Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: "Σανίδα σωτηρίας" άνω των 300 δισ. για Citi

Σε συμφωνία κατέληξαν Citigroup και αμερικανική κυβέρνηση για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού κολοσσού. Προβλέπονται κυβερνητικές εγγυήσεις $306 δισ. για τα προβληματικά προϊόντα της Citi και κεφαλαιακή ενίσχυση $20 δισ.

ΗΠΑ: Σανίδα σωτηρίας άνω των 300 δισ. για Citi
Σε συμφωνία κατέληξαν η Citigroup και η αμερικανική κυβέρνηση για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού κολοσσού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει κυβερνητικές εγγυήσεις 306 δισ. δολαρίων για "προβληματικά" προϊόντα της Citigroup, ενώ παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα με 20 δισ. δολάρια, τα οποία θα προέλθουν από το πακέτο διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων.

Η Citigroup, από την πλευρά της, θα δώσει προνομιούχες μετοχές στο υπουργείο Οικονομίας και στη Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Στην κοινή ανακοίνωση Fed, FDIC, αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και Citigroup αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Κατέληξε, την Κυριακή, σε συμφωνία με τη Citigroup προκειμένου να προσφέρει ένα πακέτο εγγυήσεων, ρευστότητας και κεφαλαίων.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών και η FDIC θα εγγυηθούν πιθανές επισφάλειες αξίας 306 δισ. δολαρίων, από στεγαστικά δάνεια και τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, ενώ ως αντάλλαγμα η Citigroup θα προσφέρει προνομιούχες μετοχές.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρει στον όμιλο, μέσω του Tarp, το ποσό των 20 δισ. δολαρίων, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, οι οποίες προσφέρουν μέρισμα 8%".

Παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει δικαίωμα να απορρίπτει ή να αποδέχεται τις αποζημιώσεις των κορυφαίων στελεχών, συμπεριλαμβανομένων και των bonuses, ενώ η Citi αποδέχθηκε την περικοπή του μερίσματος που παρέχει προς τους μετόχους της στο ένα σεντ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v