Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2008

Αττικής-ΤΤ, ΤΕΓΟ & η... μπανανόφλουδα της ΕΥΑΘ

Αττικής-ΤΤ, ΤΕΓΟ & η... μπανανόφλουδα της ΕΥΑΘ
ΑΤΤΙΚΗΣ - Τ.Τ.: Ποιος «καίγεται» πιο πολύ να γίνει η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής; Ο (εικονιζόμενος στο σκίτσο μας) ισχυρός ανήρ του… Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Άγγελος Φιλιππίδης!

Διότι ο κ. Φιλιππίδης θέλει βέβαια να τιμήσει την εμπιστοσύνη που, όπως είπε κι ο ίδιος, δείχνουν τώρα τελευταία οι επενδυτές στη μετοχή του Τ.Τ. Και για να το κάνει αυτό, μέσω της λειτουργικής ανάπτυξης του μαγαζιού, χρειάζεται κεφάλαια «Tier 1». 

Ο πιο απλός τρόπος για να τα βρει είναι να πουλήσει το ποσοστό (σχεδόν 20%) που κατέχει το Τ.Τ. στην Τράπεζα Αττικής.

Μόνο που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα. Με τον σχηματισμό του νέου Ταμείου των Επιστημόνων, το μερίδιο του ΤΣΜΕΔΕ στην Αττικής περνά στο νέο αυτό ταμείο.

Και η κυβέρνηση (ως κουμανταδόρος της υπόθεσης), μας λένε παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα είναι σύντομα σε θέση να πουλήσει όχι μόνο ένα 38% της Αττικής, αλλά πολύ υψηλότερο ποσοστό, πιθανώς έως και το 80% (μαζί με το ποσοστό του νέου ταμείου).

Το νέο ταμείο, όμως, δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί πλήρως, ούτε έχει διοίκηση. Οπότε θα περάσουν κάμποσοι μήνες και ίσως να βγει ο χρόνος πριν γίνει κάποια κίνηση. 

Πράγμα που ουδόλως ευχαριστεί βέβαια τον κ. Φιλιππίδη, που εύκολα θα μπορούσε να πάρει μια «εκατοστάρα» ζεστά εκατομμύρια για τη συμμετοχή του Τ.Τ.!

---------------------------------------------------

ΤΕΓΟ: Γράφαμε στις αρχές Μαΐου: «Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του euro2day.gr ως προς τις νεότερες εξελίξεις, απλουστεύονται τα πράγματα και η διοίκηση της εισηγμένης (Χ.Κ. Τεγόπουλος) σ’ αυτή τη φάση έχει επιλέξει την απευθείας πώληση της «Χρυσής Ευκαιρίας» σε τιμή που φέρεται να είναι άνω των 80 εκατ. ευρώ!

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ως συνέχεια την απόδοση του αντιτίμου της πώλησης με την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους και τη διατήρηση του status της εταιρίας ως εισηγμένης».

Ήταν η δεύτερη φορά που γράφαμε για την εταιρία και την πώληση της «Χρυσής Ευκαιρίας».

Και τις δύο φορές η καλή εταιρία έσπευσε (κατόπιν αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς) να απαντήσει. Την τελευταία φορά που γράψαμε μάλιστα (13/5/08) αναφερθήκαμε και στο τίμημα («άνω των 80 εκατ. ευρώ»).

Η τοποθέτηση της εταιρίας ήρθε την επομένη (14/5) ως εξής: «Η εταιρία ή οι βασικοί της μέτοχοι δεν έχουν λάβει καμία απόφαση, ούτε έχουν αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, ούτε έχουν συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία ή έστω προσύμφωνο».

Χθες όμως (26/05) η εταιρία ανακοίνωσε ό,τι είχε να ανακοινώσει σε σχέση με το deal που γράφαμε, επιβεβαιώνοντάς μας πλήρως, μέχρι και στο... τίμημα (85 εκατ. ανακοίνωσε η εταιρία, «πάνω από 80 εκατ.» είχαμε γράψει εμείς.

Είναι αναμφίβολα... εντυπωσιακό ότι μέσα στις 7 εργάσιμες ημέρες που μεσολάβησαν (από τις 14 έως τις 26 Μαΐου) πρόλαβαν οι άτιμοι τα... πάντα. ΚΑΙ αποφάσισαν οι μέτοχοι, ΚΑΙ έκαναν εισήγηση στο Δ.Σ. ΚΑΙ υπέγραψαν το δεσμευτικό προσύμφωνο!

Τι να πούμε. Τέτοια... ταχύτητα, μπράβο τους!

--------------------------------------------------------------------

ΕΥΑΘ: Την (αμφιλεγόμενη) δόξα του κ. Αθανασόπουλου της ΔΕΗ φαίνεται ότι ζήλεψε ο -παλαιός γνώριμος της στήλης για άλλες υποθέσεις- κ. Γιώργος Σκόδρας, που τυγχάνει διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ.

Ο κ. Σκόδρας, λοιπόν, αποφάσισε ότι καταλληλότερος στρατηγικός εταίρος και επενδυτής για την (κρατική) εταιρία της οποίας διορίστηκε επικεφαλής είναι η γαλλική Suez.

Κι έσπευσε να κάνει και σχετική… πρόταση (!) στο αρμόδιο υπουργείο, όπως αποκάλυψε η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής.

Φαίνεται ότι ορισμένοι «μάνατζερ» της κυβέρνησης αρχίζουν να ξεχνούν ακόμη και τα βασικά.
 
Όπως, για παράδειγμα, ότι μια κρατική εταιρία επιβάλλεται να αλλάζει χέρια (όταν το κράτος έχει την απόλυτη πλειοψηφία της) μέσα από διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού κι όχι να καταλήγουν όπου νομίζει -ή για κάποιους λόγους επιθυμεί- η εκάστοτε διοίκησή τους.

Ο αρμόδιος υπουργός πάντως (δηλαδή ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης) έχει ήδη πάρει «γεύση» από τα όσα έγιναν με την περίπτωση της ΔΕΗ (αλλά και από το πάθημα με την απώλεια της καταστατικής μειοψηφίας του ΟΤΕ) και δεν αναμένεται να πατήσει τέτοια… μπανανόφλουδα στην ΕΥΑΘ.

Διεθνής διαγωνισμός, κι όσοι πιστοί… προσέλθουν, αν πρόκειται να δοθεί σε άλλα χέρια η εταιρία, μεταξύ αυτών ασφαλώς καλοδεχούμενη και η Suez.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v