Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2008

Ενέργεια: Για την... καρέκλα, ρε γαμώτο!

Ενέργεια: Για την... καρέκλα, ρε γαμώτο!
Τα σενάρια ανασχηματισμού που πληθαίνουν όλο και περισσότερο φαίνεται ότι διευκολύνουν την υπόγεια διαμάχη μεταξύ ενός πρώην υπουργού με τον νυν. Σιούφας και Φώλιας διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με έπαθλο την επικράτηση των "δικών τους" ανθρώπων σε κρίσιμες θέσεις.

Εδώ και μήνες παραμένει ακέφαλη η ΡΑΕ, μετά την παραίτηση του Πρ. Ευθύμογλου που πήγε στη ΔΕΗ και του προέδρου Μιχ. Καραμανή, ανθρώπου του Σιούφα, που τα "έσπασε" με τον Φώλια, με αφορμή το άνοιγμα της αγοράς φωτοβολταϊκών έργων.

Πριν από ένα μήνα, στις 3/11/2008, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΑΝ για τον διορισμό του Γ. Κρεμλή στη θέση του κ. Ευθύμογλου. Ο κ. Κρεμλής προαλειφόταν και για τη θέση του κ. Καραμανή, ωστόσο, η προοπτική αυτή μπλοκαρίστηκε από την επιτροπή ΔΕΚΟ στην οποία προΐσταται ο Σιούφας. Ο τελευταίος λέγεται ότι θέλει στη θέση αυτή τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΡΑΕ, Θόδωρο Πανάγο.

Αποτέλεσμα: η ΡΑΕ εξακολουθεί και είναι... κουτσή, ενώ εκκρεμούν σοβαρά ζητήματα της ενεργειακής αγοράς προς γνωμοδότηση.

Χθες, Τρίτη, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ συναπόφαση ΥΠΑΝ και ΥΠΟΙΟ για ανάκληση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΣΦΑ Γ. Στεργίου, χωρίς καμία αιτιολόγηση. Ο κ. Στεργίου μπορεί να θεωρείται άνθρωπος του Σιούφα, ωστόσο, η "συγκατοίκηση" με τον Φώλια αποδείχτηκε αγαστή και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο εξοβελισμός του, και μάλιστα με έναν ιδιαίτερα άκομψο τρόπο, φαίνεται να ήταν ίσως η πιο εύκολη λύση για να σταλεί το μήνυμα σχετικά με το ποιος έχει το πάνω χέρι.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά έρχεται και η αμφισβήτηση από κύκλους του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), που αναβάθμισε ο Φώλιας, της σκοπιμότητας της επένδυσης της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, όπου σχεδιάζεται μονάδα φυσικού αερίου, δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά και τους υποψήφιους επενδυτές.

Προφανώς, μοιάζει με το κερασάκι στην τούρτα στις διαφορετικές προσεγγίσεις Αθανασόπουλου και Φώλια - και όχι μόνο για τις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών: το μπάχαλο στην αγορά ενέργειας σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η προσοχή σαφώς θα έπρεπε να στραφεί στην αποσαφήνιση της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας και στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Και το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά είναι έναν αρμόδιο υπουργό υπό προθεσμία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v