Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 30 2008

ENKΛΩ: Ο τετραγωνισμός του κύκλου!

ENKΛΩ: Ο τετραγωνισμός του κύκλου!
Με την προσπάθεια να τετραγωνιστεί ο κύκλος μοιάζουν οι κινήσεις της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί το περιβόητο θέμα της αύξησης κεφαλαίου και της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο, χωρίς να έχει ψηφιστεί, παρά τις τόσο πολλές γενικές συνελεύσεις που έχουν προκηρυχτεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Η επόμενη γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου.

Οι αναβολές αυτές οφείλονται στο ότι η διοίκηση της εισηγμένης περιμένει πρώτα να δει πώς θα εξελιχτεί το θέμα του δανεισμού που αναμένει με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και μετά να πράξει αναλόγως. Κανένας όμως μέχρι σήμερα δεν είναι βέβαιος για το τι πρόκειται να γίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας έχει εξαγγείλει ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2009 αναμένεται η ανακοίνωση ενός ειδικού προγράμματος ενίσχυσης των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης, δέρματος ύψους 50 εκατ. ευρώ. Περίπου "ζήσε Μάη μου...".

Δεύτερον, ας υποθέσουμε ότι το πρόβλημα που προκύπτει από το γεγονός ότι η τρέχουσα τιμή του τίτλου βρίσκεται στα 7 λεπτά και πως οι νέες μετοχές θα πρέπει να διατεθούν τουλάχιστον προς 30 λεπτά (ονομαστική αξία) τελικά θα λυθεί.

Αυτό θα γίνει μέσα από ένα "τσεκουράτο" reverse split, όπου θα περιοριστεί πολύ ο αριθμός των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας στο ταμπλό και με την ελπίδα ότι οι τίτλοι που θα απομείνουν θα είναι διαπραγματεύσιμοι με τιμή ανώτερη των 30 λεπτών. Με την ελπίδα...

Και τρίτον, και κυριότερο. Ποιος θα βάλει τα λεφτά; Η Κλωνατέξ "δεν έχει σάλιο". Η οικογένεια Λαναρά έχει δείξει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- σχετική απροθυμία. Οι τράπεζες δεν φαίνεται ούτε καν να το σκέφτονται και περιορίζονται στη δυνατότητα χορήγησης δανείων εγγυημένων από το Δημόσιο. Και οι μικροεπενδυτές έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να συμμετέχουν μαζικά σε αυξήσεις κεφαλαίου, ακόμη και σε επιχειρήσειεμε πολύ ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη.

Και ένα τελευταίο: η πάροδος του χρόνου μόνο σε βάρος της εταιρίας λειτουργεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v