Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2002

Με γειά τους... market makers

Ο Χαμαιλέων εγκαίρως διέγνωσε οτι η υιοθέτηση διαφορετικών ταχυτήτων στη Σοφοκλέους πρέπει να θεωρείται ”τετελεσμένο”.

Μόλις την Τρίτη εστάλει από το ΣΜΕΧΑ, στα μέλη του, δηλαδή τις χρηματιστηριακές, ένα ακόμη ”κείμενο εργασίας” του ΧΑΑ το οποίο ουσιαστικά διατυπώνει προτάσεις για ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ενεργοποίησης του θεσμού του Ειδικού Διαπραγματευτή στη Κύρια και την Παράλληλη Αγορά.

Ενός θεσμού που είναι ”προαπαιτούμενο” για να εφαρμοστούν οι διαφορετικές ”ταχύτητες” στο ΧΑΑ. Θυμίζω οτι Ειδικός Διαπραγματευτής είναι μία ΑΧΕ που αναλαμβάνει όποτε χρειάζεται να παρέχει προσφορά και ζήτηση σε μία συγκεκριμένη μετόχή. Να κάνει δηλαδή ένα αυστηρά ελεγχόμενο market making.

Το κείμενο αυτό ουδόλως επιχειρεί να αποκρύψει τον τελικό στόχο, την υιοθέτηση τριών ”ταχυτήτων” στο ΧΑΑ, εκ των οποίων η μία θα έχει μετοχές που θα διαπραγματεύονται σε προκαθορισμένο χρόνο, με τη μέθοδο της στιγμιαίας δημοπρασίας, γνωστής ως call auction. (Στη κατηγορία αυτή θα ανήκουν μετοχές χαμηλής εμπορευσιμότητας που δε θα καταφέρουν να έχουν Ειδικό Διαπραγματευτή).Που σημαίνει βέβαια, οτι οι χρηματιστές γνωρίζουν και αποδέχονται εξ αρχής πώς πρόκειται για αναγκαίο, ή τέλος πάντων αναπόφευκτο, μέτρο.

Εν ολίγοις το κείμενο υποστηρίζει οτι οι Ειδικοί Διαπραγματευτές θα πρέπει να αγοράζουν πακέτα μετοχών της εταιρίας που αναλαμβάνουν, με έκπτωση 10%, για ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατομμυρίων, έκπτωση μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά σήμερα όρια για τις συναλλαγές πακέτων αυτού του ύψους.

Επίσης προτείνεται να απαλλαγούν από το φόρο του 0,3% που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αφού θα πρέπει να κάνουν πράξεις στις μετοχές της εταιρίας που ανέλαβαν, σε καθημερινή βάση, για να προσφέρουν την απαιτούμενη εμπορευσιμότητα.

Σημειώστε οτι οι χρηματιστές πρέπει να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους έως τις 8 Μαρτίου και θα καταλάβετε ότι τα πράγματα κινούνται ταχύτατα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v