Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2003

Σοφοκλέους: ”Αγορά για λίγους”, με…στοιχεία.

Το γράφει και το ξαναγράφει εδώ και πολλούς μήνες το… αδελφό μας έντυπο ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ”.

Η Σοφοκλέους γίνεται μια αγορά για λίγους ”παίκτες”, τόσο από την πλευρά των εισηγμένων μετοχών που δύνανται να ξεχωρίσουν όσο και από την πλευρά των διαμεσολαβητών, αλλά και των τελικών ”επενδυτών”.

Ως προς το πρώτο σκέλος είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ελάχιστες δεκάδες εταιρίες, μεγάλες στο μέγεθος συνεισφέρουν πάνω από το 90% των συνολικών κερδών της αγοράς, λειτουργικών και μη. Χωρίς αυτές τα λειτουργικά κέρδη της αγοράς στο 9μηνο θα παρουσίασαν μείωση και όχι αύξηση.

Ως προς το δεύτερο σκέλος είναι χαρακτηριστικό ότι οι 10 πρώτες (σε τζίρο) ΑΧΕ κάνουν πάνω από το 60% του συνολικού τζίρου της αγοράς. Κι ως προς τον επενδυτή σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο του Σαββατοκύριακου προκύπτει σαφώς ότι ο αριθμός των ενεργών κωδικών, αυτών δηλαδή που πραγματοποίησαν έστω και μία συναλλαγή, μειώθηκε το Νοέμβριο, σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, κατά 33,4% από 133.200 σε 83.400, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος των ενεργών κωδικών μειώθηκε σχεδόν κατά… 50% από 23.280 των Αύγουστο σε 12.700 το Νοέμβριο.

Κι όλα αυτά ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε απόσταση 100-150 μονάδων από τα ”υψηλά” του Αυγούστου.

Είπατε τίποτα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v