Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2008

ΤΤ: Τα stock options και το «παν μέτρον άριστον»

ΤΤ: Τα stock options και το «παν μέτρον άριστον»
Και νέο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών στο προσωπικό με την προσφιλή -για πάρα πολλές εισηγμένες- μέθοδο του stock option ακούμε ότι επεξεργάζεται η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Είναι βεβαίως γνωστό ότι με τέτοια μέτρα δύναται να αυξηθεί η παραγωγικότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο παρέχονται κίνητρα στο προσωπικό.

Κι αυτό είναι πολύ καλό, αρκεί να μην ξεχνούμε και το γνωστό ρητό των αρχαίων Ελλήνων, «παν μέτρον άριστον».

Διότι το Τ.Τ. ξεκίνησε ήδη από πέρυσι  (με την τότε διοίκησή του) την εφαρμογή ενός διετούς προγράμματος stock options, η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2007 - αρχές του 2008.

Συγκεκριμένα, δόθηκαν σε 1.135 εργαζομένους συνολικά 1.366.212 μετοχές (κάτι λιγότερο από το... 1% του συνόλου) προς 3,70 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι ήταν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, ή καλύτερα όσοι στις 30 Νοεμβρίου του 2007 είχαν συμπληρώσει μόλις έξι μήνες υπηρεσία…

Κατά μέσο όρο, δηλαδή, κάθε εργαζόμενος έλαβε 1.200 μετοχές και με βάση το χθεσινό κλείσιμο (12,54 ευρώ) πρέπει να έχει κερδίσει γύρω στα 10.500 ευρώ!  Αυτός είναι ο μέσος όρος, τονίζουμε, για να μην αρχίσουν να φωνάζουν ορισμένοι ότι οι περισσότεροι πήραν λιγότερα κ.λπ.

Τον προσεχή Νοέμβριο, επίσης, θα ακολουθήσει η δεύτερη -και ισόποση- δόση του ίδιου προγράμματος, οπότε αν υποθέσουμε ότι η τιμή της μετοχής θα παραμείνει σταθερή στα τρέχοντα επίπεδα, τότε θα προκύψει -κατά μέσο όρο-  επιπλέον όφελος ύψους 10.500 ευρώ ανά αποδέκτη.

Σε δύο χρόνια, δηλαδή, κάποιοι θα έχουν αποκομίσει σεβαστά ποσά κέρδους, όταν οι περισσότεροι από τους μετόχους είτε «γράφουν» ζημίες (-29% πτώση κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο) είτε δεν έχουν κερδίσει ούτε ένα ευρώ (+0,8% κατά την τελευταία διετία).

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα stock options δόθηκαν σε όλους τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν ως κίνητρο απόδοσης και διάκρισης, παρά ως... «λαχείο».

Αναμφίβολα, οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τις απώλειες των επενδύσεων σε δομημένα και λοιπά προϊόντα, που ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το Τ.Τ.

Ωστόσο, καλό θα είναι το κόστος (dilution) των stock options να προέρχεται από τα κέρδη των μετόχων και όχι από τις… ζημίες τους.

Η νέα διοίκηση λοιπόν του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα πρέπει να συνεκτιμήσει την όλη κατάσταση και αν πράγματι προτίθεται να προσχωρήσει σε νέο πρόγραμμα προαίρεσης μετοχών να υιοθετήσει τη «χρυσή τομή»: Ένα τέτοιο πρόγραμμα που να αποτελεί κίνητρο για τους εργαζομένους, αλλά και να προάγει τα συμφέροντα των μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v