Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2009

ΣΦΗΝΑΚΙΑ για Alpha Bank και παραίτηση Φιλιππίδη

ΣΦΗΝΑΚΙΑ για Alpha Bank και παραίτηση Φιλιππίδη
Alpha Bank - προνομιούχες: Η διοίκηση της Alpha στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, επ' ευκαιρία της απόφασης για αύξηση κεφαλαίου, άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να αποπληρώσει το Δημόσιο πριν από την 21η Μαΐου.

Το timing της αποπληρωμής θα έχει επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή του 2010 και βεβαίως στο αν διανείμει -έστω συμβολικό- μέρισμα για το 2009.

Θα σπεύσει να βγει η Αlpha από το κρατικό πακέτο πρώτη, όπως μπήκε, ή έστω μαζί με την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες αποπληρωμής τον Φεβρουάριο του 2010, ή θα περιμένει και τις υπόλοιπες τράπεζες;

Τυπικά, ποτέ δεν διευκρινίστηκε αν η αποπληρωμή πρέπει να διενεργείται με τη συμπλήρωση 12μήνου.

Αν ισχύει αυτή η παράμετρος, τότε τυπικά η ημερομηνία αποπληρωμής θα είναι η 21η Μαΐου.

Η Alpha σε ενδεχόμενη -επιτυχή- ολοκλήρωση της αύξησης θα μειώσει και το κόστος εξυπηρέτησης των προνομιούχων.

Και αυτό γιατί περί τα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή αναμένεται να ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, θα έχει στα χέρια της 986 εκατ. ευρώ -μείον τα έξοδα αύξησης- τα οποία λογικά θα τοποθετήσει σε ομόλογα

Θα εξασφαλίζει έτσι καθαρή απόδοση της τάξης του 4,5% και θα μειώσει ισόποσα το κόστος εξυπηρέτησης των προνομιούχων (10%).

Alpha Bank - ταμπλό: Εξέπληξε με τη συμπεριφορά της στο ταμπλό χθες η μετοχή της Alpha Bank.

Το σύνολο σχεδόν της αγοράς θεωρούσε ότι η πίεση στον τίτλο θα συνεχιζόταν λόγω του μεγάλου discount σε σχέση με την τιμή της αύξησης.

Και αρκετοί έσπευσαν να αφήσουν κομμάτια πιστεύοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία να βρουν την τιμή της μετοχής σε φθηνότερα επίπεδα.

Οι αγορές που εκδηλώνονταν κυρίως μέσω της Alpha Finance ανέστρεψαν το κλίμα και προκάλεσαν εν συνεχεία για αγορές trading.

Θυμίζουμε ότι της ανακοίνωσης της αύξησης είχαν προηγηθεί συστηματικός δανεισμός τίτλων και μεγάλοι όγκοι συναλλαγών στην υποκείμενη, με την τιμή να δίνει νέο υψηλό έτους.

Τ. Τ. -  παραίτηση Φιλιππίδη: Επιστολή στην οποία δηλώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Άγγελος Φιλιππίδης.

Ακούμε ότι η επιστολή εστάλη την Παρασκευή το πρωί και ο κ. Φιλιππίδης ζητά από τον κ. Παπακωνσταντίνου να ορίσει νέο πρόεδρο, τον οποίο και αναλαμβάνει να ενημερώσει.

Της επιστολής είχε προηγηθεί αίτημα συνάντησης με τον υπουργό, το οποίο έως σήμερα δεν κατέστη εφικτό να ικανοποιηθεί λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του κ. Παπακωνσταντίνου.

Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. Οι παραιτήσεις υποβάλλονται στα διοικητικά συμβούλια στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v