, που την οδήγησε βραχυπρόθεσμα ακόμα και κάτω από τα 11 ευρώ. Μένει να φανεί αν υπάρχει «ενέργεια» για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

 

UNIBIOS: Πάνω από 27% κερδίζει η μετοχή από τις 16 Απριλίου, έχοντας πίσω της 12 ανοδικές και μόλις μία πτωτική συνεδρίαση. Ετσι, αναρριχήθηκε χθες σε νέο υψηλό, στο 1,435 ευρώ.

Το Euro2day.gr προ ημερών είχε ενημερώσει ότι η εταιρεία είναι σε διαπραγματεύσεις για νέα εξαγορά, κάνοντας λόγο και για τους παράγοντες που οδήγησαν σε εκτίναξη της καθαρής κερδοφορίας το 2023.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, το αξιοσημείωτο στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν οι συναλλαγές. Αλλαξαν χέρια πάνω από 300 χιλιάδες τεμάχια, ο υψηλότερος αριθμός για τη φετινή χρονιά και πολλαπλάσιος αυτού των τελευταίων ημερών.

Μένει να δούμε τι σημαίνει για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v