Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2008

Υγεία: Για άλλους φάρμακο, για άλλους φαρμάκι

Υγεία: Για άλλους φάρμακο, για άλλους φαρμάκι
Σημαντικές αλλαγές φέρνει για επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα της υγείας το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες και ορίζει διοικητικά τον τύπο τιμολόγησης για τις πωλήσεις φαρμάκων σε νοσοκομεία και φαρμακεία καθώς και την τιμολόγηση από τα φαρμακεία στους πελάτες τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εισαγωγείς θα πωλούν πλέον απευθείας στα νοσοκομεία (κρατικά και ιδιωτικά) σε τιμή χονδρικής μείον 13%. Οι φαρμακαποθήκες με τη σειρά τους θα πωλούν στα φαρμακεία σε τιμή χονδρικής μείον 8%, ενώ τα φαρμακεία θα πωλούν με περιθώριο έως 35%.

Το νομοσχέδιο θα ισχύσει από 1/7/2009 και αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών για φάρμακα που καταβάλλουν τα ταμεία. Δεν προσφέρει δε κανένα αντισταθμιστικό όφελος στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες είχαν ζητήσει μείωση των υπέρμετρα υψηλών χρόνων πληρωμής του Δημοσίου (ξεπερνούν τα 2 έτη).

Οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εισαγωγείς θα δουν τα περιθώριά τους να μειώνονται και το κεφάλαιο κίνησής τους να επιβαρύνεται. Μικρότερες θα είναι οι συνέπειες για όσους διακινούν κατά κύριο λόγο generics και για όσους διαθέτουν ισχυρό ισολογισμό (χαμηλό καθαρό δανεισμό και δυνατά cash flow, διασπορά χαρτοφυλακίου εργασιών κ.ά.).

Προφανείς είναι οι θετικές συνέπειες για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα μεγαλύτερα εκ των οποίων είναι εισηγμένα (όμιλοι Ιατρικού, Υγεία, Ιασώ, Euromedica) καθώς θα μειωθούν τα κόστη τους και υπό προϋποθέσεις θα βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v