Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Αντιδράσεις για μεταφορά καταθέσεων (upd)

Σκιές για ελληνική τράπεζα για αποστολή στην Ελλάδα καταθέσεων που άντλησε από την Κύπρο και για τις εξαγορές των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό άφησε ο υπουργός Οικονομικών και πρώην τραπεζίτης Χαρίλαος Σταυράκης.

Κύπρος: Αντιδράσεις για μεταφορά καταθέσεων (upd)
Σκιές για ελληνική τράπεζα σχετικά με αποστολή στην Ελλάδα καταθέσεων που άντλησε από την Κύπρο και με τις εξαγορές των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που επικαλούνται προβλήματα ρευστότητας, άφησε το σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και πρώην τραπεζίτης, κ. Χαρίλαος Σταυράκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού site Stockwatch αναφορικά με σχετικό θέμα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σταυράκης κατήγγειλε παράρτημα ελλαδικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο ότι απέστειλε το 75% των καταθέσεών του στη μητρική τράπεζα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό απαράδεκτο.

Αποφεύγοντας να κατονομάσει την τράπεζα, ανέφερε ότι από το ποσό των 800 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ως καταθέσεις στην Κύπρο χορήγησε μόνο 200 εκατ. σε δάνεια και απέστειλε τα υπόλοιπα 600 εκατ. στη μητρική τράπεζα. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαράδεκτο "γιατί μέριμνά μας πρέπει να είναι η βελτίωση της δικής μας οικονομίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να πολεμήσει για το θέμα αυτό", χωρίς άλλες διευκρινίσεις, όπως αναφέρει το Stockwatch.

Ο κ. Σταυράκης προέβη στις δηλώσεις αυτές σχολιάζοντας πληροφορίες ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αναφέροντας ότι το πρόβλημά τους είναι πλασματικό.

Με βάση τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, τράπεζες όπως η Εθνική και η Εμπορική έχουν σαφώς υψηλότερες επιδόσεις από αυτές που αναφέρει ο υπουργός, σχολιάζουν παράγοντες της κυπριακής αγοράς.

Ειδικά δε η Alpha Bank, σε χθεσινή ολοσέλιδη καταχώρισή της στον Τύπο, ανακοίνωσε ότι ο όμιλος μεταφέρει χρήματα στην Κύπρο και δεν παίρνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην Κύπρο, η πιθανότερη τράπεζα την οποία υπονοεί ο Κύπριος υπουργός είναι η Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας μάλιστα οι οικονομικές επιδόσεις κυμαίνονται γύρω στα συγκεκριμένα επίπεδα.

Tι απαντά η Τράπεζα Πειραιώς

Τo Euro2day.gr επικοινώνησε με κύκλους προσκείμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, θέτοντας σχετικό ερώτημα.

Ειδικότερα, κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς διευκρινίζουν προς το euro2day ότι η συνολική διαχείριση ρευστότητας γίνεται από το treasury του ομίλου στην Αθήνα και ειδικότερα για την Κύπρο, όπου η λειτουργία της τράπεζας ξεκίνησε πριν από 6 μήνες, υπογραμμίζουν ότι η χορήγηση των δανείων επεκτείνεται εβδομάδα με τη εβδομάδα, όπως επιβεβαιώνει και το διαφημιστικό πρόγραμμα της τράπεζας στην Κύπρο.

Οι σχέσεις συνεπώς μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο η τράπεζα θα επεκτείνει με το χρόνο την παρουσία της και το δίκτυό της στην Κύπρο, άρα και τον όγκο των δανείων της, επισημαίνουν οι κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται πάντως ότι όσα καυτηριάζει ο υπουργός της Κύπρου δεν συνιστούν παράνομη ή παράτυπη πρακτική, αλλά προκύπτουν απο την πίεση που ασκεί σε όλες τις χώρες ο περιορισμός της διαθέσιμης ρευστότητας. 

Τι είπε ο Χ. Σταυράκης για εξαγορές από κυπριακές τράπεζες

Ο κ. Σταυράκης δεν έμεινε όμως στο θέμα των ελληνικών τραπεζών. Ρώτησε επίσης πώς είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν πρόβλημα ρευστότητας, "όταν προβαίνουν στην εξαγορά ξένων τραπεζών έναντι διακοσίων, τετρακοσίων, ή πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ".

Οι παρατηρήσεις του κ. Σταυράκη ακολούθησαν τη δημόσια έκκληση που έκανε την Τετάρτη στη βουλή προς την Κεντρική Τράπεζα να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, επιτρέποντας στις τράπεζες να δανείζουν περισσότερο από το 30% που διαθέτουν σε καταθέσεις συναλλάγματος.

Σύμφωνα πάντα με το κυπριακό site, οι δηλώσεις του κ. Σταυράκη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.

"Πώς γίνεται πριν από τέσσερις ημέρες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών να δηλώνει (ο υπουργός Οικονομικών) πως 'οι τράπεζες μας έχουν πρόβλημα ρευστότητας και αν δεν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα θα διαλυθεί η οικονομία μας' και κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα, ενώ τώρα να μας λέει πως το πρόβλημα ρευστότητας είναι κόλπο των τραπεζών;", διερωτήθηκε σε γραπτή του δήλωση.

Πρόσθεσε επίσης: "Ττελικά ας μας ξεκαθαρίσει: οι τράπεζές μας έχουν πρόβλημα ρευστότητας ή όχι; Αν όχι, τότε γιατί δεν δανείζουν χρήματα στον κόσμο και στα ΜΜΕ;".

"Αντίθετα", συνέχισε, "αν όντως υπάρχει πρόβλημα, τότε γιατί δεν ανακοινώθηκε κανένα απολύτως μέτρο από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα για την επίλυση αυτού του προβλήματος και την ενθάρρυνση του δανεισμού από τους χρηματοπιστωτικούς μας οργανισμούς, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες;".

Είπε επίσης ότι "πρέπει να καταγραφεί η δυσφορία μας για δηλώσεις που παρουσιάζουν τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες ως επίφοβες επενδύσεις, ιδιαίτερα όταν τέτοιες δηλώσεις προέρχονται από χείλη κυβερνητικών αξιωματούχων". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v