Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2009

Ψάρια: Δάνεια, οι τράπεζες και κοινή λογική

Ψάρια: Δάνεια, οι τράπεζες και κοινή λογική
Σαφή και ρεαλιστικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο βασικός μέτοχος του Νηρέα κ. Α. Μπελλές, μιλώντας περισσότερο ως πρόεδρος του κλάδου, παρά ως εκπρόσωπος της εταιρίας του (η οποία άλλωστε δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας).

Είπε λοιπόν προς τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον κλάδο κοιτώντας όχι τους τύπους αλλά την ουσία. Τους διεμήνυσε δηλαδή ότι αν δεν τον στηρίξουν στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίσουν δέκα και θα χάσουν χίλια…

Γιατί οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι σαν τους υπόλοιπους κλάδους. Πρώτα απ’ όλα, γιατί δεν κινδυνεύουν από καμία οικονομική κρίση. Και δεύτερον και κυριότερο, γιατί τα όποια σημερινά προβλήματα μπορούν κάλλιστα να διορθωθούν όταν φύγουμε από την καθοδική φάση του κύκλου και η τιμή της τσιπούρας τραβήξει την ανιούσα σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαμηλά τρέχοντα επίπεδα.

Ο κ. Μπελλές, μάλιστα, πρόβλεψε ότι αυτό δεν θα αργήσει να ξεκινήσει, μιλώντας μάλιστα για βελτίωση του κλίματος από τον Ιούνιο και μετά. Και φυσικά ο πρόεδρος του Νηρέα μπορεί να μην είναι μάγος, αλλά χρησιμοποίησε τη γλώσσα της κοινής λογικής.

Πρώτα απ’ όλα είπε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2007 οι εταιρίες άρχισαν να μειώνουν δραστικά τις ποσότητες παραγωγής τσιπούρας, γεγονός που θα αρχίσει να φαίνεται στην αγορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, λόγω της υπερδεκαπεντάμηνης περιόδου εκτροφής τους.

Δεύτερον, επισήμανε ότι πολλές εταιρίες παραγωγής τσιπούρας στην Τουρκία και στην Ισπανία έχουν ήδη βάλει λουκέτο.

Και τρίτον, ανέφερε οι μεγάλοι όμιλοι παραγωγής γόνου έχουν περιορίσει εθελοντικά σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις τους, προκειμένου να αποτρέψουν φαινόμενα υπερπαραγωγής στο άμεσο μέλλον, γνωρίζοντας ότι οι υπερβολικές πωλήσεις θα καταλήξουν τελικά σε αυξημένες επισφάλειες για τις ίδιες.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v