Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2008

Επενδύσεις στην Τέχνη από ελληνικά "χέρια"

Επενδύσεις στην Τέχνη από ελληνικά χέρια
Όχι ένα αλλά... τρία διαφορετικά closed end funds (για τους μη γνωρίζοντες πρόκειται για κεφάλαια στα οποία δεν γίνεται ρευστοποίηση ενεργητικού για να πληρωθούν μερίδια, ανά πάσα στιγμή, όπως γίνεται με τα αμοιβαία, αλλά σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα) πρόκειται να αποκτήσει η ελληνική αγορά τέχνης. 

Τα funds θα έχουν χαρακτήρα private equity, θα απευθύνονται δηλαδή σε ευκατάστατους ιδιώτες επενδυτές.

Δημιουργός τους θα είναι η χρηματιστηριακή εταιρία MERIT ΑΧΕΠΕΥ, καθώς οι δύο κουμανταδόροι και μέτοχοί της, ο κ. Μανώλης Βάρσος και ο κ. Διονύσης Λευτάκης, έχουν από μακρού χρόνου σημαντικότατο ενδιαφέρον για τον χώρο των εικαστικών.

Το οποίο έχουν αποδείξει και εμπράκτως, με αντίστοιχες... τοποθετήσεις.

Υπό μία έννοια, ειδικά στην περίπτωση του κ. Βάρσου, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας συγκροτημένης επενδυτικής ιδέας είχε ήδη... καθυστερήσει.

Για να περάσουμε όμως στο... ψαχνό της υπόθεσης, όλα τα funds (με αρχικά κεφάλαια που υπολογίζεται ότι θα είναι μεταξύ 3 - 5 εκατ. ευρώ το καθένα) θα έχουν ως επενδυτικό αντικείμενο -αποκλειστικά- τα έργα ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών.

Το πιο μεγάλο από τα funds θα τοποθετείται σε έργα του 19ου και του 20ού αιώνα, καλύπτοντας όλα τα τμήματα της αγοράς, το δεύτερο θα αφορά σε έργα σύγχρονων ζώντων καλλιτεχνών, ενώ το τρίτο θα είναι επικεντρωμένο σε έργα μεγάλων -και ιδιαίτερα ακριβών- καλλιτεχνών.

Οι αγορές προγραμματίζεται να γίνονται καταρχήν μόνο από τη δευτερογενή αγορά τέχνης (οργανωμένες δημοπρασίες) προκειμένου να διασφαλίζεται η απαραίτητη διαφάνεια και αξιοπιστία, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποια φάση να γίνονται και απευθείας αγορές από ζώντες καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας.
 
Μια και μιλάμε όμως για επενδύσεις, το θέμα είναι (πάντα) οι αποδόσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη που έγινε από την πλευρά του κ. Βάρσου, από το 1993 έως σήμερα οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά τέχνης φαίνεται να αποδίδουν κατά μέσο όρο 14% (γεωμετρικός μέσος) σε ετήσια βάση, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% εάν ληφθεί υπ' όψιν ο αριθμητικός μέσος όρος.

Not bad at all...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v