Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2008

Πειραιώς: Μπούμερανγκ το growth story…

Πειραιώς: Μπούμερανγκ το growth story…
Κάποτε αποτελούσε ένδειξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και πολύ εύπεπτο μετοχικό story:  όσο περισσότερο νοτιοανατολική Ευρώπη διέθετε στο χαρτοφυλάκιό της μια ελληνική τράπεζα, τόσο πιο εύκολα αγόραζαν οι ξένοι τη μετοχή της.

Σήμερα τα πράγματα γύρισαν "τούμπα" και οι αναλυτές πριμοδοτούν τις τράπεζες που προχώρησαν σε πιο συντηρητική διαχείριση του κινδύνου τους.

Ενδεικτική είναι η σύσταση "sell" της Dresdner Kleinwort  για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς  (στο σκίτσο μας ο πρόεδρός της Μιχάλης Σάλλας), για οποία μάλιστα νέα τιμή-στόχος είναι τα... 6 ευρώ ανα μετοχή, όταν το μέχρι τώρα χαμηλό της είναι 6,96 ευρώ και η τρέχουσα χθεσινή 7,20 ευρώ!

Μεταξύ άλλων, ο γερμανικός οίκος επισημαίνει ότι η έκθεση της ελληνικής τράπεζας στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία -στις δύο θεωρούμενες απο πολλούς πιο "επικίνδυνες"  χώρες της περιοχής μας- αντιστοιχεί στο 14% του συνολικού της δανειακού χαρτοφυλακίου.

Αυτό που επίσης προκύπτει από τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης είναι το ότι στις χώρες αυτές ο δανεισμός της Τράπεζας Πειραιώς χρηματοδοτείται όχι από τοπικές καταθέσεις, αλλά από κεφάλαια προερχόμενα από άλλες χώρες, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις είναι 117% για την Εθνική Τράπεζα, 166% για τη Eurobank, 271% για την Alpha Bank και... 400% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Στη Βουλγαρία, από τις τέσσερις παραπάνω τράπεζες, η Πειραιώς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις, στο 261%. Σημειώστε ότι ο αντίστοιχος δείκτης ανέρχεται στο 408% για την Τράπεζα Πειραιώς στη Σερβία, ενώ στην Κύπρο, αντίθετα περιορίζεται μόλις στο 32%.

Γι' αυτό άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Χαρίλαος Σταυράκης εξέφρασε πρόσφατα τη δυσφορία του -φωτογραφίζοντας τη συγκεκριμένη τράπεζα- με την κατηγορία ότι αντλεί ρευστότητα από την Κύπρο προκειμένου να τη διοχετεύει είτε στην Ελλάδα είτε στα Βαλκάνια.

Υ.Γ.: Το... τσεκούριασμα από τους αναλυτές της Dresdner δεν τελείωνε όμως εδώ. Όπως ανέφεραν, προβλέπουν ότι στην Πειραιώς το return on equity δεν θα καλύπτει το cost of equity το 2009 κι επισημαίνουν ότι... "ζορίζονται" να υποθέσουν πως η μετοχή θα είναι διαπραγματεύσιμη πάνω από το book value τη συγκεκριμένη περίοδο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v