Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2008

Τραπεζικό πακέτο: Οβιδιακές οι… μεταμορφώσεις

Τραπεζικό πακέτο: Οβιδιακές οι… μεταμορφώσεις
Δεν ξέρουμε αν είναι σύμπτωση, αλλά οι «διορθωτικές παρεμβάσεις» του κ. Αλογοσκούφη χθες, μόλις μία μέρα μετά τις κεραυνοβόλες δηλώσεις Βγενόπουλου, τελικά… μεταμορφώνουν τον χαρακτήρα του πολύπαθου σχεδίου.

Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι επισήμως πλέον όλες οι τράπεζες που θα κάνουν χρήση οποιουδήποτε μέτρου θα πρέπει υποχρεωτικά να δώσουν και προνομιούχες μετοχές στο Δημόσιο, άρα να βάλουν επιτροπεία, να αμείβουν τα στελέχη τους με μισθό το πολύ ίδιο με αυτόν του διοικητή της ΤτΕ, να μη δίνουν bonus κ.λπ.

Χμμμμ… δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι υπό αυτές τις συνθήκες όλες οι τράπεζες θα σπεύσουν να κάνουν τελικά χρήση, όπως αρχικώς μας έλεγαν ο κ. Προβόπουλος και ο υπουργός.

«The devil is in the details»… όπως χαρακτηριστικά είπε χθες κορυφαίος τραπεζίτης.

Εμείς, πάντως, επί της ουσίας εμμένουμε στη θέση που εξέφρασε το Euro2day.gr από την αρχή αυτής της υπόθεσης.

Το περίφημο σχέδιο στήριξης έχει εξελιχτεί σε επικίνδυνο τραγέλαφο, λόγω λανθασμένων χειρισμών τόσο της κυβέρνησης (που έχει ως κυβέρνηση το κύριο βάρος της ευθύνης) όσο και μερίδας του τραπεζικού συστήματος που εξακολουθεί να πιστεύει ότι γίνονται ομελέτες χωρίς να σπάσουν αβγά.

Υ.Γ.: Φασαρία πάντως (για να τα λέμε όλα) γίνεται και στη Γερμανία, με το δικό τους «πακέτο» διάσωσης (έτσι το λένε εκεί) των τραπεζών. Λόγω των σφιχτών όρων που έχουν τεθεί, προς το παρόν το πακέτο δεν έχει συγκινήσει τους τραπεζίτες του ιδιωτικού τομέα, παρά μόνον κάποια ιδρύματα δημοσίου συμφέροντος.

Ο εκεί υπουργός Οικονομίας θέλει να πείσει τους τραπεζίτες να κάνουν χρήση «από κοινού», για να μην… «κωλώσουν» όσοι έχουν ανάγκη, ωστόσο ο αντίστοιχος… Αράπογλου της Γερμανίας, ο κ. Άκερμαν της Deutsche Bank, όχι μόνο έχει αποστασιοποιηθεί αλλά δήλωσε ξεκάθαρα: «Θα ένιωθα ντροπή αν αποδεχόμασταν κρατικό χρήμα σε αυτήν την κρίση»!

Για δες ο Ελβετός... Και μετά λέμε ότι κάνει σκληρές δηλώσεις ο Βγενόπουλος!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v