Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 25 2008

Σφηνάκια για EΥΡΩΒ, MIG, Αλογοσκούφη και... Citi

Σφηνάκια για EΥΡΩΒ, MIG, Αλογοσκούφη και... Citi
EUROBANK: Εντονότατες οι πιέσεις την Παρασκευή αλλά και χθες, με τη μετοχή να συνεχίζει την πτωτική της πορεία, σε ανοδικές συνεδριάσεις. Η πίεση, λένε οι πηγές μας, αποδίδεται σε επιθετικές πωλήσεις που… θυμίζουν margin calls σε ξένο επενδυτή (hedge fund;).

Πάντως, οι τζίροι που έγιναν δείχνουν και παρουσία σημαντικών αγοραστών, που όπως λένε οι πληροφορίες μας ΔΕΝ σχετίζονται με αγορές ιδίων.

Μεγάλη συνεπώς η πιθανότητα αντίδρασης, μόλις "ξεφορτώσει" ο επιθετικός πωλητής.

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ: Στη Μεγάλη Βρετανία η κυβέρνηση προωθεί αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 40% σε 45% σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών.

Στην Ελλάδα ο κ. Αλογοσκούφης έκοψε το… αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όσο για τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή, είτε έχεις ετήσια εισοδήματα 60.000 ευρώ είτε 600.000 ευρώ, είναι απόλυτα… ίδιος.

CITIBANK: Οι αγορές πανηγύρισαν τη σωτηρία της. Κανείς δεν τρομάζει που ακόμη ένα ιερό τέρας του καπιταλισμού διασώθηκε από το κράτος. Έξω πάντως κάποιοι ρωτάνε ποιος θα είναι ο επόμενος γίγαντας του τραπεζικού κλάδου που θα σπεύσει στην αγκαλιά της κυβέρνησης.

Η δήλωση του απερχόμενου προέδρου Bush ότι "η κυβέρνηση θα κάνει ξανά ό,τι χρειαστεί για να σώσει το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ" αφήνει άλλωστε περιθώρια... επανάληψης.

Το παράξενο είναι ότι κανείς δεν δείχνει να παραξενεύεται που ΔΕΝ βρέθηκε λύση μέσω της αγοράς, κάτι που συνηθιζόταν έως τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Υ.Γ.: Η εκδίκηση του υπαρκτού σοσιαλισμού: Μετά τις απανωτές… κρατικοποιήσεις, πολλοί Αμερικανοί (οπαδοί του φιλελευθερισμού, προφανέστατα) πλέον αποκαλούν ειρωνικά τη χώρα τους… USSA

MIG: Σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες τράπεζες σπεύδουν στην κρατική αγκαλιά, με 350 εκατ. ευρώ μπορεί πλέον κάποιος να αγοράσει το… 20% της Marfin Popular.

Ίσως ο Βγενόπουλος βλέπει τώρα την… άλλη πλευρά του πακέτου.

Να εξηγήσουμε τι εννοούμε με ένα μάλλον... ρητορικό ερώτημα:

Τι μπορεί να κάνει μια τράπεζα που, α) ΔΕΝ έχει περιορισμούς στην ανάπτυξη του ενεργητικού της-διότι, αν δεν το προσέξατε, όσες μπουν στο κρατικό πακέτο θα έχουν, β) δεν έχει πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών της και γ) έχει μεγάλη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της, χωρίς να πληρώνει "πανωπροίκια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v