Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2009

ΜΠΟΚΑ: Από ενημέρωση άσ’ τα να πάνε...

ΜΠΟΚΑ: Από ενημέρωση άσ’ τα να πάνε...
Απευθυνόμενο προς τους μετόχους της στο ετήσιο δελτίο της χρήσης 2007 (μέσα στο 2008, δηλαδή), το Δ.Σ. της Μπουτάρης έλεγε ότι "το 2008 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελέσει χρονιά-σταθμό για τη θετική πορεία της εταιρίας". Παρ’ όλα αυτά, στο εννεάμηνο το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-431.000 ευρώ) συγκρινόμενο με κέρδη 492.000 ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007!

Στο ετήσιο δελτίο, επίσης, αναφέρονταν προθέσεις της διοίκησης για την εξέλιξη των οποίων (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Για παράδειγμα, το θέμα της θυγατρικής της επιχείρησης Νερά Κύμης, για την οποία στο ετήσιο δελτίο γραφόταν για "θέμα συνέχισης ή μη της δραστηριότητας της εταιρίας, ή ριζικής αναδιοργάνωσης της στρατηγικής της". Ουδέν νεότερον από τότε.

Σχεδιαζόταν επίσης πλάνο συγχώνευσης της Μπουτάρης Συμμετοχών με την Μπουτάρης Οινοποιητική, το οποίο σύμφωνα με το περυσινό ετήσιο δελτίο θα παρουσιαζόταν προς έγκριση εντός των επόμενων μηνών. Πέρασαν πάνω από έξι μήνες χωρίς να μάθουμε το παραμικρό.

Υπήρχε βέβαια και δήλωση για πρόθεση ρευστοποίησης μη λειτουργικών ακινήτων και πράγματι μέσα στον Οκτώβριο πληροφορηθήκαμε από επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης ότι ρευστοποιήθηκε ένα εξ αυτών έναντι 2,3 εκατ. ευρώ που κυρίως προοριζόταν για τη μείωση του δανεισμού. Ούτε λέξη στο δελτίο Τύπου για το αν και κατά πόσον η πώληση αυτή οδήγησε σε λογιστικό κέρδος ή σε λογιστική ζημία.

Επιπλέον, η εισηγμένη -σε δυσμενή συγκυρία για τον ευρύτερο κλάδο του real estate- προχώρησε μέσα στο εννεάμηνο του 2008 σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εύλογων αξιών των ακινήτων της κατά 2,7 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της.

Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά: ότι για έναν εισηγμένο όμιλο με ζημιογόνο αποτέλεσμα και κυρίως με μετριότατους δείκτες ρευστότητας (στις 30/9/2008 ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν χαμηλότερος της μονάδας και ο δείκτης EBITDA/χρηματοοικονομικά έξοδα μόλις στο 1,5) σε μια συγκυρία όπως η τρέχουσα, όπου η αγορά φοβάται ακόμη και τον ίσκιο της, πιστεύουμε ότι η ενημέρωση από την πλευρά της εισηγμένης θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v