Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2009

Οι "φαγούρες" για On και το προνόμιο της Alpha

Οι φαγούρες για On και το προνόμιο της Alpha
On Telecoms: "Μία εικόνα χίλιες λέξεις", λένε οι σοφοί Κινέζοι. Αυτό ήρθε στο νού του Χαμαιλέοντα, όταν -ξεφυλίζοντας εφημερίδες- το βλέμμα του έπεσε στη διαφημιστική καμπάνια (πιο περιορισμένη, είναι αλήθεια, την περίοδο αυτή) της On Telecoms.

Και την ώρα που σκέφτηκε "α, On Telecoms", συνειδητοποίησε ότι από το σήμα έλλειπε το "Telecoms". Κάτι που ίσως υποχρεώσει την ομάδα μπάσκετ του Πανιώνιου να μην αποκαλείται πλέον Πανιώνιος On Telecoms αλλά Πανιώνιος On.

Όμως, ο "Χ, που είναι πολύ περίεργο… ζώο, το έψαξε και έμαθε πως η μετάλλαξη του παλιού trade mark ίσως να σηματοδοτεί και επιχειρηματικές εξελίξεις.

Τέτοιες, μάλιστα, που κάνουν κάποιους από τους πιστωτές της εταιρίας να... ξύνονται.

Alpha Bank - προνομιούχες: To μέρισμα που αναλογούσε στις 30 Σεπτεμβρίου, στα 200 εκατομμύρια προνομιούχες μετοχές Alpha Bank, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, ανερχόταν, σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων της τράπεζας, σε 34,7 εκατ. ευρώ.

Και λέμε μέρισμα γιατί η Alpha όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, στηριζόμενη στο γνωστό ήδη από τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου έγγραφο του τότε υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προς την ΤτΕ, αναγνώρισε τις προνομιούχες μετοχές ως στοιχείο καθαρής θέσης και όχι ως υποχρέωση.

Σημειώνεται ότι με το έγγραφο που απέστειλε ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, κ. Σιδηρόπουλος, στην ΤτΕ, διευκρινίζεται πως πρόθεση του νομοθέτη ήταν τα εισφερόμενα κεφάλαια έναντι προνομιούχων μετοχών να αποτελούν ουσιαστική ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και όχι μεσοπρόθεσμο δανεισμό.

Το έγγραφο εκδήλωνε την πρόθεση του νομοθέτη να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο επιβάλλοντας προσαύξηση στο ετήσιο δικαίωμα σταθερής απόδοσης, εάν μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών από την έκδοση των προνομιούχων αυτών μετοχών τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ήδη προβεί στην εξαγορά τους ή αυτές δεν έχουν ήδη μετατραπεί σε κοινές μετοχές.

Πρόθεση που έκτοτε δεν προχώρησε και πλησιάζουμε στο τέλος της χρήσης.

Αν δεν αλλάξει κάτι έως την 31η/12/09 θα μπορούν οι τράπεζες να συνεχίσουν να εμφανίζουν τις προνομιούχες ως στοιχείο καθαρής θέσης;

Ερώτημα βέβαια που λιγότερο απασχολεί την Alpha και την Εθνική, λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου που διενήργησαν ή διενεργούν, και πολύ περισσότερο τις υπόλοιπες τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v